Sladké červené víno? Zákazníci po něm touží, vinaři se děsí

Vinaři se prý často potýkají s otázkou návštěvníků sklepa, zda mají v nabídce nějaké sladké červené víno. Ať už si v té chvíli začnou o dotyčném myslet cokoliv, snaha zachovat společenské dekorum je přinutí většinou k nepříliš rozvité jednověté odpovědi. My ale zkusíme probrat toto poněkud kontroverzní téma trochu více do hloubky.

ilustrační montáž

Cukr z bobulí

Abychom přišli na to, proč se vinaři i odborníci většinou vyhýbají sladkým červeným vínům, je potřeba začít úplně „od píky" – jak se vlastně zbytkový cukr ve víně bere? Jsou zde vlastně dvě možnosti. V první řadě je to přírodní cukr obsažený ve sklizených hroznech. Ten se kvasným procesem mění na alkohol a vinař se může rozhodnout, že určitou část přírodního cukru ponechá ve víně a nenechá jej zcela prokvasit.

Předpokladem pro dostatečný obsah zbytkového cukru je vysoká zralost hroznů. V nich je totiž obsah cukru vyšší. Obsah cukru v moštu nám u nás udává systém přívlastků. Někdy je hodnota cukernatosti hroznů při sběru uvedena přímo na etiketě vína.

Jestliže ale bílá vína dokáží v tuzemských podmínkách dobře vyzrávat a tvoří vysoké přívlastky, u modrých hroznů je tomu trochu jinak. Navzdory globálnímu oteplování se ještě neblížíme podmínkám jižních států a modré hrozny zde jen ve výjimečných podmínkách dozrají do výběrů z hroznů, neřku-li bobulí. Pokud navíc kvašení předčasně zastavíme, omezíme tím výsledný obsah alkoholu, který červenému vínu dodává určitý pocit plnosti a zbude nám jen ovocný mošt.

V příznivém ročníku se povede i přírodně sladké červené. Výběr z bobulí Štěpána Maňáka měl v ročníku 2011 přes 30 gramů cukru a přitom 14 % alkoholu.

Cukr odjinud

Pokud nám hrozny dostatečně nevyzrají, musíme do moštu cukr dodat. Zatímco přívlastková vína mohou obsahovat pouze přirozený cukr ze sklizených hroznů, u jakostních i zemských vín je dovoleno doslazování moštu. S touto praxí se lze setkat u velkého množství tuzemských zejména červených vín. Málokdy je ale ve víně ponechán cukr jako zbytkový, většinou je mošt doslazen před kvašením a následně prokvašen do sucha. Cukr přidaný před kvašením napomáhá právě zvýšení obsahu alkoholu ve víně a tím i větší robustnosti vína. Chceme-li ale výsledné víno sladké, a přitom nemáme dostatečně cukernatý mošt, nejjednodušší je víno dosladit na požadovanou sladkost až po dokvašení.

Netvrdíme, že byste měli mít špatný pocit z toho, že ve sladkém červeném víně budete pít přidaný cukr, spíše je otázka, zda vás takové víno potěší. Základem je totiž nevyzrálá surovina, tedy i když je víno obsahem cukru sladké, dost možná bude obsahovat vyšší kyseliny, hořčinky z nevyzrálých peciček hroznů či obecně působit nezralým a řídkým dojmem.

Daň za sladkost? Více zásahů

Aby víno s vyšším obsahem zbytkového cukru vůbec vydrželo, je potřeba jej řádně stabilizovat. U neprokvašeného cukru totiž vždy hrozí, že se do něj „pustí kvasinky" a znovu se spustí kvašení.

Nezbytná je důkladná filtrace vína, která nám v tomto případě neslouží k tomu, aby bylo víno jiskrné. Ve víně nesmí zbýt byť jediná kvasinka, která by mohla alkoholové kvašení znovu nastartovat. Jenže zvláště u červených vín je filtrace v poslední době čím dál více opouštěnou metodou stabilizace. Lze možná mluvit o jakési módě – vždyť na trhu se prosazují i nefiltrovaná piva. Logika je jasná: filtrace zbavuje víno i mnoha jiných zajímavých látek než jen „rizikových" kvasinek.

Přirozeným konzervantem je alkohol. Při opravdu vysokém obsahu alkoholu kvasinky samovolně hynou a další alkohol ve víně již z cukru nevytváří. Jak jsme si už ale vysvětlili výše, alkoholu většinou sladší vína v našich končinách mívají méně. Některé druhy kvasinek jsou navíc velmi odolné a schopné pracovat i při vyšších alkoholech.

Jako další konzervant nám tak poslouží oxid siřičitý, přičemž čím více volného zbytkového cukru víno obsahuje, tím více je potřeba jej chránit proti dalšímu kvašení. Naproti tomu suché červené víno, které delší dobu zrálo například ve dřevěné nádobě, potřebuje přidané síry naprosté minimum a někteří vinaři se obejdou dokonce zcela bez ní.

Dobrá varianta pro sladkomilce - fortifikovaná červená vína

Alternativy pro sladkomilce

Jestliže jsme vás doteď nepřesvědčili, že červené víno se zbytkovým cukrem nepatří většinou ke kvalitnímu pití, zkusíme vám alespoň navrhnout alternativy, co pít, aby vás to uspokojilo.

Pokud se bez zbytkového cukru neobejdete, hledejte červená vína s vysokým přívlastkem, nejlépe „výběr z bobulí". Ta mají cukr pouze přírodní a někdy jej zbude dostatek jak pro vyšší obsah alkoholu, tak i cukru.

Rozumnou variantou jsou fortifikovaná vína. U nich je proces kvašení, kdy je v moštu ještě hodně neprokvašeného přírodního cukru, zastaven přidáním alkoholu. Ten spolehlivě zabije všechny kvasinky. Ve výsledném víně je alkoholu i cukru bohatě, abyste si na něm mohli pochutnat. Navíc vydrží i dlouhou dobu jak v archivu, tak dokonce otevřené ve spíži.

A třetí varianta? Možná tomu nebudete věřit, ale i suché červené víno může působit sladce. Stačí jen hledat. Předpokladem je dobře zralá surovina a vyšší obsah alkoholu, protože i ten má na vnímání sladkosti vliv. Samozřejmý je nízký obsah kyselin a vítané školení v dřevěných sudech. Ty víno harmonizují a často propůjčují sladkou aromatiku vanilky či čokolády.

Stručné, ale košilaté vysvětlení

Existují samozřejmě i údernější a vtipnější reakce na poptávku po sladkém červeném víně než vysvětlující článek. Už jsem totiž slyšel více vinařů v tomto případě použít citát jednoho z pedagogů vinařské školy, že „sladké červené víno je jako incest – může to být pěkné, ale nedělá se to..."

Skoro všichni začínající vínomilci poznávají víno postupně právě od těch s vyšším zbytkovým cukrem. Je velmi pravděpodobné, že u červených vín k tomu postupně přestanou mít důvod. Stačí jen narazit na to opravdu dobré suché červené, kterých v našich končinách stále přibývá.

Komentáře (13 komentářů)

  • baacinka
    baacinka
    17. 5. 2018 17:23
  • Sudonius
    Sudonius
    19. 3. 2018 15:54
  • -Vicky-
    -Vicky-
    19. 3. 2018 15:17
  • Sudonius
    Sudonius
    18. 3. 2018 17:50
  • -Vicky-
    -Vicky-
    18. 3. 2018 3:20
  • Sudonius
    Sudonius
    16. 3. 2018 18:26
  • -Vicky-
    -Vicky-
    16. 3. 2018 18:00
  • Sudonius
    Sudonius
    14. 3. 2018 17:21
  • -Vicky-
    -Vicky-
    22. 1. 2018 11:28
  • Tycka
    Tycka
    12. 1. 2018 9:48
    Fanoušek na Herohero
Záznamy 1–10 z 13

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 103114

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře