Co je mladé a co Svatomartinské víno? Rozdíly mohou být nejen v označení, ale i v chuti

24. 10. 2013, aktualizováno 5. 11. 2023, Viktor Hausknotz

Mladá vína letošního ročníku se již pomalu objevují v nabídkách vinařů a obchodníků, ta Svatomartinská to čeká za pár dní. Je proto ideální čas na to si ujasnit, jaká tato vína jsou, co mají společného a v čem se naopak liší. A to co nejsrozumitelněji, abyste se v nabídce vín dobře zorientovali. Přidáme i tipy na párování s pokrmy či informaci, jak dlouho mladá a Svatomartinská vína vydrží v optimální kondici.

Mladá i Svatomartinská vína můžete potkat ve všech třech barevných variantách

Hned na úvod si shrňme nejdůležitější fakt. Zatímco všechna Svatomartinská vína jsou zároveň vína mladá, ne všechna mladá vína mohou být Svatomartinská. Jinými slovy Svatomartinská vína jsou samostatnou kategorií mladých vín.

Svatomartinská vína – důležitý termín i zbytkový cukr

Ačkoliv se mladá vína ochutnávala už v dávné historii, název Svatomartinské víno vymyslel a ochrannou známku zaregistroval až pedagog Jiří Kopeček na začátku devadesátých let (viz také náš rozhovor). V roce 2005 značku odkoupil Vinařský fond a největší boom zažila Svatomartinská vína mezi lety 2009 a 2010, kdy počet vyrobených vín stoupl od milionu až k 1,75 milionu lahví. V současné době se ročně vydává na trh přes dva miliony lahví Svatomartinského, letos už se počet vyšplhal nad 2,75 milionům.

lahve Svatomartinského vína

Základní podmínky pro udělení značky Svatomartinské víno:

  • Povolené odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée pro bílá vína, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a jejich cuvée pro růžová i červená vína a navíc Zweigeltrebe pro vína růžová.
  • Vína mohou být pouze suchá. Pro ty, kteří mají raději vína polosuchá či polosladká, se tedy Svatomartinské víno nehodí.
  • Vína musí projít hodnocením odborné komise a získat alespoň 80 bodů ve stobodové stupnici. Hodnocení probíhá ve dvou termínech 23. října a 1. listopadu, kdy již tato vína musejí být v plné kondici a nalahvovaná. Kdykoliv v průběhu prodeje je totiž mohou inspektoři zkontrolovat, zda se shodují se vzorky, které byly hodnoceny.
  • Oficiální prodej vín je možný až od 11. listopadu, pokud není pro daný ročník stanoveno jinak (v minulosti se termín posouval kvůli víkendu). On-line prodej může probíhat i dříve, ovšem s podmínkou dodání těsně před stanoveným datem a poučením, že vína by se měla konzumovat právě až od 11. listopadu.

Svatomartinská vína pak snadno poznáte. Jsou opatřena graficky jednotnými záklopkami (vinaři je předem objednávají na přesný počet vyrobených vín) a oficiální logo s jezdcem je také výrazně umístěno na přední etiketě, kterou už ovšem každé vinařství pojímá graficky jinak.

lahve vína

Mladá vína – proč je vinaři nezatřiďují jako Svatomartinská

Už když si projdete výše uvedený přehled podmínek ke Svatomartinskému, je zřejmé, pro jaká vína je nejen vhodnější, ale vlastně jedinou možností obecnější označení „mladé víno":

  • Může jít o víno jakékoliv odrůdy či cuvée, lze tedy využívat například i zajímavé aromatické odrůdy nebo brzy dozrávající hybridy, případně velmi okrajové odrůdy.
  • Výsledná vína mohou mít jakýkoliv obsah zbytkového cukru, uspokojí tedy i milovníky sladších vín.
  • Vína neprocházejí zatřiďováním. Pokud vinař nechce mít víno jakostní, lze jej ponechat jen jako zemské a neabsolvovat žádnou schvalovací proceduru. Nešetří to jen finance a administrativu, ale také čas. Není pak limitován žádným termínem, kdy musí být víno připraveno k posouzení.
  • Vinař si sám zvolí termín uvedení do prodeje. Často tím oficiální Svatomartinská vína předběhne, když mladá vína může nabízet ihned poté, co je vyrobí.

Mladé víno se nemusí nijak zvláštně značit a ani nemá žádné jednotně předepsané komponenty. Vyhláška pouze stanovuje, že se tak může označit víno „pokud je nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do 30. dubna následujícího roku po roce sklizně vinných hroznů použitých při výrobě tohoto vína."

Užívejte si mladých vín co nejdříve

V minulosti se mladá vína zpravidla pila tak, jak aktuálně vypadala fáze jejich výroby. Často kalná, ještě živá, bez většího množství konzervantů. Taková vína je nutné vypít co nejdříve. Svatomartinská vína a ostatní technologicky hotová mladá vína jsou úplně jiná, nejlépe si je ale stejně vychutnáte do konce aktuálního roku, případně do jara roku následujícího. Ve správné kondici by měla být svěží, šťavnatá, ovocitá, aromatická a spíše lehčího charakteru, což jsou právě vlastnosti, kvůli kterým jsou vyhledávána. Neznamená to, že po delším čase jsou tato vína nepitelná, svůj původní účel a také mladistvou svěžest ale již zpravidla postupně ztrácejí.

pečínka s vínem

Ke Svatomartinské huse a k jednodušším jídlům 

Vrátíme-li se k rozhovoru s Jiřím Kopečkem, narazil i na to, jak je napadlo spojovat mladé víno a pečínku z husy. Inspirovala jej k tomu návštěva Slovenského Grobu, který je touto pochoutkou vyhlášený. Původně v České republice polozapomenuté jídlo se po několika letech mediálního působení stalo novým fenoménem a dodavatelé hus nestíhají uspokojovat potřeby gastro provozů.

Ačkoliv se tedy mladé víno k pečené huse nebo kachně se zelím výborně hodí, zejména v případě, kdy jejich přípravou strávíme půlden, zaslouží si i vyzrálejší víno. Ta mladá pak můžeme využít k jednodušším úpravám ryb a drůbeže, ale také k těstovinám, salátům či nepříliš výrazným sýrům.

A co vy? Jak se každoročně těšíte na mladá vína a jak je nejraději konzumujete?

Komentáře (6 komentářů)

  • Potravinová inženýrka
  • -Vicky-
    -Vicky-
    7. 7. 2025 2:06
  • Potravinová inženýrka
  • Ecridor
    Ecridor
    6. 11. 2023 1:26
  • baacinka
    baacinka
    16. 5. 2018 19:47

Poslední hodnocení

Hodnocení 2 z 103102

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře