Recept na delikátní dýňovou polévku s bílým vínem
Krémová dýňová polévka s bílým vínem potěší i zaryté odpůrce „polévek pro děti“. Víno dodá polévce delikátní chuť. Recept je rychlý a díky sezóně dýní ho můžete vyzkoušet třeba hned. Navíc není náročný na suroviny.
Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů, na kterých bychom vám chtěli ukázat, jak snadné je používat víno v kuchyni. Víno vtiskne delikátní chuť i úplně jednoduchým pokrmům, a tak je škoda ho nezařadit mezi pravidelné ingredience. A jak je zvykem, začínáme polévkou.
PŘÍPRAVA 25 MINUT & 40 MINUT VAŘENÍ
SNADNÉ
VHODNÉ PRO VEGANY A VEGETARIÁNY
Ingredience
- 750 g dýně Hokaido
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu (není nutné)
- 1 litr zeleninového vývaru (lze nahradit 1 litrem vody a 2 kostkami zeleninového bujónu)
- 0,1 litru kokosového mléka
- 0,1 litru suchého bílého vína
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup
- Dýni omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na malé kousky a dáme stranou (dýni není potřeba loupat).
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Orestujeme ji na přibližně pěti lžicích oleje.
- Mezi tím, co se nám opéká cibule, si oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Když začne cibule sklovatět, přidáme do ní česnek a opékáme ho dozlatova.
- Pak přidáme nakrájenou dýni a podlijeme vínem.
- Mezi tím, co se nám dusí dýně ve víně, si ohřejeme zeleninový vývar. Jako náhradu lze použít horkou vodu, ve které rozpustíme 2 kostky zeleninového bujónu. Vývar nalijeme do polévky a vaříme přibližně 30 minut, dokud dýně nezměkne. Může to trvat různě dlouhou dobu dle intenzity plamene a velikosti kousků, na které jsme dýni nakrájeli. Že je dýně měkká poznáme, když lze lehce rozkrojit hranou vidličky tak jako třeba máslo.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a pomalu do ní vmícháme kokosové mléko.
- Kdo chce, může přidat opražená dýňová semínka, opečený chleba, chilli nebo olivový olej. Nebo všechno najednou jako my. ;-)
Vína vhodná k párování s krémovou dýňovou polévkou
Jak párovat polévku s vínem? Obecně budou této krémové dýňové polévce určitě slušet burgundské odrůdy - obě rulandy i Chardonnay. Avšak dejte pozor, aby byly v nerezovém provedení. Pokud máte burgundské odrůdy ze sudu, mělo by se jednat jen o jeho velmi jemný dotek.
U vín chceme svěží kyselinku, která trochu odlehčí hutnost polévky. Zároveň je žádoucí kulatější tělo, které může být lehce nasládlé, vyzněním spíše ovocné, aby s touto polévkou ladilo. Případná příjemná mineralita by určitě nebyla na škodu.
Pochutnejte si na dýňové polévce s těmito víny
- Rulandské bílé 2018 pozdní sběr, Vinařství Šabata
- Chardonnay 2018 výběz z hroznů, Vinařství Šabata
- Savilon 2018 pozdní sběr, Vinařství Šabata
- Rulandské šedé 2018 pozdní sběr, Vinařství Šabata
- Chardonnay (Maidenburg) 2016 pozdní sběr, Reisten
- Chardonnay 2017 výběr z hroznů, Vinařství Maděřič
- Chardonnay 2018 pozdní sběr, Vinařství Šoman
- Chardonnay 2018 zemské víno, Vinařství Ondřej Brdečko
Vyzkoušeli jste náš recept? Budeme rádi, když se s námi v komentářích pod článkem podělíte o to, jak se vám povedl a jak chutnal.
Zajímají vás i další recepty s vínem? Vyzkoušejte třeba tvarohovou bábovku s vanilkou a sherry, vinnou sůl nebo vynikající sladký koláč s bílým vínem.
Komentáře (7 komentářů)
-
slecnasteckou15. 10. 2019 12:47
baacinka: Já se přiznám, že rozdělat dýni je taková práce, že jsem to zkusila dvakrát a přísahala, že už nikdy. Ale tento recept mě zase nalákal.
Rozkrojit dýni je opravdu makačka. Osobně bych doporučila koupit jednak menší dýni a také mít kvalitní nůž. Já na 99% vaření používám legendární nože Victorinox®. Dělají zoubkovaný nůž - ZOUBKOVANÝ NŮŽ NA RAJČATA VICTORINOX SWISS CLASSIC 11 CM - je naprosto fantatistický a stojí pár korun... mám ho úplně na všechno - od zeleniny, chleba, sýrů... jen si na začátku dejte pozor, abyste se nepořezala. Někdy jsem překvapená, kolik lidí má doma tragické nože... a přitom tento stojí 124 Kč. Dá se koupit přes e-shop i asi v obchodě. Moc moc doporučuji :-)
-
slecnasteckou7. 10. 2019 23:24
Kuklik: Děkuju za recept. Tak jsem to včera opravdu zkusil (moc nevařím, ale dýňová polévka je můj oblíbený kuchařský výtvor), ale přeci jen se přidržím receptu bez vína.
Tedy samozřejmě s vínem - ale odděleně, polévka bez vína, víno bez polévky.
Děkujeme za reakci :) To mě mrzí, že jsme se netrefili do vkusu. Tak se to podaří třeba příště. A obecně něco s vínem jste už vařil, nebo to bylo poprvé?
-
Kuklik7. 10. 2019 22:43Děkuju za recept. Tak jsem to včera opravdu zkusil (moc nevařím, ale dýňová polévka je můj oblíbený kuchařský výtvor), ale přeci jen se přidržím receptu bez vína.
Tedy samozřejmě s vínem - ale odděleně, polévka bez vína, víno bez polévky. -
baacinka7. 10. 2019 16:16Já se přiznám, že rozdělat dýni je taková práce, že jsem to zkusila dvakrát a přísahala, že už nikdy. Ale tento recept mě zase nalákal.
-
slecnasteckou6. 10. 2019 18:37
Thaliano: já ji mám rád ještě trochu dravější - tedy s kari kořením a chilli, pak by bylo asi vhodnější toto spárovat s Tramínem
Chilli do polévky dávám - buď jako koření nebo miluji chilli olej. Přidat kari koření je skvělý nápad. Díky, příště vyzkouším... a je to přesně to, co jsem se snažila i napsat - i dýňová polévka může být chuťově velmi atraktivní. Kari a chilli jsou navíc zdravé :-)
-
-Vicky-6. 10. 2019 17:09
Thaliano: já ji mám rád ještě trochu dravější - tedy s kari kořením a chilli, pak by bylo asi vhodnější toto spárovat s Tramínem
Přesně jak píšete, pokud se použije více koření, jsou lepší také kořenitější vína Tramín a Pálava. Asijský styl je přesně jejich parketa.
-
Thaliano6. 10. 2019 15:57já ji mám rád ještě trochu dravější - tedy s kari kořením a chilli, pak by bylo asi vhodnější toto spárovat s Tramínem
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno








