Horká čokoláda s červeným vínem – dvojitá dávka štěstí
Všichni se shodneme na tom, že sklenička vína a čokoládová pralinka patří k sobě. Zkoušeli jste ale někdy ochutnat kombinaci horké čokolády a červeného vína? Ne? Tak to jste možná přišli o jeden z velkých chuťových požitků. Z téhle kombinace chutí totiž spadne brada i konzervativnímu milovníkovi vína. Nevynecháme podrobný recept.
V řadě červených vín se s tóny čokolády setkáme i bez jejího přídavku. Odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon či Zweigeltrebe získávají čokoládový projev během zrání ve vypáleném dubovém sudu.
Nápoj, který vám dnes představíme, však vzniká z opravdové čokolády.
„Cuvée” z červeného vína a čokolády
Myšlenka směsky horkého vína a čokolády pochází z Anglie osmnáctého století, kdy se do základu nápoje používala suchá vína typu Bordeaux a portské.
Že se jednalo o dobrý nápad, dnes potvrzují recepty na domácí výrobu čokolády s vínem, i to, že se do výroby čokoládového vína pustilo několik společností. A tak vzniklo Chocovine ‒ alkoholický nápoj z holandské čokolády a francouzského Cabernetu Sauvignon. Anebo americké Choco Noir.
Vyřeší každý splín
Ještě jsme vás k ochutnání horké čokolády s vínem nezískali? Třeba vás přesvědčí vlna nadšení, která se okolo této kombinace vzedmula ve Spojených státech před pěti lety.
Martha Stewartová, která vydala řadu knižních bestsellerů o vaření, ji označila za velkolepou. Časopis Cosmopolitan ji pojmenoval jako to „nejlepší z obou světů“ a The Kitchn, populární stránka receptů, tento nápoj považuje za perfektní způsob, jak si navodit dobrou náladu, i když venku „trakaře padají”. Recept oslavovaly deníky The New York Times i The Daily Mail.
Recept na přípravu
PŘÍPRAVA 15 MINUT
SNADNÉ
Ingredience
Na horkou čokoládu
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku nalámané čokolády (hořké nebo mléčné)
- 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu - lze si vypomoci i pudinkovým práškem s příchutí vanilky nebo čokolády
- trochu vody na rozmíchání škrobu či pudinkového prášku
Na horké víno
- 3/4 hrnku vína (použili jsme suchý Cabernet Sauvignon)
Výše uvedené množství pro začátek stačí. Díky vysokému množství tuku v čokoládě vás nápoj spolehlivě zasytí.
Postup
Postup je jednoduchý. Jediné úskalí je v tom, aby se vám mléko s čokoládou nesrazilo. Ne že by se to snad stalo nám... :-) Právě z toho důvodu se doporučuje přidat trochu škrobu (pudinkový prášek).
Horkou čokoládu a horké víno si připravíme zvlášť.
- Do hrnce nalámeme čokoládu a pomalu rozpouštíme.
- Ve druhém hrnci si ohřejeme mléko a za stálého míchání ho po troškách přilijeme k horké čokoládě.
- Mícháme tak dlouho, dokud se nám čokoláda v mléce nerozpustí.
- Abychom spojení mléka a čokolády pomohli, rozpustíme si v malém množství vody (2 - 3 lžíce) škrob (pudinkový prášek) a přilijeme do směsi mléka a čokolády. Mícháme asi minutu.
- Ve druhém hrnci si ohřejeme víno. Teplota by měla být jako na svařák - do 80 stupňů, aby se nám neodpařil akohol a aroma. Horké víno za stálého míchání přilijeme do hotové čokolády.
- Nápoj přelijeme do šálku nebo žáruvzdorné skleničky a můžeme podávat.
Hořká, nebo mléčná čokoláda?
Jednou jsme recept připravili ze 70% hořké čokolády a podruhé z mléčné čokolády se 65% kakaa. Obě fungovaly skvěle.
Při párování vína a hořké čokolády se doporučuje sladké víno typu portského, které celkovou chuť zharmonizuje. Měli jsme obavy, jestli námi použité suché červené víno neznásobí hořkost čokolády. Naše obavy byly zbytečné a velmi jsme si pochutnali. Možná díky tomu, že čokoláda obsahuje vysoký podíl tuku (ta naše měla 54 g tuku na 100 g), byl výsledek chuťově výrazný, ale příjemně sametový.
Pokud jste na sladké a jemné chutě, sáhněte spíše po mléčné čokoládě. Výsledkem je hodně zajímavá navinulá čokoládovo-ovocná chuť. Zkuste si třeba představit chuť čokolády s vysokým množstvím kakaa a s kousky ovoce, jako jsou brusinky nebo šťavnaté rozinky.
Jaké víno použít
Perfektní volbou je suché červené ovocité víno s vyššími kyselinami a jemnou tříslovinou. Ovocný Cabernet Sauvignon ladil dokonale, ale nebojte se vyzkoušet své oblíbené odrůdy.
V celkovém vnímání nápoje by naopak mohla překážet vína s výraznou tříslovinou. Nedoporučujeme ani červená vína s výraznými prvky sudu, která čokoládě nedodají potřebnou ovocitost. Celkově plošší vína by se zase v čokoládě mohla „ztratit”.
Experimentujte s vůněmi a chutěmi
Jako milovníkům čistých a hořkých chutí nám horká čokoláda s vínem v uvedené základní podobě chutnala nejvíce. Přidání dalších ingrediencí se ale meze nekladou. Vyzkoušet můžete skořici, kardamom, zázvor, pepř, hřebíček nebo směs nového koření a chilli papriček.
Možná vám horká čokoláda s červeným vínem připomíná recept od pejska a kočičky. Nás toto spojení opravdu nadchlo a doporučujeme udělat si názor až po několikátém doušku.
Použité zdroje:
- Čokoláda v hrnečku. In: Kuchařka pro dceru [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.kucharkaprodceru.cz/horka-cokolada/
- Chocolate Wine Recipe with Brief History. In: Moonshiners.club [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://moonshiners.club/chocolate-wine-recipe-with-brief-history/
- Chocovine. In: Chocovine.com [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.chocovine.com
- Red Wine Hot Chocolate Is a Thing, and It’s (Surprisingly) Delicious. In: Nytimes.com [online]. [cit. 02.02.2021] Dostupné z https://www.nytimes.com/2016/12/19/dining/red-wine-hot-chocolate.html
Komentáře (11 komentářů)
-
Ecridor9. 4. 2021 15:01Skvělý článek!
Já to páruji celý život, ne nutně ve stejnou dobu, ale páruji :) -
slecnasteckou8. 2. 2021 11:21
Lea: Na degustaci Kamila Prokeše k jeho botryckemu vlašáku 2017 jsme dostali hořkou čokoládu s kousky hrušky a bylo to velmi zajímavé snoubení, fakt to fungovalo skvěle
To je zajímavý nápad nabídnout čokoládu ještě s kousky hrušky. To určitě zkusím. Díky za tip :)
-
slecnasteckou8. 2. 2021 11:17
JaroMír: Chuťově to jde, ale výroba pro mě kuchyní skoro nepolíbeného je peklo. Raději budu pít víno a jíst čokoládu zvlášť.
Rozumím. Následný úklid kuchyně a hlavně mytí nádobí dokáže zkazit celý zážitek. Jak říkáme s oblibou my ženy - nejlíp to chutná, když nám to uvaří někdo jiný :)
-
slecnasteckou:
Ve smyslu párování vína a kousků čokolády?
Přesně tak :) -
JaroMír6. 2. 2021 15:33Chuťově to jde, ale výroba pro mě kuchyní skoro nepolíbeného je peklo. Raději budu pít víno a jíst čokoládu zvlášť.
-
Lea5. 2. 2021 20:19Na degustaci Kamila Prokeše k jeho botryckemu vlašáku 2017 jsme dostali hořkou čokoládu s kousky hrušky a bylo to velmi zajímavé snoubení, fakt to fungovalo skvěle
-
Johnny5. 2. 2021 20:09
slecnasteckou:
Čokovíno jako červené víno vyráběné macerací kakaových bobů? Něco na styl Coweinu - jen místo kávy kakaové boby? Našla jsem, že se tu prodávají čokoládová vína, ale aromatizovaná... co jsem našla ke článku - Chocovine - tak má konzistenci jako Baileys - tekutá krémová čokoláda s vínem. Myslím, že by to tu mělo úspěch :)))
Asi bych to nejvíce přirovnal k něčemu mezi domácí višňovkou a portským na první pohled a jakou konzistenci to mělo při nalévání do skleničky.
-
slecnasteckou5. 2. 2021 19:16
Zildjian: Vím, že s hořkou čokoládou jsem se na představení vín Volaříka seznámil pří koštování Železné s hořkou čokoládou a fungovalo to, nicméně zase takový mléčně kakaový fajnšmekr nejsem, takže jako pokus to bylo super.
Ve smyslu párování vína a kousků čokolády?
-
slecnasteckou5. 2. 2021 19:15
Johnny: Díky, vzpomněl jsem si na jednu lahvinku čokovína ve špajzu.
Čokovíno jako červené víno vyráběné macerací kakaových bobů? Něco na styl Coweinu - jen místo kávy kakaové boby? Našla jsem, že se tu prodávají čokoládová vína, ale aromatizovaná... co jsem našla ke článku - Chocovine - tak má konzistenci jako Baileys - tekutá krémová čokoláda s vínem. Myslím, že by to tu mělo úspěch :)))
-
Vím, že s hořkou čokoládou jsem se na představení vín Volaříka seznámil pří koštování Železné s hořkou čokoládou a fungovalo to, nicméně zase takový mléčně kakaový fajnšmekr nejsem, takže jako pokus to bylo super.
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
27. 12. 2026Degustace a ochutnávkyBořetice
-
31. 12. 2026OstatníNěmčičky (okres Břeclav)







