Na co jste se možná báli zeptat: Uzávěry lahví na víno korkové i jiné

Není nad romantické otáčení vývrtky a jemné vytahování korkového špuntu z lahve vína. Přesto se stále častěji prosazují i jiné alternativní uzávěry lahví. S jakými se můžete setkat a co vinaře vede k jejich používání?

Různé druhy uzávěrů vína

Jaké typy uzávěrů lahví jsou nejpoužívanější?

Stále nejpoužívanějším typem uzávěru vinných lahví jsou uzávěry z korku. I těchto ale může být hned několik druhů, které si blíže představíme později. Do stejné lahve můžeme použít i zátku syntetickou. Velký rozmach hlavně díky vinařstvím na Novém Zélandě, v Austrálii, ale třeba i Rakousku prožívají šroubovací uzávěry, jejich použití však vyžaduje pochopitelně jinou úpravu hrdla lahví. I vzhledem k pořizovací ceně jsou zatím zcela na chvostu uzávěry skleněné, tzv. vinolok.

Jak se mezi sebou liší korkové uzávěry?

Může to být jednak použitým materiálem a pak samozřejmě velikostí. Bohužel ani jedno z uzavřené lahve nepoznáte. Čím je použitý korek delší, tím má víno lepší podmínky k delší archivaci. Nejlevnějším materiálem jsou uzávěry z korkové drti. Příjemným kompromisem je pak lepený korek skládající se v prostřední části z drti a dvou plošek plného přírodního korku. Z korkových hmot je samozřejmě nejdražší variantou použití plného přírodního korku. Pro všechna vína uzavřená těmito typy uzávěrů pak platí, že by měly být skladovány v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem.

korky

Různé druhy uzávěrů využívající korek (zleva): lisovaný korek z drti, korkový granulát s plastovými kuličkami, korková drť s ploškou celokorku (1 na každé straně), korková drť se dvěma ploškami celokorku (na každé straně), celokorek 

Proč se používají i jiné typy uzávěrů a mohou korek nahradit?

Důvody používání jiných uzávěrů jsou prozaické. Korek jako přírodní materiál je omezeným zdrojem a při celosvětové produkci vína by ani všechny lahve přírodní korek používat nemohly. Alternativní uzávěry jsou navíc v drtivé většině levnější. Nicméně se zatím nevymyslel jiný typ uzávěru, který by byl pro dlouhodobé zrání vína vhodnější. Korek totiž obsahuje póry, které umožňují vínu mikroventilaci a tím možnost zrání i v horizontu desítek let. Není ovšem vyloučeno, že moderní materiály zejména šroubovacích uzávěrů v budoucnu podobný komfort nabídnou. Zatím platí, že vína pod šroubem či sklem zůstávají mnohem delší dobu svěží a ovocná, ale neposkytnou konzumentům zážitek z dokonale vyzrálého vína. Avšak při jejich otevírání nemusíte hledat vývrtku...

Může být „korkové víno" i pod jiným uzávěrem?

Hodně diskutovanou bolístkou korkových uzávěrů jsou vady vína, které vznikají v jejich přítomnosti. Může to být vada samotného uzávěru, který je nějak poškozen a prosakuje. Mnohem zákeřnější je však tzv. „korkové víno". Vadu způsobuje látka TCA (2,4,6-trichloranisol), která se sice nejčastěji přenáší korkovými uzávěry, je ale přítomna i v jiných přírodních dřevěných materiálech – sudech, paletách, střechách... Může se tak stát, že se s korkovou vadou setkáte i u vína uzavřeného šroubovým uzávěrem.

Komentáře (5 komentářů)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    1. 10. 2019 11:21
  • Tycka
    Tycka
    30. 9. 2019 17:12
    Fanoušek na Herohero
  • baacinka
    baacinka
    2. 6. 2018 20:42
  • Prýgl
    Prýgl
    6. 6. 2016 15:13
  • Sudonius
    Sudonius
    31. 12. 2015 23:50

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 103114

Tip na víno ke koupi u vinaře