Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Rozmanité Sylvánské zelené z Moravy
Že se Sylvánské zelené znovu dostává do obliby, nám může potvrdit naše databáze. Minulý týden se v ní objevila hodnocení hned tří různorodých sylvánů. Mladé i starší kousky ze tří různých podoblastí Moravy.
Tip vínomilců – Sylvánské zelené 2024 pozdní sběr, Vinařství u svatého Martina
Začínáme v podoblasti velkopavlovické, odkud se rekrutuje nejmladší sylván. Nachází se tu necelých 23 % celorepublikových výsadeb. Jednou z výhod odrůdy je právě fakt, že je přístupná jak v úplné mladosti, tak také v lahvové zralosti.
V sortimentu velkobílovického Vinařství u svatého Martina je Sylvánské zelené stálicí. Původně se vína ročník od ročníku trochu lišila v obsahu cukrů, ale poslední léta už jsou stabilně suchá. Ročník 2022 vynesl vinařství zlatou medaili v Králi vín.
První zprávu o ročníku 2024 nám napsal framel: „Bohatá, čistá, svěží, středně intenzivní, lehce kořenitá a pikantně bylinková vůně s nádechem tymiánu, oregana, bazalky a sušené citrusové kůry. Extraktivní, středně plná, čistá, svěží, suchá, pocitově však lehce nasládlá chuť s velmi příjemnou bylinkovou kořenitostí a svěží kyselinkou s tóny zralých grepů. Dlouhý kořenitý závěr. Lehké, svěží, příjemně bylinkově kořenité víno s příchutí a šťavnatostí zralých grepů." Přiznal mu pěkných 86 bodů.
Tip vínomilců – Sylván 2023 zemské víno, Vinařství Plenér
Suchou řečí čísel jen uveďme, že na Mikulovsku jsou výsadby Sylvánského zeleného zdaleka největší v republice, pokrývají téměř 70 hektarů, což je 37 % tuzemských ploch sylvánu. Produkce Vinařství Plenér se z mainstreamu ale zcela vymyká.
V pavlovském Vinařství Plenér Dominiky Černohorské není vějíř odrůd nijak široký, oproti jinak velmi rozkročeným tuzemským vinařům se soustředí se jen na zlomek odrůd z odrůdové knihy. Sylvánské zelené mezi nimi nechybí. Výrazně jej od konvenčních vín odlišuje fermentace spolu se slupkami. Vzhledem k barevnosti či spíše nebarevnosti slupek Sylvánského to na barvě vína nepoznáte, na charakteru však ano.
„Zlaté, ultra zakalené víno. Kontakt se slupkami dal vínu krásnou strukturu jak ve vůni, tak na patře. Bylinky, propolis, plná vůně. Mineralita, živost – je to docela divočák! Na patře krásná odrůdovost. Strašně mě baví, fakt moc!" svěřil se TomCh. Není to víno pro každého, ale jeho nadšení zrcadlí udělených 91 bodů.
Tip vínomilců – Sylvánské zelené 2020 pozdní sběr, Milan Vašíček
Slovácko je na tom s plochami sylvánu velmi podobně jako Velkopavlovicko, liší se jen o dva hektary. A i tady najdeme vinařství, pro které je Sylvánské zelené velmi charakteristickou součástí jejich sortimentu.
Určitě to můžeme tvrdit o Milanu Vašíčkovi. Právě veltlín a sylván se vyplatí ochutnávat každoročně. I když i zamlada jsou pěknými víny, ještě další zajímavé vrstvy získávají zráním. I to je důvodem, proč ročník 2020 letos najdete i v Salonu vín.
Až nečekaně, nepříliš příznivý ročník a přesto se z něj pětileté víno dokázalo propracovat mezi nejlepší stovku republiky. „Vůně je plná, intenzivní, nazrálá, herbální a ovocné tóny, evokující žlutá jablka, angrešty, suchou trávu, kořenité podtóny. Chuť vína je plná, výrazná s převahou ovocných tónů, pěkná pevná kyselina, delší projev a hřejivá dochuť. Zajímavé, pěkné, plnější," chválí jeho současnou kondici Davinpak. Z jeho 89 bodů lze vyvodit, že víno ještě není za zenitem.
Chcete vědět, co zrovna ochutnáváme my nebo jaké větší články pro vás chystáme? Staňte se našimi fanoušky na Herohero!
Komentáře (6 komentářů)
-
-Vicky-15. 9. 2025 1:43
TomCh:
Také to neberu jako při, tady jde navíc kvůli těm nejasným hranicím jen těžko hledat nějakou "pravdu". Ale díky Vašemu komentáři mě teď velice zajímá, jak by Sylván vypadal jako pořádné oranžové. Na netu jsem našel jen jedno jediné. Budu to sledovat :D.
Já jsem potkal jenom jedno, ale to bylo tehdy "pravé" kvevri, ne "jen" oranžové víno. SYLVÁNSKÉ ZELENÉ kvevri 2016, zemské víno, VÍNA HERZÁNOVI -
TomCh14. 9. 2025 17:08
-Vicky-:
Já myslím, že v zásadě nejsme ve při :-D
Tuším, že představa drtivé většiny konzumentů je, že pokud je víno "s dlouhou macerací", jedná se o víno oranžové. Toto konkrétní víno by asi tak nikdo neoznačil, i když jste sám naznačil, že barevně je "něco mezi". Proto jsem měl potřebu to trochu vysvětlit, proč u některých odrůd i přes delší maceraci oranžové víno nevznikne. Přiznávám, že formulace "to na barvě vína nepoznáte" je příliš generalizující a opravdu zkušených vínomilců se netýká. Byla asi přílišným zobecněním.
Nicméně ve vyhlášce se nejen nestanovuje nijak délka macerace, ale vlastně ani samotná barva. Takže v tomto smyslu je na každém vinaři, jak si víno označí...
Také to neberu jako při, tady jde navíc kvůli těm nejasným hranicím jen těžko hledat nějakou "pravdu". Ale díky Vašemu komentáři mě teď velice zajímá, jak by Sylván vypadal jako pořádné oranžové. Na netu jsem našel jen jedno jediné. Budu to sledovat :D. -
-Vicky-18. 8. 2025 3:38
TomCh:
Tam trochu narážíme na definici oranžového vína (aneb co je ona "dlouhá macerace", která se objevuje ve vyhlášce upravující ten pojem). Nová, "macerovaná" kolekce z Plenéru (RV 22/23, RR 22, Ch 22, MT 23, SZ 23) je za mě někde mezi bílým a oranžovým, přičemž právě ten Sylván má z těch vín jednoznačně nejsytější barvu, nejbližší něčemu, co by se dalo označit za oranžové víno. Proto ten komentář reagující na nebarevnost slupek Sylvánu. Jasně, neznám přesně délku macerace a kolik dnů si které z těch vín na slupkách poleželo – je možné, že kdyby na tom všechny byly stejně, tak by Sylván co do barvy nedominoval. Každopádně můžu potvrdit, že všichni, kteří to víno dostanou na skleničku, se jako první zastaví u té barvy a i bez uvedení informace zahrnující fermentaci na slupkách by viděli, že něco je jinak! Takže sem jsem směřoval – že i na pohled to opravdu poznat jde :-).
Já myslím, že v zásadě nejsme ve při :-D
Tuším, že představa drtivé většiny konzumentů je, že pokud je víno "s dlouhou macerací", jedná se o víno oranžové. Toto konkrétní víno by asi tak nikdo neoznačil, i když jste sám naznačil, že barevně je "něco mezi". Proto jsem měl potřebu to trochu vysvětlit, proč u některých odrůd i přes delší maceraci oranžové víno nevznikne. Přiznávám, že formulace "to na barvě vína nepoznáte" je příliš generalizující a opravdu zkušených vínomilců se netýká. Byla asi přílišným zobecněním.
Nicméně ve vyhlášce se nejen nestanovuje nijak délka macerace, ale vlastně ani samotná barva. Takže v tomto smyslu je na každém vinaři, jak si víno označí... -
TomCh17. 8. 2025 12:47
-Vicky-:
No ale pokud jsem dobře viděl (pravda, nalívali to někomu jinému, takže nevím, jestli se lahev nespletla), tak nijak výrazně oranžové to víno nebylo. I vy píšete o zlaté, nic o oranžové ;-) A vyšší barvy (bez oranžového nádechu) lze docílit samozřejmě i mnoha jinými způsoby (lahvovou zralostí, ležením ve dřevě) než kvašením na slupkách. Proto píši, že se to příliš nepozná.
Tam trochu narážíme na definici oranžového vína (aneb co je ona "dlouhá macerace", která se objevuje ve vyhlášce upravující ten pojem). Nová, "macerovaná" kolekce z Plenéru (RV 22/23, RR 22, Ch 22, MT 23, SZ 23) je za mě někde mezi bílým a oranžovým, přičemž právě ten Sylván má z těch vín jednoznačně nejsytější barvu, nejbližší něčemu, co by se dalo označit za oranžové víno. Proto ten komentář reagující na nebarevnost slupek Sylvánu. Jasně, neznám přesně délku macerace a kolik dnů si které z těch vín na slupkách poleželo – je možné, že kdyby na tom všechny byly stejně, tak by Sylván co do barvy nedominoval. Každopádně můžu potvrdit, že všichni, kteří to víno dostanou na skleničku, se jako první zastaví u té barvy a i bez uvedení informace zahrnující fermentaci na slupkách by viděli, že něco je jinak! Takže sem jsem směřoval – že i na pohled to opravdu poznat jde :-).
-
-Vicky-17. 8. 2025 1:58
TomCh: No zrovna u Sylvánu 23 z Plenéru jde fermentace se slupkami poznat i na barvě, a to pořádně! :D
No ale pokud jsem dobře viděl (pravda, nalívali to někomu jinému, takže nevím, jestli se lahev nespletla), tak nijak výrazně oranžové to víno nebylo. I vy píšete o zlaté, nic o oranžové ;-) A vyšší barvy (bez oranžového nádechu) lze docílit samozřejmě i mnoha jinými způsoby (lahvovou zralostí, ležením ve dřevě) než kvašením na slupkách. Proto píši, že se to příliš nepozná. -
TomCh14. 8. 2025 19:02No zrovna u Sylvánu 23 z Plenéru jde fermentace se slupkami poznat i na barvě, a to pořádně! :D
Poslední hodnocení
Tip na víno ke koupi u vinaře
Další články z rubriky Recenze a testy vín
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno





