Cabernet Sauvignon REZERVA 2021, výběr z hroznů (suché), Vinařství Kněží hora
Hodnocení vínomilce Martin Kindl
„Výrazně červená barva, ve vůni ozvláštněná lehkými tóny eukalyptu. Až později se projeví dřevité tóny. V chuti je víno výrazně suché, se stále svěží ovocnou kyselinou, ale kratším trváním.“
Na samostatnou akci otevřených sklepů v Moravské Nové Vsi jsem se vrátil po pěti letech, poprvé v novém formátu volné degustace. Ta sem sedí rozhodně lépe než žetony, vínomilci tak mohou experimentovat a ochutnávat i neznámé vinaře.číst více
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží.číst více
Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít.číst více
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů.číst více
Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce.číst více
Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.číst více
Dekantováno 5 hodin. Naturální víno s nižší viskositou a fialovou, ovocnou barvou. Krásně otevřené do intenzivní vůně přezrálých višní. V chuti jemné a lehké - červené licí k vychlazení.
Vůně pryskyřice v prosluněném lese. Hodně výrazná, zralá chuť s petrolejovými tóny a příjemně nasládlým botrytickým dozvukem. Senzačně provedené víno netradiční kombinace Veltlín + barrique, které si milerád dám znovu.
Dálková degustace, jemnější polovina.
Jiskrně višňová barva, přepálená ovocitá vůně až do tónů lepidla a trochu i těkavek - jinak ale komplexní a transformovaná. Totéž i v chuti, ta je divoká, pižmová, komplexní a otevřená. Plná alkoholu, transformovaného ovoce, s ohlazenou kyselinkou a výraznější příjemnou tříslovinou. Hřejivé doznívání. Naturální ráz vína zde je snesitelný.
Krásně otevřené víno, ovocné po černém bobulovém ovoci, marmeládě a povidlech. Později se přidává kořenitější vůně hovězího bujonu. V chuti suché, až svíravé, s kousavě hutným tělem a trochou hořkosti na závěr.
Na webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním všech cookies. Svůj souhlas můžete snadno upravit kliknutím na tlačítko „Nastavení“.
Chceme vám poskytovat ty nejlepší služby, proto na našich stránkách používáme cookies. Cookies nám pomáhají k tomu, abyste měli skvělý zážitek z webu. Používáním tohoto webu s tímto používáním souhlasíte.
Jsou nezbytné pro samotné používání (nelze vypnout).