Recept na salát s pečenou dýní, sýrem halloumi a bílým vínem

Připravili jsme pro vás lehký salát, jehož základem je pečená dýně doplněná čerstvými listy salátu a grilovaným sýrem halloumi. Salát vás v chladném počasí zahřeje, po dlouhém a náročném dni v práci zasytí a jeho barevnost potěší. Báječně ho doplní bílý chléb nebo čerstvá, křupavá bagetka. 

Salát s pečenou dýní, grilovaným sýrem halloumi a bílým vínem. Foto © MojeLahve.cz

Zima se už pomalu loučí, ale zelenina jako je dýně se dá jíst po celý rok a je zásobárnou vitamínů a vlákniny. Salát si můžete připravit s bílým vínem, které necháte zredukovat ještě předtím, než dýni vložíte k dopečení do trouby, či bez něj. Chutná skvěle v obou verzích.


PŘÍPRAVA 10 MINUT & 30–40 MINUT PEČENÍ A GRILOVÁNÍ
VHODNÉ PRO VEGANY A VEGETARIÁNY
3–4 PORCE, PODLE VELIKOSTI DÝNĚ



Ingredience
Na salát

  • dýně Hokkaidó, středně velká
  • 50–100 ml suchého bílého vína (ideálně ovocité)
  • panenský olivový olej
  • listy salátu, například frisée, listy mangoldu, baby špenát, rukola, polníček, ledový salát
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 balení sýru halloumi (asi 200 g)
  • bílý chléb nebo bageta

Na zálivku

  • 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička hořčice (například chilli hořčice Marks & Spencer nebo plnotučná)
  • 1 čajová lžička tekutého medu
  • šťáva z ½ citronu

Připravte si z několika ingrediencí lahodný a sytý salát z pečené dýně. Foto © MojeLahve.cz

Postup

  • Dýni omyjeme, osušíme, rozkrojíme na půl, vydlabeme dužninu a vnější pevnou část nakrájíme na menší kostky o hraně asi 2 cm.
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Rozehřejeme pánev, zastříkáme olivovým olejem a vhodíme kostky dýně, aby se zlehka orestovaly, což trvá asi 2 minuty. Do pánve nalijeme víno a za občasného míchání počkáme asi 1–2 minuty, než se víno zredukuje. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  • Opečené kostky dýně vyklopíme z pánve na plech, zakápneme olivovým olejem, rovnoměrně rozložíme a pečeme v troubě 20–30 minut. Pokud připravujeme verzi bez vína, čerstvé kostky dýně rozložíme přímo na plech, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, dobře promícháme a pečeme 30–40 minut.
  • Mezitím si připravíme sýr halloumi. Vyndáme sýr z obalu, osušíme v papírové utěrce a nakrájíme na přibližně 0,75–1 cm silné plátky. Pánev rozehřejeme, zastříkneme olivovým olejem a sýr na mírném ohni z obou stran ogrilujeme. Odložíme stranou a uchováme v teple.
  • Připravíme si zálivku. Všechny ingredience smícháme a vyšleháme do hladka.
  • Listy salátu umyjeme, osušíme a rozprostřeme na talíře nebo do mělkých misek.
  • Upečenou dýni rozdělíme na talíře se salátem a navrch poklademe plátky grilovaného halloumi.
  • Na závěr salát zalijeme zálivkou.

Salát s pečenou dýní a grilovaným sýrem halloumi. Foto © MojeLahve.cz

Náš tip

Abyste dosáhli dokonalé chutě, můžete listy salátu nejprve promíchat s ¾ zálivky v míse a teprve poté rozdělit na talíře. Zbylou zálivku si ponechte na pokapání pečené dýně těsně před servírováním. Salát chutná skvěle s bílým chlebem nebo křupavou bagetkou.

Pro přípravu salátu se hodí mix různých listů, my jsme použili salát frisée, listy mangoldu a ledový salát. 

Sýr halloumi je polotvrdý sýr, který se tradičně vyrábí na Kypru z kozího a ovčího mléka a v poslední době také z mléka kravského. Má mírně slanou chuť a je vhodný ke grilování. Je běžně k dostání v obchodech řetězců Albert, Makro a také během akce „Řecké dny“ v prodejnách Lidl.

Salát je skvělý i bez vinného vylepšení a sklenku dobrého vína si k němu můžete vychutnat samostatně. Připravili jsme pro vás pár tipů na vína, která se salátem dobře souzní.

Dýně Hokkaido - skvělá ingredience pro chutný salát. Foto © MojeLahve.cz

Doporučujeme

K dýňovému salátu se hodí suchá lehčí vína s nepříliš mohutným tělem. Není potřeba nějaké velké vyzrálosti, přívlastky maximálně do cukernatosti pozdního sběru, samozřejmě mohou být i vína jakostní nebo zemská, pokud nebyla sbírána při vysoké zralosti. Dobře by se hodil Sauvignon, který je schopen obsáhnout tóny florální, ovocné, ale i kořenité. Vychutnat si můžete také typické tuzemské ranější odrůdy Müller Thurgau nebo Veltlínské červené rané. U nich většinou navíc nemusíme přemýšlet nad vyzrálostí, obecně se sbírají dříve a vysokých přívlastků nedosahují. Také vinifikace probíhá nejčastěji v inertních nádobách, což se ke svěžímu salátu hodí lépe než dřevo.

Komentáře (1 komentář)

  • Verča
    Verča
    14. 5. 2020 9:17

Poslední hodnocení

Hodnocení 103102 z 103102

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře