Královský košt Brno 2016: Premiéra v komorní atmosféře
Královské košty již pár let objíždí republiku, do moravské metropole ale zavítala velká neřízená degustace Krále vín zcela poprvé. Pro užší skupinu zájemců tak zcela dostačovaly prostory sálu menzy, symbolicky ležící na ulici Vinařské. Příjemnou komorní atmosféru umocnila dobrá vína.
Dražší a bez šatny
Brno není zrovna Mekkou pro vinařské akce, o čemž se každoročně přesvědčují jejich pořadatelé. Panuje tu totiž velmi široká konkurence a navíc samotné vinařské obce a vinaři jsou „co by kamenem dohodil". Co asi moc nemotivovalo k návštěvě, byla vyšší cena. Vstupné ve výši 600 Kč na osobu je možná standardem v Praze, ale okolní vinařské akce na Moravě se pohybují většinou v nižších cenových relacích. Troufám si tvrdit, že to byly hlavní důvody nižší účasti. Tu asi neocenil pořadatel, přišla ale vhod návštěvníkům, kteří se nemuseli nijak výrazně tísnit.
Méně komfortní bylo i načasování na všední den od 18 do 22.30. Pro mnohé to znamenalo jet na akci přímo z pracoviště a vrátit se docela pozdě domů. Navíc chyběla hlídaná šatna, do které by si návštěvník uložil pracovní tašku nebo jiné zavazadlo, aby ho celý večer netížilo. Na akci tohoto typu by to měla být samozřejmost.
Katalog, kniha i občerstvení
Sklenice byla na koštu zálohovaná, katalog ale dostal každý návštěvník s sebou. Trochu déle jsme se načekali na knihu, která nám byla předána až při odchodu. Je pěkně zpracovaná a obsahuje všechny důležité údaje k vínům obohacené o portréty jednotlivých vinařů. Vzhledem k obsaženým údajům jsem trochu zalitoval, že jsem ji neměl k dispozici už při ochutnávce, možná bych jinak volil pořadí a vůbec výběr vzorků. V průběhu večera byla k dispozici neomezeně čistá voda, potíž nastal s chlebem. Dle mého názoru velmi důležité neutralizační sousto bylo k mání zhruba dvě hodiny, dokud se nevyčerpalo.
Pro předplatitele byl připraven ještě jeden sýrový a jeden masový talíř s produkty partnerů akce. Vžiju-li se do pohledu partnerů, z marketingového hlediska by se mi líbilo, kdyby návštěvník získal nějaké informace o tom, které produkty má na talíři, případně i kde je sežene, pokud mu zachutnají. Večer ještě ozvláštnila řízená degustace snoubení vína a čokolády. Zajímavý a netradiční nápad, já bych přece jen přivítal spíše to pečivo. :-)
Příjemná vysoce hodnocená vína
Celkem 310 vystavených vín bylo rozděleno na šest stolů podle přihlášených vinařství abecedně seřazených. Výhoda tohoto systému je, že se na začátku netvoří fronty u suchých veltlínů, müllerek a vlašáků, protože jsou rozloženy po celém sálu. Klade to ale podstatně vyšší nároky na přípravu, a to na straně návštěvníka. Stanovit si smysluplné pořadí ochutnávky mezi takovým množstvím rozprostřených vzorků je téměř nadlidský úkol. Osobně jsem se tak více soustředil jen na čtyři stoly, mezi kterými jsem přebíhal, zbylé dva ode mě zůstaly bohužel téměř netknuté. Na slabé zástupce jsem narazil jen zcela výjimečně, obecná kvalita byla na vyšší úrovni. Většina vín byla přesto spíše průměrná a bodové zisky od poroty, které se prakticky výlučně pohybovaly nad 85 body a nezřídka kolem 88–90, mi přišly většinou jako nadhodnocené.
Nic to nemění na mém celkově pozitivním dojmu z této akce, které se pravděpodobně budu chtít zúčastnit i příští rok. A možná i dříve – budu zvažovat pro porovnání i výlet do Hustopečí, kam zavítá Královský košt 22. října. Na seznamu k ochutnání totiž stále mám i z tohoto ročníku dostatek vín...
Komentáře
Další články z rubriky Reportáže
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno







