Ryzlink rýnský 2023, výběr z hroznů (suché), Vican rodinné vinařství
Hodnocení vínomilce Martin Kindl
„Sytá žlutá, medailově zlatá. Ve vůni sušené byliny a koření (hřebíček, muškát, zázvor, kmín), letmo mikrobiologické tóny kvasnic a kouře. Intenzivní, medově-botrytická chuť se zprvu křupavější kyselinou, která se provzdušňováním uhladí. Déle persistentní v chuti s uzavírající mineralitou.“
Na samostatnou akci otevřených sklepů v Moravské Nové Vsi jsem se se vrátil po pěti letech, poprvé v novém formátu volné degustace. Ta sem sedí rozhodně lépe než žetony, vínomilci tak mohou experimentovat a ochutnávat i neznámé vinaře.číst více
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží.číst více
Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít.číst více
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů.číst více
Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce.číst více
Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.číst více
Hliníková kapsle, Diam korek. Rubínově červená barva se světlejším okrajem, pěkná viskozita. Vůně je jemná, středně intenzivní, ovocné tóny lesního ovoce, malin, jahod a rybízu, doplněné o tóny a podtóny koření a dřevěného sudu. Lehká svěží chuť, červené peckoviny, lesní plody, kořenitost, lesní podrost, šťavnatá spíše kratší dochuť. Celkem slušná a povedená kupáž, Prim zde hraje charakteristika rulandy, příjemná ovocná linka, lehkost a skvělá pitelnost.
Rubínově červená barva s nazlátlým okrajem, bledě rubínovými odlesky a výraznou viskozitou. Bohatá, čistá, středně intenzivní, harmonická vůně, plná ovocných tónů, připomínající drobné zralé bobulové a peckové ovoce, maliny, brusinky a ostružiny, tmavé třešně a višně, s delikátními kořenitými a dřevnatými podtóny. Šťavnatá, středně plná, vyvážená, hladká a hebká chuť, s čistými ovocnými tóny peckovin a červeného bobulového ovoce, poddajnou tříslovinou, příjemnými tóny sladkého koření, skořice, hřebíčku i vanilky, jemným dotykem ušlechtilého dřeva a s velmi dobrou kyselinkou, evokující třešně a brusinkovou šťávu. Dlouhý, velmi příjemný ovocný závěr. Když jsem se před pár lety při toulkách Máchovým krajem, zatoulal až k Úštěku a obdivoval z dálky mohutný vrch Sedlo, vůbec jsem netušil, že se na jeho jižním úbočí nachází vinice, odkud právě pochází, mimo jiných vín, i tahle krásná rulanda.
Lahvotéka. 338,-
V barvě světlejší rubín postupně tmavnoucí. Vůně opulentní, plná dřeva a kouře.
Jinak prostě typický Sedláček. Zprvu poněkud trpký zdá se ... a takový i zůstane. Víno je komplexní, sošné, ale velice trpké až svíravé, s příliš vystupující kyselinkou, přehlušenou tříslovinou a ovocitostí nezralých bobulí. Nakonec vám na patře zůstane pocit, jako byste si kousli do nezralé bobule modré moštové odrůdy.
Chceme vám poskytovat ty nejlepší služby, proto na našich stránkách používáme cookies. Cookies nám pomáhají k tomu, abyste měli skvělý zážitek z webu. Používáním tohoto webu s tímto používáním souhlasíte.
Jsou nezbytné pro samotné používání (nelze vypnout).