Zemské víno: Od obyčejných vín až ke špičkám v republice

9. 11. 2014, aktualizováno 3. 11. 2020, Viktor Hausknotz

Kategorie zemských vín je v tuzemsku velmi široká. Pro většinu konzumentů jsou to jen jednoduchá vína pro běžnou spotřebu, kterým kvůli absenci přívlastku nevěnují příliš pozornosti. Přitom mnohá z velmi drahých a luxusních vín spadají právě do této kategorie.

Ilustrační foto - vinice ve Velkých Bílovicích

Garantovaný původ, ale možnost doslazování

Je dobré si nejprve objasnit, co vlastně musí zemské víno ze zákona splňovat a kde jsou naopak pravidla ve srovnání s přívlastkovými víny volnější. Stejně jako přívlastková vína lze zemská vína vyrábět pouze z hroznů vypěstovaných v České republice. Podle příslušnosti k oblasti se pak dělí na moravská zemská vína a česká zemská vína, což je uvedeno na etiketě.

Velký rozdíl je u požadavku na vyzrálost hroznů. Nejnižší stupeň přívlastkového vína – kabinet – začíná na cukernatosti 19 °NM, víno jakostní bez přívlastku pak 15 °NM. Na zemské víno mohou být použity hrozny s nižší cukernatostí, a to od 14 °NM.

Na rozdíl od přívlastkových vín mohou být doslazována (stejně jako u vína jakostní bez přívlastku). Navzdory některým představám konzumentů to však neznamená, že vinař přisypává cukr do výsledného vína, aby bylo sladší. Jde o obohacení moštu před jeho prokvašením. To otevírá cestu ke vzniku alkoholičtějšího, plnějšího vína. Pokud nemáte hodně vycvičené smysly, většinou žádný zásah pro zvýšení cukernatosti ve výsledném víně nepoznáte.

Zemská neznamená nevyzrálá

Ačkoliv by se z předešlých informací mohlo zdát, že vinaři používají označení „zemské víno" pouze pro vína vyrobená z nevyzrálých hroznů, není tomu tak. Opravdu velká část vín splňuje kritéria pro vína přívlastková, ale vinaři se rozhodnou je nezatřiďovat. Jak jsme nastínili v článku o přívlastkových vínech, je zatřiďování byrokratická zátěž. Vinaři, který vyrábí jen menší počty lahví vína, se tak mnohdy nevyplatí zatřiďovat jak kvůli časové náročnosti, tak i kvůli výdajům, které každé úřední ověření provází.

Svou úlohu samozřejmě může hrát i filozofie vinařství, které se obecně nemusí se systémem dělení vín čistě podle cukernatosti hroznů při sběru ztotožňovat. Čím dál více producentů vychovává své zákazníky k tomu, že subjektivní hodnocení kvality vína je rozhodně důležitější než cukernatost hroznů při sběru. Ta má i objektivně na kvalitu vína jen malý vliv a rozhodně by neměla být určujícím ukazatelem pro preferenci toho kterého produktu.

Zemská vína na medailových pozicích v redakčních testech roku 2020 (zleva) - Merlot 2017 Krásné hory, Chardonnay 2015 Trávníčka & Kořínka, Chardonnay 2016 Novotného & Bílka, Rose & Cross 2015 Dvou dubů, Cabernet Sauvignon rosé 2019 vinařství Hrozínek a Riesling 2017 Gurdau vinařství

Úskalí pro vinaře

Ačkoliv pravidla pro zemská vína jsou výrazně benevolentní, je to tak trochu „něco za něco". Vinaři by totiž na etiketě neměli oficiálně uvádět některé údaje. Původ hroznů je pro vínomilce dost zásadní informací, na zemském víně však může být oficiálně uvedena pouze obec, nikoliv přesná trať. Jde to samozřejmě částečně „obejít" uvedením tratě v běžném textu na zadní straně etikety.

Podobně potravinářská inspekce avizovala, že k uvedení cukernatosti hroznů při sběru je nutné mít tuto hodnotu schválenou od důvěrníka, tedy splnit první část zatřiďovacího procesu pro přívlastková vína. Naštěstí v době rozmachu digitálních technologií k nám mohou podrobné informace o vínech plynout i jinými kanály, a nejsme tak závislí na údajích z etiket.

Naturální se většinou rovná zemské

Nejvíce zemských vín určitě potkáte v segmentu vín naturálních a autentických a to nejen kvůli filozofii vinařů. Ačkoliv jde o velmi významný trend, jsou tato vína vlastně stále v jakémsi legislativním vakuu. Protože se často pohybují mimo doslovný výklad současných norem, jejich zatřídění do přívlastku je z velké části prakticky nemožné.

Z předchozích informací také vyplývá, proč často právě ta nejdražší a v zahraničí nejoceňovanější vína jsou „pouze" víny zemskými. Vznikne-li například limitovaná edice vína, vinař nemá potřebu menší šarži zatřídit, přesto cena lahve může být velmi vysoká. Často se vína vyprodají privátní klientele a obchodním partnerům ještě před oficiálním uvedením na trh nebo těsně po něm a přívlastek by v tom nehrál žádnou roli. Zemská vína nejen že mohou být vysoce kvalitní, ale často se jedná o nejlepší vína vzhledem k poměru ceny a kvality.

Články o jednotlivých typech vín:


Text a obrázky v tomto článku byly aktualizovány 3. 11. 2020. Doplnili jsme informace o motivaci vinařů a podrobnosti k problematice údajů na etiketách zemských vín.

Komentáře (18 komentářů)

  • Thaliano
    Thaliano
    4. 11. 2020 19:53
  • -Vicky-
    -Vicky-
    4. 11. 2020 18:48
  • Tycka
    Tycka
    4. 11. 2020 18:19
    Fanoušek na Herohero
  • -Vicky-
    -Vicky-
    4. 11. 2020 17:50
  • Tycka
    Tycka
    4. 11. 2020 17:42
    Fanoušek na Herohero
  • Thaliano
    Thaliano
    4. 11. 2020 17:02
  • baacinka
    baacinka
    16. 5. 2018 20:10
  • baacinka
    baacinka
    16. 5. 2018 20:08
  • Prýgl
    Prýgl
    8. 6. 2016 4:14
  • Kuklik
    Kuklik
    21. 12. 2014 11:47
Záznamy 1–10 z 18

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 103114

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře