Merlot: Svou hebkostí si získal celý svět a daří se mu i na Moravě
Sametově hebká a šťavnatá vína z odrůdy Merlot si získala srdce vínomilců po celém světě. Nižší obsah kyselin a jemné třísloviny spolu s širokou paletou stylů od jednoduchých vín k běžnému popíjení po komplexní vysoce hodnocená vína udělaly z Merlotu jednu z nejpopulárnějších odrůd na světě. A k oblibě přispěla i všestrannost Merlotu z hlediska párování ‒ otevřít si ho můžete k těstovinám i ke steaku.
Domovem Merlotu je Francie, první zmínky o odrůdě lze vystopovat na konci osmnáctého století. Je potomkem Cabernetu Franc, což z něj dělá příbuzného odrůdám, jako jsou Carménère, Malbec a Cabernet Sauvignon. Druhým rodičem je odrůda Magdeleine Noire des Charentes.
Naopak zřejmě spontánním křížením Merlotu a Cabernetu Franc vznikla odrůda „Caberlot“. Tato odrůda se pěstuje pouze na malé vinici v Toskánsku, kde se z ní vyrábí dva druhy vín ‒ Il Caberlot a Carnasciale.
Merlot je středně pozdní až pozdní odrůda. Hrozny mohou plně dozrát jak v teplém, tak i v mírně chladnějším podnebí. Merlotu se daří na svahovitých polohách s těžší půdou a s dostatkem tepla a slunce. Dobře zvládá sušší stanoviště. Na jaře mohou rostlinu poškodit mrazíky způsobující selhání vývoje hroznů po odkvětu.
O své zkušenosti s pěstováním Merlotu se s námi podělil Pavel Springer, jehož Merlot 2018 Family Reserve je dle publikace Nejlepší vína ČR 2020‒2021 nejlepším vínem této odrůdy v republice.
„Obděláváme vinice v režimu integrované produkce. V roce 2006 a 2007 jsem zkoušel i bio režim, ale vína se mi zdála příliš plochá a bez kyselin. Asi od roku 2002 na kvalitě hroznů pozoruju oteplování. Takové ročníky jako 2015, 2017, 2018, 2019 bychom si v budoucnu přáli. Vína měla krásně sladké taniny, což je u špičkového Merlotu základ. Dozrávání a cukernatost musíme spíš hlídat, aby nám hrozny nepřezrávaly. Hrozny v cukernatosti 24‒26 stupňů jsou již standard,” pochvaluje si pan Springer.
Merlot je druhou nejpěstovanější modrou moštovou odrůdou na světě (data z roku 2016). Většinu světového Merlotu vyrábí Francie (40 %), následují Itálie a Spojené státy. Merlot se také pěstuje v Číně, Španělsku, Chile, Rumunsku, Bulharsku, Austrálii, Moldávii, Argentině, Jihoafrické republice, na Novém Zélandu a v dalších zemích.
Ve směskách i sám o sobě
Vína z odrůdy Merlot patří mezi nejpopulárnější červená vína na světě. Hrozny se zpravidla zpracovávají na suchá středně plná až plná elegantní vína s jemnými taniny a šťavnatou chutí s aroma tmavého ovoce. Pozoruhodně sametová vína se doporučují těm, kdo s červenými víny začínají. Pro získání struktury a hloubky vín z Merlotu se často využívají dubové sudy, ve kterých se víno nechává zrát. Třísloviny ze dřeva spolu se správnými postupy během výroby dávají vzniknout plným a robustním vínům.
„Archivační potenciál Merlotu závisí na vinaři – jaký typ vína chce v daném ročníku vytvořit. Není důležitá jen cukernatost, ale i fenolická zralost a kyseliny, délka macerace hroznů, použití nových sudů, které obohatí víno o další taniny. Naše Merloty Family Reserve necháváme zrát v nových francouzských dubových sudech a jejich potenciál zrání je více než 20 let, i když obsah síry je pouhých 60 mg/l,” prozradil nám k potenciálu Merlotů Pavel Springer.
Vínům dodá vyšší plnost také míchání s jinými odrůdami, které mají drsnější třísloviny. Typickým příkladem jsou cuvée ve francouzské oblasti Bordeaux, kde bývá často Merlot klíčovou odrůdou. Jeho úlohou je přidat svůdná ovocná aromata a hebkost, které vyváží taniny kabernetů Sauvignon či Franc. Na cuvée s Merlotem jsou na světě založena mnohá vína, například někteří tzv. supertoskánci, ale také tuzemská cuvée, a slaví u vínomilců úspěchy.
Merlot je také oblíbená odrůda pro výrobu růžových vín. O výrobě růžových vín si můžete přečíst v našem článku.
Merlot ve filmu i ve vesmíru
Velký zájem o Merlot ale způsobil, že se na trh dostávají i levná a nenáročná vína, díky čemuž se o odrůdě mnozí milovníci vín začali vyjadřovat jako o nudné a nevýrazné. Na této vlně kritiky se svezl i americký film Bokovka. Nejen že po jeho odvysílání došlo v západní části Spojených států k poklesu prodeje vín této odrůdy o dvě procenta, ale u středně drahých lahví se ještě snížila prodejní cena za lahev. Proslýchá se dokonce, že někteří vinaři začali z obavy z odmítnutí svých Merlotů distributory označovat jednoodrůdové lahve Merlotu za směsku červených vín. Zpomalení růstu prodejů po odvysílání filmu byl dokonce věnovaný celý výzkum.
Pokud je však práci s odrůdou věnovaná náležitá péče, dává výborná vína se svěžím ovocným charakterem a dobrou tříslovinovou strukturou. A vína této odrůdy patří k nejdražším a nejoceňovanějším na světě. Výjimečné postavení má v tomto směru vinařství Château Pétrus zaměřené na Merlot. Ročník 1990 obdržel v hodnocení Roberta Parkera 100 bodů a vína z tohoto vinařství obsazují přední příčky v žebříčcích nejdražších vín světa.
Château Pétrus nese název po stejnojmenné vinici Château Pétrus, která se nachází na malém kopci Monticule de Pomerol ve Francii. Za výjimečností Château Pétrus stojí přírodní anomálie ‒ půda je o 40 milionů let starší než půda v okolních vinicích. O unikátním terroir této polohy si můžete přečíst v článku o terroiru.
Víno z této oblasti bylo využito v experimentu startupu Space Cargo Unlimited, který poslal na Mezinárodní vesmírnou stanici 12 lahví Château Pétrus 2000 a sazenice vinné révy. Víno a réva strávily 438 dní obíháním kolem Země v prostředí nulové gravitace a vyšší radiace. Společnost věří, že svými poznatky může pozitivně ovlivnit trh s vínem. V tom jí má pomoci například pochopení procesu stárnutí vína, respektive rolí, které hrají jeho jednotlivé složky. Proces stárnutí vína totiž není dodnes podrobně zmapován.
Dle prvních ochutnávek se zdá, že pobyt vína ve vesmíru urychlil proces jeho stárnutí. Víno, které zůstalo na Zemi, bylo stále o něco uzavřenější, o něco více tříslovinné a mladší. Víno „z vesmíru” se vyznačovalo uhlazenějšími tříslovinami a více květinovým aroma.
Charakteristika vín odrůdy Merlot
Z hroznů Merlotu vzniká pestrá škála stylů vín odrážející regionální původ a způsob práce vinařství. Merlot chutná odlišně v závislosti na tom, kde na světě se pěstuje, kdy dochází ke sklizni či jak se s ním pracuje během vinifikace.
Vína z Merlotu jsou primárně ovocná s širokou paletou svůdných sladkých ovocných vůní. Můžete v nich nalézt černý rybíz, ostružiny, moruše, třešně, lesní jahody, maliny, brusinky, švestky či fíky. Mohou se k nim přidat tóny zemité (houby, lanýže) nebo květinové (fialky, kosatce).
Ležení v dřevěných sudech může aromata obohatit o čokoládu, kávu, tabák, hřebíček, vanilku či cedr. Setkat se ale lze i s exotickými aromaty koření (bobkový list, lékořice, anýz, nové koření) nebo kůže, grafitu či oliv, které se mohou objevit jak v důsledku původu vína, tak také stárnutí vína v lahvi.
Vína vyrobená z hroznů Merlotu mají intenzivní rubínově červenou barvu, která se v průběhu zrání vína mění na granátovou. Ke změně barvy dochází zpravidla po 4–5 letech, ale záleží na celkovém zpracování. U vín, která vznikla z redukované sklizně, se granátově červená barva objevuje později. Vína, která zrají v barikovém sudu, mají obvykle intenzivnější a sytější barvu než ta, která zrají výhradně v inertních nádobách, jako jsou nerezové tanky.
Merlot na Moravě i v Čechách
Do tuzemské Státní odrůdové knihy byl Merlot zapsán v roce 2001 a v posledních letech u nás zažívá velký vzestup. Je druhou nejvysazovanější modrou odrůdou. Z celkové výsadby moštových modrých odrůd ale zatím tvoří jen 2,58 %.
Zanedbatelný zlomek výsadeb se nachází v mělnické a litoměřické podoblasti, jinak je Merlot výhradně odrůdou moravských vinic. Přes 40 % jej najdeme v mikulovské podoblasti. Nejúspěšnější vína se rekrutují z na mikulovské trati Valtická, výborně se jim ale daří i v Dolních Dunajovicích, Popicích nebo přímo na Pálavě v Perné a Pavlově na Slunném vrchu či Sahaře.
Další část výměry si mezi sebe celkem rovnoměrně rozložily oblasti velkopavlovická a slovácká. Pavel Springer nedá dopustit na Bořetice: „Merlot patří do Bořetic. Má rád „mokré paty“ – tzn. vododržné půdy s vysokým obsahem hořčíku. Při nedávné návštěvě Château Petrus jsem byl překvapený, jak je tamní půda podobná té naší na viniční trati Čtvrtě,” vysvětlil. Ve Velkopavlovické podoblasti pak musíme zmínit i Velké Bílovice, Velké Pavlovice, Rakvice nebo Krumvíř. Na Slovácku jsou nejznámější polohy v Poddvorově, Prušánkách, Strážnici či Žádovicích.
Na Znojemsku najdete necelých 9 % celorepublikové výsadby Merlotu. Jeho jednoznačně nejvýraznějším producentem je tu vinařství Trpělka & Oulehla. Jeho Merlot pochází z dolnokounické trati Šibeniční hora a pravidelně jej najdete na špičkách hodnocení v tuzemských soutěžích.
Spolehlivý společník k množství potravin
Nízký obsah tříslovin a kyselin dělá z Merlotu všestranné víno, které si dobře rozumí s širokou škálou jídel. Vyhnout bychom se měli jen jemně ochuceným pokrmům z ryb, lehkým salátům a hodně naopak kořeněné kuchyni.
Lehký a dobře pitelný styl vín z Merlotu si dobře rozumí s řadou italských jídel, zejména těch, která jsou postavená na rajčatovém základě doplněném slaninou nebo houbami. Merlot dobře reaguje na výraznou slanou „masovou” chuť umami, jakou najdeme například v grilovaném kuřeti, které můžete doplnit středomořskou grilovanou zeleninou, jako jsou papriky, cukety a lilky. Dále se hodí k paštikám, terinám a salámům.
Středně plný Merlot (zralejší, masitější styl) můžeme párovat se špagetami s masovými koulemi, lasagnemi a cheeseburgery. Hodí se k fazolovým jídlům s uzenou šunkou nebo chorizem a pečeným masům „z jednoho hrnce”, jako je kuřecí, vepřové nebo králičí, které je vhodné doplnit ovocným prvkem, jako jsou meruňky nebo švestky. (casseroles)
Klasický elegantní středně plný Merlot nebo směsky vín typu Bordeaux, kde tato odrůda tvoří podstatnou část, si vychutnáme spolu s grilovanými kotletami (telecí, vepřové nebo jehněčí) ‒ zejména v kombinaci s bylinkami jako tymián a rozmarýn. Dále s hovězím Wellingtonem nebo s pečeným hovězím či jehněčím masem s houbovou omáčkou.
Merlot s plným tělem se perfektně hodí ke steakům. K vínům z odrůdy Merlot můžete zakousnout i přírodně zrající sýry s bílou a modrou plísní, tvrdé sýry z kravského mléka typu Gouda, Gruyère a parmazán.
Mezinárodní den Merlotu připadá na 7. listopadu. Otevřete si lahev jednou do roka, nebo vám Merlot přirostl k srdci a máte chuť se s ním potkávat častěji? A z jakého tuzemského vinařství vám chutná nejvíce?
Zdroj:
- A Short history of Merlot......... In: Uncork.biz [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.uncork.biz/tidbits15.aspx
- BECKETT Fiona. Top pairings WHICH FOODS PAIR BEST WITH MERLOT? In: Matchingfoodandwine.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.matchingfoodandwine.com/news/pairings/which-foods-match-best-with-merlot/
- Comparing Merlot. In: Diwinetaste.com/ [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z http://www.diwinetaste.com/dwt/en2006023.php
- CUELLAR Steven S. The Sideways Effect: A Test for Changes in the Demand for Merlot and Pinot Noir Wines. In: Researchgate.net [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.researchgate.net/publication/23508102_The_Sideways_Effect_A_Test_for_Changes_in_the_Demand_for_Merlot_and_Pinot_Noir_Wines
- FIELDER Jez.Château Pétrus: does a case of top-notch Bordeaux really taste different after being in Space?. In: Euronews.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.euronews.com/2021/03/24/chateau-petrus-does-a-case-of-top-notch-bordeaux-really-taste-different-after-being-in-spa
- QUINTANILLA Valerie. TIl Caberlot Wine: A Unique IGT Wine From Central Tuscany. In: Girlsgottadrink.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://girlsgottadrink.com/caberlot-wine-tuscan-igt-wine/
- Learn About Merlot: What Is Merlot, How to Pair Merlot, and Where Merlot Grows. In: Masterclass.com [online]. [cit.16.04.2021] Dostupné z https://www.masterclass.com/articles/learn-about-merlot-what-is-merlot-how-to-pair-merlot-and-where-merlot-grows#where-does-the-merlot-grape-grow
- Merlot. In: En.wikipedia.org [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://en.wikipedia.org/wiki/Merlot#cite_note-Wine_Grapes-1
- Merlot Wine. In: Wine-searcher.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.wine-searcher.com/grape-275-merlot
- SITUAČNÍ A VÝHLEDOVÁ ZPRÁVA RÉVA VINNÁ A VÍNO. In: Eagri.cz [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z http://eagri.cz/public/web/file/672676/Vino_2020_Web.pdf
- The truth about Merlot and the Sideways effect. In: News.nakedwines.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://news.nakedwines.com/2015/10/15/the-truth-about-merlot-and-the-sideways-effect/
- What Makes Merlot Special (Varietal Focus Preview). In: Www.winebusiness.com [online]. [cit. 16.04.2021] Dostupné z https://www.winebusiness.com/blog/?go=getBlogEntry&dataId=141603
Komentáře (2 komentáře)
-
-Vicky-17. 4. 2021 16:47
Tycka: Opět poutavě napsané. O tom, co může způsobit nevinná hláška ve filmu Bokovka, jsem netušil. Napadá mě, jestli i u nás něco podobného nenastalo po "úspěšných" vinařských seriálech :-)
Zmíněný Merlot 2018 od Springera jsem měl možnost ochutnat. Doporučuji zaarchivovat, pokud to stihnete - web hlásí poslední kusy.
Pokud někdo dává přednost těmto plným jižním stylům, doporučuji ochutnat kvalitní bulharská vína z vinařství Katarzyna Estate nebo Bessa Valley, která jsou cenově přijatelnější.
Přiznávám, že zrovna bulharské Merloty nejsou mým šálkem, jsou hodně přezrálé a alkoholické, často s velmi výrazným sudem. Pokud bych mířil na bulharská vína, tak bych volil jiné odrůdy. Paradoxně i když mají v mnohých letech tuzemské Merloty velmi podobné parametry, lépe si zachovávají ovocnost a hlavně eleganci.
-
Opět poutavě napsané. O tom, co může způsobit nevinná hláška ve filmu Bokovka, jsem netušil. Napadá mě, jestli i u nás něco podobného nenastalo po "úspěšných" vinařských seriálech :-)
Zmíněný Merlot 2018 od Springera jsem měl možnost ochutnat. Doporučuji zaarchivovat, pokud to stihnete - web hlásí poslední kusy.
Pokud někdo dává přednost těmto plným jižním stylům, doporučuji ochutnat kvalitní bulharská vína z vinařství Katarzyna Estate nebo Bessa Valley, která jsou cenově přijatelnější.
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno










