Horká čokoláda s červeným vínem – dvojitá dávka štěstí

Všichni se shodneme na tom, že sklenička vína a čokoládová pralinka patří k sobě. Zkoušeli jste ale někdy ochutnat kombinaci horké čokolády a červeného vína? Ne? Tak to jste možná přišli o jeden z velkých chuťových požitků. Z téhle kombinace chutí totiž spadne brada i konzervativnímu milovníkovi vína. Nevynecháme podrobný recept.

Objevte kombinaci horké čokolády a vína

V řadě červených vín se s tóny čokolády setkáme i bez jejího přídavku. Odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon či Zweigeltrebe získávají čokoládový projev během zrání ve vypáleném dubovém sudu.

Nápoj, který vám dnes představíme, však vzniká z opravdové čokolády.

„Cuvée” z červeného vína a čokolády

Myšlenka směsky horkého vína a čokolády pochází z Anglie osmnáctého století, kdy se do základu nápoje používala suchá vína typu Bordeaux a portské.

Že se jednalo o dobrý nápad, dnes potvrzují recepty na domácí výrobu čokolády s vínem, i to, že se do výroby čokoládového vína pustilo několik společností. A tak vzniklo Chocovine ‒ alkoholický nápoj z holandské čokolády a francouzského Cabernetu Sauvignon. Anebo americké Choco Noir.

Víno dá horké čokoládě úplně nový rozměr

Vyřeší každý splín

Ještě jsme vás k ochutnání horké čokolády s vínem nezískali? Třeba vás přesvědčí vlna nadšení, která se okolo této kombinace vzedmula ve Spojených státech před pěti lety.

Martha Stewartová, která vydala řadu knižních bestsellerů o vaření, ji označila za velkolepou. Časopis Cosmopolitan ji pojmenoval jako to „nejlepší z obou světů“ a The Kitchn, populární stránka receptů, tento nápoj považuje za perfektní způsob, jak si navodit dobrou náladu, i když venku „trakaře padají”. Recept oslavovaly deníky The New York Times i The Daily Mail.

Recept na přípravu


PŘÍPRAVA 15 MINUT

SNADNÉ


Ingredience

Na horkou čokoládu

  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku nalámané čokolády (hořké nebo mléčné)
  • 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu - lze si vypomoci i pudinkovým práškem s příchutí vanilky nebo čokolády
  • trochu vody na rozmíchání škrobu či pudinkového prášku

Na horké víno

  • 3/4 hrnku vína (použili jsme suchý Cabernet Sauvignon)

Výše uvedené množství pro začátek stačí. Díky vysokému množství tuku v čokoládě vás nápoj spolehlivě zasytí.

Postup

Postup je jednoduchý. Jediné úskalí je v tom, aby se vám mléko s čokoládou nesrazilo. Ne že by se to snad stalo nám... :-) Právě z toho důvodu se doporučuje přidat trochu škrobu (pudinkový prášek).

Horkou čokoládu a horké víno si připravíme zvlášť.

  1. Do hrnce nalámeme čokoládu a pomalu rozpouštíme.
  2. Ve druhém hrnci si ohřejeme mléko a za stálého míchání ho po troškách přilijeme k horké čokoládě.
  3. Mícháme tak dlouho, dokud se nám čokoláda v mléce nerozpustí.
  4. Abychom spojení mléka a čokolády pomohli, rozpustíme si v malém množství vody (2 - 3 lžíce) škrob (pudinkový prášek) a přilijeme do směsi mléka a čokolády. Mícháme asi minutu. 
  5. Ve druhém hrnci si ohřejeme víno. Teplota by měla být jako na svařák - do 80 stupňů, aby se nám neodpařil akohol a aroma. Horké víno za stálého míchání přilijeme do hotové čokolády.
  6. Nápoj přelijeme do šálku nebo žáruvzdorné skleničky a můžeme podávat.

Hořká, nebo mléčná čokoláda?

Jednou jsme recept připravili ze 70% hořké čokolády a podruhé z mléčné čokolády se 65% kakaa. Obě fungovaly skvěle.

Při párování vína a hořké čokolády se doporučuje sladké víno typu portského, které celkovou chuť zharmonizuje. Měli jsme obavy, jestli námi použité suché červené víno neznásobí hořkost čokolády. Naše obavy byly zbytečné a velmi jsme si pochutnali. Možná díky tomu, že čokoláda obsahuje vysoký podíl tuku (ta naše měla 54 g tuku na 100 g), byl výsledek chuťově výrazný, ale příjemně sametový.

Pokud jste na sladké a jemné chutě, sáhněte spíše po mléčné čokoládě. Výsledkem je hodně zajímavá navinulá čokoládovo-ovocná chuť. Zkuste si třeba představit chuť čokolády s vysokým množstvím kakaa a s kousky ovoce, jako jsou brusinky nebo šťavnaté rozinky.

Jaké víno použít

Perfektní volbou je suché červené ovocité víno s vyššími kyselinami a jemnou tříslovinou. Ovocný Cabernet Sauvignon ladil dokonale, ale nebojte se vyzkoušet své oblíbené odrůdy.

V celkovém vnímání nápoje by naopak mohla překážet vína s výraznou tříslovinou. Nedoporučujeme ani červená vína s výraznými prvky sudu, která čokoládě nedodají potřebnou ovocitost. Celkově plošší vína by se zase v čokoládě mohla „ztratit”.

Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte přidat do nápoje různé druhy koření.

Experimentujte s vůněmi a chutěmi

Jako milovníkům čistých a hořkých chutí nám horká čokoláda s vínem v uvedené základní podobě chutnala nejvíce. Přidání dalších ingrediencí se ale meze nekladou. Vyzkoušet můžete skořici, kardamom, zázvor, pepř, hřebíček nebo směs nového koření a chilli papriček.

Možná vám horká čokoláda s červeným vínem připomíná recept od pejska a kočičky. Nás toto spojení opravdu nadchlo a doporučujeme udělat si názor až po několikátém doušku.

Použité zdroje:

  • Čokoláda v hrnečku. In: Kuchařka pro dceru [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.kucharkaprodceru.cz/horka-cokolada/
  • Chocolate Wine Recipe with Brief History. In: Moonshiners.club [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://moonshiners.club/chocolate-wine-recipe-with-brief-history/
  • Chocovine. In: Chocovine.com [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.chocovine.com
  • Red Wine Hot Chocolate Is a Thing, and It’s (Surprisingly) Delicious. In: Nytimes.com [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.nytimes.com/2016/12/19/dining/red-wine-hot-chocolate.html


Komentáře (11 komentářů)

  • Ecridor
    Ecridor
    9. 4. 2021 15:01
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    8. 2. 2021 11:21
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    8. 2. 2021 11:17
  • JaroMír
    JaroMír
    6. 2. 2021 15:33
  • Lea
    Lea
    5. 2. 2021 20:19
  • Johnny
    Johnny
    5. 2. 2021 20:09
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    5. 2. 2021 19:16
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    5. 2. 2021 19:15
Záznamy 1–10 z 11

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře