Co je mladé a co Svatomartinské víno? Rozdíly mohou být nejen v označení, ale i v chuti
Mladá vína letošního ročníku se již pomalu objevují v nabídkách vinařů a obchodníků, ta Svatomartinská to čeká za pár dní. Je proto ideální čas na to si ujasnit, jaká tato vína jsou, co mají společného a v čem se naopak liší. A to co nejsrozumitelněji, abyste se v nabídce vín dobře zorientovali. Přidáme i tipy na párování s pokrmy či informaci, jak dlouho mladá a Svatomartinská vína vydrží v optimální kondici.
Hned na úvod si shrňme nejdůležitější fakt. Zatímco všechna Svatomartinská vína jsou zároveň vína mladá, ne všechna mladá vína mohou být Svatomartinská. Jinými slovy Svatomartinská vína jsou samostatnou kategorií mladých vín.
Svatomartinská vína – důležitý termín i zbytkový cukr
Ačkoliv se mladá vína ochutnávala už v dávné historii, název Svatomartinské víno vymyslel a ochrannou známku zaregistroval až pedagog Jiří Kopeček na začátku devadesátých let (viz také náš rozhovor). V roce 2005 značku odkoupil Vinařský fond a největší boom zažila Svatomartinská vína mezi lety 2009 a 2010, kdy počet vyrobených vín stoupl od milionu až k 1,75 milionu lahví. V současné době se ročně vydává na trh přes dva miliony lahví Svatomartinského, letos už se počet vyšplhal nad 2,75 milionům.
Základní podmínky pro udělení značky Svatomartinské víno:
- Povolené odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée pro bílá vína, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a jejich cuvée pro růžová i červená vína a navíc Zweigeltrebe pro vína růžová.
- Vína mohou být pouze suchá. Pro ty, kteří mají raději vína polosuchá či polosladká, se tedy Svatomartinské víno nehodí.
- Vína musí projít hodnocením odborné komise a získat alespoň 80 bodů ve stobodové stupnici. Hodnocení probíhá ve dvou termínech 23. října a 1. listopadu, kdy již tato vína musejí být v plné kondici a nalahvovaná. Kdykoliv v průběhu prodeje je totiž mohou inspektoři zkontrolovat, zda se shodují se vzorky, které byly hodnoceny.
- Oficiální prodej vín je možný až od 11. listopadu, pokud není pro daný ročník stanoveno jinak (v minulosti se termín posouval kvůli víkendu). On-line prodej může probíhat i dříve, ovšem s podmínkou dodání těsně před stanoveným datem a poučením, že vína by se měla konzumovat právě až od 11. listopadu.
Svatomartinská vína pak snadno poznáte. Jsou opatřena graficky jednotnými záklopkami (vinaři je předem objednávají na přesný počet vyrobených vín) a oficiální logo s jezdcem je také výrazně umístěno na přední etiketě, kterou už ovšem každé vinařství pojímá graficky jinak.
Mladá vína – proč je vinaři nezatřiďují jako Svatomartinská
Už když si projdete výše uvedený přehled podmínek ke Svatomartinskému, je zřejmé, pro jaká vína je nejen vhodnější, ale vlastně jedinou možností obecnější označení „mladé víno":
- Může jít o víno jakékoliv odrůdy či cuvée, lze tedy využívat například i zajímavé aromatické odrůdy nebo brzy dozrávající hybridy, případně velmi okrajové odrůdy.
- Výsledná vína mohou mít jakýkoliv obsah zbytkového cukru, uspokojí tedy i milovníky sladších vín.
- Vína neprocházejí zatřiďováním. Pokud vinař nechce mít víno jakostní, lze jej ponechat jen jako zemské a neabsolvovat žádnou schvalovací proceduru. Nešetří to jen finance a administrativu, ale také čas. Není pak limitován žádným termínem, kdy musí být víno připraveno k posouzení.
- Vinař si sám zvolí termín uvedení do prodeje. Často tím oficiální Svatomartinská vína předběhne, když mladá vína může nabízet ihned poté, co je vyrobí.
Mladé víno se nemusí nijak zvláštně značit a ani nemá žádné jednotně předepsané komponenty. Vyhláška pouze stanovuje, že se tak může označit víno „pokud je nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do 30. dubna následujícího roku po roce sklizně vinných hroznů použitých při výrobě tohoto vína."
Užívejte si mladých vín co nejdříve
V minulosti se mladá vína zpravidla pila tak, jak aktuálně vypadala fáze jejich výroby. Často kalná, ještě živá, bez většího množství konzervantů. Taková vína je nutné vypít co nejdříve. Svatomartinská vína a ostatní technologicky hotová mladá vína jsou úplně jiná, nejlépe si je ale stejně vychutnáte do konce aktuálního roku, případně do jara roku následujícího. Ve správné kondici by měla být svěží, šťavnatá, ovocitá, aromatická a spíše lehčího charakteru, což jsou právě vlastnosti, kvůli kterým jsou vyhledávána. Neznamená to, že po delším čase jsou tato vína nepitelná, svůj původní účel a také mladistvou svěžest ale již zpravidla postupně ztrácejí.
Ke Svatomartinské huse a k jednodušším jídlům
Vrátíme-li se k rozhovoru s Jiřím Kopečkem, narazil i na to, jak je napadlo spojovat mladé víno a pečínku z husy. Inspirovala jej k tomu návštěva Slovenského Grobu, který je touto pochoutkou vyhlášený. Původně v České republice polozapomenuté jídlo se po několika letech mediálního působení stalo novým fenoménem a dodavatelé hus nestíhají uspokojovat potřeby gastro provozů.
Ačkoliv se tedy mladé víno k pečené huse nebo kachně se zelím výborně hodí, zejména v případě, kdy jejich přípravou strávíme půlden, zaslouží si i vyzrálejší víno. Ta mladá pak můžeme využít k jednodušším úpravám ryb a drůbeže, ale také k těstovinám, salátům či nepříliš výrazným sýrům.
A co vy? Jak se každoročně těšíte na mladá vína a jak je nejraději konzumujete?
Komentáře (6 komentářů)
-
Potravinová inženýrka7. 7. 2025 5:45
-Vicky-: díky moc za popis. Výrobu vína jsem studovala sice dopodrobna co do mikrobiologie a chemie, ale přímo se jí bohužel nikdy neúčastnila, takže jen tak z lásky k oboru a vínu sbírám informace kde to jen jde😁❤
Na maceraci naopak potřebujete ty nejkvalitnější hrozny a výrazná filtrace jednak není nijak časově náročná a nedělá kvalitní víno. Špičkové víno je ze špičkových hroznů a dostává čas. Mladé víno čas nedostává, nemůže tedy být špičkové ať už je z jakýchkoliv hroznů. A vzhledem k tomu, že je u něj především tlak na cenu, tak není důvod jej z těch nejkvalitnějších hroznů vyrábět. Ty si naopak necháte na vinici třeba ještě viset ;-)
-
-Vicky-7. 7. 2025 2:06
Potravinová inženýrka: Pokud to dobře chápu, na mladé víno by se mělo používat velmi kvalitní hrozno, protože už víno nelze nijak ,,vylepšit " kvalitní macerací a opakovanou filtrací během dokvášení... nebo ne? Má to tu někdo možnost posoudit?😊
Na maceraci naopak potřebujete ty nejkvalitnější hrozny a výrazná filtrace jednak není nijak časově náročná a nedělá kvalitní víno. Špičkové víno je ze špičkových hroznů a dostává čas. Mladé víno čas nedostává, nemůže tedy být špičkové ať už je z jakýchkoliv hroznů. A vzhledem k tomu, že je u něj především tlak na cenu, tak není důvod jej z těch nejkvalitnějších hroznů vyrábět. Ty si naopak necháte na vinici třeba ještě viset ;-) -
Potravinová inženýrka6. 7. 2025 9:05Pokud to dobře chápu, na mladé víno by se mělo používat velmi kvalitní hrozno, protože už víno nelze nijak ,,vylepšit " kvalitní macerací a opakovanou filtrací během dokvášení... nebo ne? Má to tu někdo možnost posoudit?😊
-
To je stejně super "vrtění psem". 99% procent lidí by vám řeklo, že je to obnovená tradice. A on je to prostě jen něčí nápad :)
-
Ecridor6. 11. 2023 1:26Vynikající článek, jako vždy.
Tento rok jsou mladá vína nadstandardně kvalitní a napovídají, že ročník bude velmi solidní (pro vinařskou oblast Čechy doslova mimořádný). -
baacinka16. 5. 2018 19:47Děkuji za zajímavý článek, ráda piji mladá vína a vůbec jsem netušila, že Svatomartinské se může dělat jen z konkrétních odrůd.
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyValtice
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyVelké Bílovice
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyRakvice








