Na co jste se možná báli zeptat: Uzávěry lahví na víno korkové i jiné
Není nad romantické otáčení vývrtky a jemné vytahování korkového špuntu z lahve vína. Přesto se stále častěji prosazují i jiné alternativní uzávěry lahví. S jakými se můžete setkat a co vinaře vede k jejich používání?
Jaké typy uzávěrů lahví jsou nejpoužívanější?
Stále nejpoužívanějším typem uzávěru vinných lahví jsou uzávěry z korku. I těchto ale může být hned několik druhů, které si blíže představíme později. Do stejné lahve můžeme použít i zátku syntetickou. Velký rozmach hlavně díky vinařstvím na Novém Zélandě, v Austrálii, ale třeba i Rakousku prožívají šroubovací uzávěry, jejich použití však vyžaduje pochopitelně jinou úpravu hrdla lahví. I vzhledem k pořizovací ceně jsou zatím zcela na chvostu uzávěry skleněné, tzv. vinolok.
Jak se mezi sebou liší korkové uzávěry?
Může to být jednak použitým materiálem a pak samozřejmě velikostí. Bohužel ani jedno z uzavřené lahve nepoznáte. Čím je použitý korek delší, tím má víno lepší podmínky k delší archivaci. Nejlevnějším materiálem jsou uzávěry z korkové drti. Příjemným kompromisem je pak lepený korek skládající se v prostřední části z drti a dvou plošek plného přírodního korku. Z korkových hmot je samozřejmě nejdražší variantou použití plného přírodního korku. Pro všechna vína uzavřená těmito typy uzávěrů pak platí, že by měly být skladovány v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem.
Různé druhy uzávěrů využívající korek (zleva): lisovaný korek z drti, korkový granulát s plastovými kuličkami, korková drť s ploškou celokorku (1 na každé straně), korková drť se dvěma ploškami celokorku (na každé straně), celokorek
Proč se používají i jiné typy uzávěrů a mohou korek nahradit?
Důvody používání jiných uzávěrů jsou prozaické. Korek jako přírodní materiál je omezeným zdrojem a při celosvětové produkci vína by ani všechny lahve přírodní korek používat nemohly. Alternativní uzávěry jsou navíc v drtivé většině levnější. Nicméně se zatím nevymyslel jiný typ uzávěru, který by byl pro dlouhodobé zrání vína vhodnější. Korek totiž obsahuje póry, které umožňují vínu mikroventilaci a tím možnost zrání i v horizontu desítek let. Není ovšem vyloučeno, že moderní materiály zejména šroubovacích uzávěrů v budoucnu podobný komfort nabídnou. Zatím platí, že vína pod šroubem či sklem zůstávají mnohem delší dobu svěží a ovocná, ale neposkytnou konzumentům zážitek z dokonale vyzrálého vína. Avšak při jejich otevírání nemusíte hledat vývrtku...
Může být „korkové víno" i pod jiným uzávěrem?
Hodně diskutovanou bolístkou korkových uzávěrů jsou vady vína, které vznikají v jejich přítomnosti. Může to být vada samotného uzávěru, který je nějak poškozen a prosakuje. Mnohem zákeřnější je však tzv. „korkové víno". Vadu způsobuje látka TCA (2,4,6-trichloranisol), která se sice nejčastěji přenáší korkovými uzávěry, je ale přítomna i v jiných přírodních dřevěných materiálech – sudech, paletách, střechách... Může se tak stát, že se s korkovou vadou setkáte i u vína uzavřeného šroubovým uzávěrem.
Komentáře (5 komentářů)
-
-Vicky-1. 10. 2019 11:21
Tycka: "Pro všechna vína uzavřená těmito typy uzávěrů pak platí, že by měly být skladovány v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem.".... Toto jsem si taktéž donedávna myslel. Vždycky mi ale vrtalo hlavou, zda je opravdu vhodný ten kontakt korku a vína. A teď jsem někde objevil, že i skladování nastojato má své výhody - víno nepřebírá pach korku, zátka nevysychá protože vlhkost vína je dostatečná a co je nejdůležitější, že víno vestoje přichází do styku se vzduchem v mnohem menší ploše a víno tak stárne pomaleji...tak co je správně? :-)
Obecně jsme už nyní ve všem trochu dále :-) Šroubů je čím dál více a jsou kvalitnější (mnohdy i cenově srovnatelné s "horšími" korky), skleněné uzávěry jsou cenově níže, rozšiřuje se sortiment korků z mikrogranulátu (Diam má konkurenta). Zvážíme nějaký další článek :-))
Nicméně k nastolené úvaze. Pokud je korek kvalitní, tak víno žádný "pach korku" přebrat ani nemůže. Co se týče vlhkosti, vzdušná vlhkost se "smočení" korku nevyrovná. A pokud bychom chtěli nulový styk se vzduchem, tak samozřejmě použijeme jiný uzávěr než korek. Vtip je právě v tom, mít se vzduchem optimální kontakt (nikoliv žádný), propustnost je jedním z nejdůležitějších údajů u jednotlivých tipů uzávěrů.
-
"Pro všechna vína uzavřená těmito typy uzávěrů pak platí, že by měly být skladovány v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem.".... Toto jsem si taktéž donedávna myslel. Vždycky mi ale vrtalo hlavou, zda je opravdu vhodný ten kontakt korku a vína. A teď jsem někde objevil, že i skladování nastojato má své výhody - víno nepřebírá pach korku, zátka nevysychá protože vlhkost vína je dostatečná a co je nejdůležitější, že víno vestoje přichází do styku se vzduchem v mnohem menší ploše a víno tak stárne pomaleji...tak co je správně? :-)
-
baacinka2. 6. 2018 20:42Dlouho jsem měla za to, že šroubovací uzávěr značí levné nekvalitní víno. Zatím jsem na něj totiž nenarazila jinde než u levnějších vín...
-
Prýgl6. 6. 2016 15:13Ano,
šroubení je cesta od problémo ých korků. -
Sudonius31. 12. 2015 23:50Vývrtka nebo spíš planžety?:)
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyValtice
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyVelké Bílovice
-
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyRakvice






