André: Na dobré víno je potřeba si počkat

22. 2. 2012, aktualizováno 27. 12. 2020, Lenka Ševítová & Viktor Hausknotz

Chutnají vám extraktivní, plná a mnohovrstevnatá červená vína? Právě taková dokáže dát v příznivých letech a při optimálním zatížení keřů odrůda André. Na hutná červená, která si svým projevem nezadají s červenými víny ze severních poloh jižní Evropy, si ale po nalahvování musíme počkat.


André (foto: Svaz vinařů České republiky)

André vyšlechtil průkopník československého vinohradnictví Ing. Jaroslav Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích spojením Frankovky (matka) a Svatovavřineckého (otec). Název odrůdy odkazuje na Christiana Carla Andrého (1763–1831), který už v roce 1814 založil v Brně spolek ke šlechtění ovoce a révy.

Odrůda André má v rodném listu ročník 1961, ale do státní odrůdové knihy byla zapsána až o 19 let později. Úkolem pro pana Horáka bylo vyšlechtit modrou moštovou odrůdu, která by byla vhodná k delšímu ležení a přibližovala se vínům z jižních oblastí Evropy

Delší doba dozrávání vín

„André je odrůda, která pravidelně dává větší výnosy při velmi dobré cukernatosti a umí v našich podmínkách velmi dobře fyziologicky dozrát. Jedná se o středně pozdní až pozdní odrůdu, jejíž čas sklizně přichází v poslední dekádě října. Je dobře odolná proti škůdcům, a tak při dobré péči o vinice není problém uchovat ovoce na vinici až do plné fyziologické zralosti,” popisuje své zkušenosti s odrůdou pan Jaroslav Suský, ředitel vinařství Jedlička v Bořeticích. To je zakladatelem VOC Kraví hora, prvního sdružení VOC, které má André jako profilační odrůdu. Zpracovává jej také jeho bratr v rodinném vinařství ve Velkých Pavlovicích.

„Díky vyššímu obsahu tříslovin a kyselin netrpí neduhy ostatních vín z posledních suchých let. Jedná se o ovoce vhodné pro tvorbu velkých vín. Červená vína lze vyrábět starou metodou delší macerace rmutu. Růžová vína si díky kyselině dokáží udržet vynikající aromatický profil a svěžest a mladistvé tóny chuti na dlouhou dobu. Vynikající surovinou je odrůda André i pro výrobu sektů a speciálních vín,” nedá na něj Jaroslav Suský dopustit a zároveň dodává: „Pravdou je, že hrozny odrůdy André se nehodí pro výrobu lehkých prázdných „průmyslových“ vín určených k rychlé spotřebě. Díky množství přirozených taninů, třísla i kyseliny je doba dozrávání mnohem delší. Ovšem víno si i po delší dobu uchová svoji mladost. Zrání před uváděním vína do oběhu je možno počítat na nejméně dva roky. Svěžest ve kvalitně vyrobených vínech odrůdy André přetrvává i dvě desítky let.”

Hrozen André z registrované vinice blízko města Žebrák

Charakteristika vín odrůdy André

Povedená vína odrůdy André se poznají podle tmavě granátové barvy. Víno voní po lesním (borůvky, ostružiny) nebo červeném peckovitém ovoci (třešně, višně), švestkových povidlech a černém pepři. U staršího vína se přidávají tóny kávy a čokolády. Chuť je výrazná, ovocně-kořenitá s typickou tříslovitostí a vyššími kyselinami u mladých vín.

Vína ve vyšších přívlastcích jsou vhodná ke zrání v dubových sudech a následně v lahvi. Vyzrálá vína jsou plná, hutná, hebká, mnohovrstevnatá, se zralými tříslovinami a s vyšší kyselinkou. Svým charakterem připomínají vína ze severních oblastí jižní Evropy.

Krajem André je Velkopavlovicko

Aktuálně je André zastoupeno v tuzemských vinohradech zhruba jen na 1,15 % vinic. Najdeme jej v malých výsadbách v Čechách, jeho doménou je ale Morava. Polovina všech vinohradů leží ve Velkopavlovické podoblasti. Zejména v okolí Brna, v oblasti Hustopečí a pochopitelně v obcích Modrých horVelkých Pavlovicích, VrbiciKobylí. Vinohrady zde dávají vínům vyšší kyseliny a díky tomu i vyšší potenciál vyzrávat jak v sudech, tak v lahvích.

Ve Slovácké podoblasti ho najdeme v okolí Mutěnic, Bzence a v Podluží. Překvapit svou kvalitou dokáží i vína z Mikulovska či Znojemska.

André je součástí dvou sdružení vín originální certifikace – VOC Vinice Velké Pavlovice (to ale zatím nemá zatříděno žádné víno) a VOC Kraví hora. Druhé jmenované je zatím jediným spolkem VOC, který pracuje pouze s víny z jedné viniční tratě (Kraví Hora v Bořeticích) a z jedné odrůdy, kterou je právě André.

„Ve VOC Kraví hora byla odrůda André vybrána jako jedna z „kultovních“ odrůd Velkopavlovicka. Narodila se tady na Moravě, jen necelé tři kilometry od viniční trati Kraví hora. A tedy jako čistě místní odrůda dostala přednost před ostatními. Byla navrhována i do VOC Modré hory, ale ani po deseti letech tam nebyla zařazena z důvodu menší plochy výsadeb,” poodhalil zákulisí Jaroslav Suský.

Nejlépe k masu

Vína odrůdy André asi nejvíce ocení „masožravci“, nejlépe se totiž hodí k rozličným druhům mas – zvěřině, jehněčímu, uzenému, a to v různých úpravách, jak grilovaným, tak i dušeným, jako nákyp či ragú, i s hutnými omáčkami. André se také dobře popasuje s tučnějšími výraznějšími sýry.

Vína odrůdy André asi nejvíce ocení „masožravci“.

Ochutnali jste André, které vás chytlo za srdce? Budeme rádi, když se o vaše zážitky a tipy na dobrá vína podělíte v komentářích.

Použité zdroje:

  • André. In: Cs.wikipedia.org [online]. [cit. 23.12.2020] Dostupné z https://cs.wikipedia.org/wiki/André
  • Jaroslav Suský. Prosba o zodpovězení 3 dotazů k článku o André [elektronická pošta]. Message to: lenka.sevitova@mojelahve.cz. 14. prosince 2020. [cit. 2020-12-23].
  • Situační a výhledová zpráva réva vinná a víno. In: Eagri.cz [online]. [cit. 23.12.2020] Dostupné z http://eagri.cz/public/web/file/644471/SVZ___Vino_2019.pdf

Komentáře (7 komentářů)

  • Tycka
    Tycka
    2. 2. 2021 17:23
    Fanoušek na Herohero
  • Thaliano
    Thaliano
    2. 2. 2021 14:02
  • -Vicky-
    -Vicky-
    30. 12. 2020 23:57
  • Václav Skalický
    Václav Skalický
    30. 12. 2020 22:03
  • Jan Šťastný
    Jan Šťastný
    28. 12. 2020 23:10
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    28. 12. 2020 10:20
  • Tycka
    Tycka
    28. 12. 2020 9:14
    Fanoušek na Herohero

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 86 /100
    26. 1. 2025
  • 87 /100
    25. 10. 2025
  • 86 /100
    10. 9. 2025