Autentikfest Prague 2017: návštěva festivalu naturálních vín byla skvělým vytržením z předvánočního blázince
Předposlední vánoční týden jsme se vydali za naturálními víny na přehlídku autentických vín Autentikfest 2017 – Authentic Wine Fashion. Volnou degustaci pořádal vinařský spolek Autentista Moravia Magna v malém sále Slovanského domu v Praze.
Na konání akce nás upozornil jeden z vystavujících vinařů, jinak bychom se o možnosti ochutnat přírodní nemanipulovaná vína možná ani nedozvěděli. Ale možná je to i tím, že máme v předvánočním shonu, kdy se exponencionálně narůstající objem práce ještě násobí vymyšlením dárků na poslední chvíli, zúžený prostor na vstřebávání dalších informací, které se bezprostředně netýkají přežití předvánočního času. A radio Classic, které bylo partnerem akce, na našich přijímačích naladěné nemáme.
Vstupné na akci stálo 790 Kč v předprodeji, 990 Kč na místě. Zahrnovalo skleničku a neomezenou degustaci autentických vín. Neomezená degustace vín za paušální poplatek nám vyhovuje více než šátrání po žetonech nebo penězích pokaždé, když se rozhodneme něco ochutnat. Na stolech nechyběla voda, odlivky, někde si mohl návštěvník nabídnout i neutralizační sousto. Uprostřed místností stály nádoby na propláchnutí skla. Pan Čačík přijel s celým džbánkem domácí škvarkové pomazánky.
Množství návštěvníků dalo dostatek času na popovídání si s vinaři
Do sálu Slovanského domu jsme vstoupili po šesté. V tu dobu se u sedmi vinařských stolů pohybovalo neveliké množství návštěvníků. Poloprázdný prostor nás zprvu trochu zaskočil, nakonec se však menší množství lidí proměnilo ve velikou výhodu. Získali jsme dostatek času, abychom si s vinaři mohli popovídat o jednotlivých vzorcích a postupech, které při výrobě vína používají.
U těchto druhů vín jsou pro nás jejich příběh, pozadí výroby a pro naši dobu mnohdy netradiční, i když historicky obvyklé způsoby výroby o to více zajímavé a poutavé. U jednotlivých stolů jsme mohli v klidu ochutnat celou produkci i s náležitým výkladem. Měli jsme prostor zeptat se na speciality, které nás zaujaly, na staré odrůdy, které jsme ještě třeba neměli možnost ochutnat – jako například odrůdu Váh – nebo na způsoby konzervování vína bez přidaného oxidu siřičitého. (O oxidu siřičitém ve víně si můžete přečíst zde).
Vína Vinařství Vykoukal a sekty od Korába nás okouzlily
Vyzkoušeli jsme vína od všech sedmi vinařství. Byli jsme rádi, že jsme mohli ochutnat vína od mladé vinařky Petry Brédové, u které nás zaujala směska müllerky a muškátu. U vinařství Dlúhé Grefty nám chutnalo červené víno Rubra Mixtura 2015. U Petra Korába nás okouzlily sekty Future a to nejen svou barvou a chutí, ale i vydařenými vinětami.
Ostatně krásných vinět jsme na akci viděli mnoho – včetně dvou výše zmiňovaných vinařství. I u Richarda Stávka nám chutnalo červené víno, a to s názvem Veselé 2015, a také oranžové víno Medový Muškátek, při jehož výrobě používá pan Stávek med. Bavila nás i vína Oty Ševčíka.
U dvou stánků jsme se ale zdrželi nejdéle – a to u Vinařství Vykoukal a Vinařství Čačík. Vína u Vykoukala nám chutnala jak bílá, která působila až krémovým dojmem, tak červená. Stoprocentně se k tomuto vinařství v budoucnu ještě vrátíme. Lahev vína stála na místě okolo 250 Kč. Vína Tomáše Čačíka jsou pro nás již klasikou. Bílá a hlavně oranžová vína nás opět nezklamala. Kombinace Tomášova svérázného humoru, pozitivní energie a skvělých vín nalákala k jeho stánku nejen nás, ale i další návštěvníky, a tak se kolem něho nezřídka vytvořil pořádný chumel lidí.
Přijít na Autentikfest Prague 2017 se vyplatilo
Postupem večera se sál docela zaplnil a vládla přátelská a pohodová atmosféra. I když jsme sami byli na vážkách, jestli se utrhnout z předvánočního maratonu, nakonec jsme našeho rozhodnutí nelitovali. Na akci Autentikfest Prague 2017 jsme mohli v poklidné atmosféře ochutnat znamenitá vína a objevili jsme kousky, ke kterým se prostě musíme co nejdříve vrátit. Kdo chtěl, mohl si některou z lahví odnést i jako dárek pod stromeček. My jsme neodolali a odnesli si sekt Petra Korába. Tipů bychom ale měli bezesporu více.
Od autentických vín není cesty zpět
Plně se ztotožňujeme s tím, co jednou řekl v rozhovoru pro Mojelahve.cz Tomáš Čačík: „Často na degustacích slýchám od lidí, že přechodem k přírodním vínům si na sebe ušili bič, protože návrat k mainstreamu je prakticky nemožný.“ (Vinařství Čačík: Nechci vínu vnutit své představy, jak by mělo vypadat, www.mojelahve.cz. Celý rozhovor s panem Čačíkem si můžete přečít zde.)
Zdá se, jako bychom se v této fázi života vínomilce nacházeli i my, i když se stejně jako Čačík nechceme přít o to, co je správné a co ne. Právě diverzita přístupů k pěstování a zpracování vinné révy je jedna z věcí, která nás na světě vína baví. Autentikfest Prague 2017 nám rozšířil vinařské obzory, na druhou stranu sebral iluze, že snad o výrobě vín už něco víme.
Těm, kteří si ještě třeba nenašli cestu k naturálním vínům, bychom přáli, aby se do jejich obliby brzy propili. A na základě slov organizátorů Autentikfestu věříme, že k tomu v novém roce budou mít brzy příležitost.
Komentáře
Další články z rubriky Reportáže
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno


















