Test vín odrůdy Chardonnay: Na vína ze dřeva si stojí za to počkat

Odrůda Chardonnay sice už není v tuzemsku tak extrémně populární jako před pár lety, o to zajímavější vína z ní se ale poslední dobou objevují na trhu. Vinaři už velmi často sahají k používání dřevěných sudů a nezřídka je umí i dobře zakomponovat do celku. Alespoň to ukázal náš test vín z této odrůdy, jehož konečné stupně vítězů si nakonec rozdělila vína ze tří moravských podoblastí.

Vína květnové degustace odrůdy Chardonnay

Suché a převážně na dřevě

Celkem jedenáct soutěžních vzorků jsme vybírali ze starších ročníků Chardonnay. Nejstarším byla šardonka z ročníku 2012, nejmladších sedmnáctek byly tři lahve. Zdaleka nejvíce byl zastoupen ročník 2016 a soupis uzavírají dvě vína z ročníku 2015.

Podobné rozvrstvení panovalo i co se týče původu vín. Prim hrálo Velkopavlovicko, kde vzniklo pět vín, a ostatní moravské podoblasti měly po dvou zástupcích. Všechna vína byla podle aktuální legislativy suchá, nejvíce cukru měla šardonka Zámeckého vinařství Bzenec – 6,2 gramy.

Zajímavá byla statistika nádob použitých při vinifikaci. Absolutní převahu měla vína, která prošla dubovým sudem. Takových vzorků bylo sedm. Velkou menšinu tak tvořila vína čistě z nerezu, pravděpodobně se to týkalo dvou vín. Aby byl výčet možných materiálů téměř úplný, zařadili jsme i rarity jako akátový sud a betonové vejce.

Ročník byl pomocníkem, stobodovka též

Porota sestávala ze šesti odvážných vínomilců, tentokrát nechyběl ani profesionální vinař. Vína jsme servírovali vychlazená na zhruba 12 stupňů do sklenic Stölzle Experience „naslepo", degustátoři měli informaci pouze o ročníku sklizně. Lahve jsme otevřeli zhruba dvě hodiny před začátkem degustace, kdy jsme zároveň stanovili jejich pořadí.

K bodovému hodnocení jsme opět použili klasickou nezjednodušenou stobodovou tabulku. Z hodnocení od jednotlivých degustátorů jsme po škrtnutí nejvyšší a nejnižší hodnoty vypočítali průměr. Jejich ohlasy na jednotlivá vína jsme shrnuli do uvedeného popisu, který místy doplňuje můj osobní komentář a informace o dosažených výsledcích v některých profesionálních soutěžích či publikacích.

Seznam vzorků dle pořadí při degustaci

Chardonnay 2017 výběr z hroznů, Vinařství Maděřič
Chardonnay Vejce 2017 pozdní sběr, Juřeník & Žďárský
Chardonnay (Terroir) 2016 pozdní sběr, Domaine Eisgrub • vítěz degustace
Chardonnay zrálo na kvasinkách 2016 pozdní sběr, Trpělka & Oulehla
Chardonnay (Terroir Moravia) 2016 pozdní sběr, Zámecké vinařství Bzenec
Chardonnay Barrel 2016 výběr z hroznů, Jindřich Kadrnka
Chardonnay 2017 pozdní sběr, Vinum Moravicum
Chardonnay 2016 zemské víno, Novotný Bílek 3. místo degustace
Chardonnay sur-lie barrique 2015 zemské víno, Ondřej Brdečko
Chardonnay barrique 2012 zemské víno, Josef Valihrach
Chardonnay APRI 2015 zemské víno, Trávníček & Kořínek 2. místo degustace

Jako nesoutěžní kalibrační slepý vzorek jsme opět zvolili opravdu dobré víno, které by se ani v soutěžní sekci neztratilo – Chardonnay základní řady od vinařství Juřeník & Žďárský ročník 2017. Účel výborně splnilo, bodový rozptyl zde byl minimální. Průměr 85,8 bodů je opravdu dobrým výsledkem a řadil by jej zhruba doprostřed konečného pořadí.

Chardonnay 2017 Maděřič

Chardonnay 2017 výběr z hroznů, Vinařství Maděřič

Výrazný začátek obstarala vyzrálá nerezová šardonka od Vinařství Maděřič. Tu jsme často chválili i na našich stránkách a vysloveně si říkala o zařazení do slepé degustace, kde by člověk mohl odhlédnout od jména vinařství.

Velmi vysoká barva korespondovala s vůní přezrálého ovoce. Porotci jmenovali zejména exotické tóny guave a zlatého kiwi, ananasu, jiní ale měli podezření na botrytidu díky stopám medu a hrozinek. Celkem mohutné medově nasládlé tělo končilo delší dochutí s jemnou slaností i náznakem třísloviny, někteří vnímali vyšší obsah alkoholu.

První vzorek nasadil laťku skutečně vysoko, průměr se zastavil na rovných 87 bodech. Tím jsme se „vešli" mezi výsledky loňských soutěží Vinař roku (86,33 bodů) a Král vín (88 bodů). Dle toho, jak víno dlouhodobě pozoruji, získává už nazrálejší charakter. Ještě se díky dobré kyselince a vyššímu alkoholu drží na vrcholu, ale už bych jej v archivu v řádu let nedržel.

Chardonnay 2017 Juřeník & Žďárský

Chardonnay Vejce 2017 pozdní sběr, Juřeník & Žďárský

Naše snaha o co nejširší zastoupení různých nádob vyústila k pořízení tohoto vína vyráběného v betonovém vejci za minimálního přísunu síry. Nastupující ročník 2018 nás velmi zaujal v naturální části soutěže Co chutná mladým, a tak jsme byli na sedmnáctku velmi zvědaví.

Bohužel se ukázalo, že toto víno zřejmě potřebuje ještě mnohem více „provětrat" a otevření dvě hodiny předem je málo. Vůně nebyla zprvu vůbec lákavá, velmi uzavřená. Postupně se trochu více otevírala do vjemů kamenitě minerálních, ale i ovocných, zejména citrusových. V chuti překvapilo šťavnatostí a stejně jako ve vůni i zde si porotci všimli výraznějšího projevu kvasnic. Dochuť byla delší a znatelně slaná.

Po předchozí dvojici to měl tento vzorek velmi těžké, není ale jisté, zda by něco vyřešila delší dekantace, protože do konce večera se víno nijak diametrálně nezlepšilo. Osmnáctku jsem opravdu v únoru ve Valticích zastihl v podstatně lepší kondici. Pro jednoho hodnotitele šlo o nejslabší víno večera a průměr zůstal pod 83 body, což je určitě zklamání. Zaostal tak za loňským Grand Prix Vinex (85,33 bodů) a i za mou předchozí zkušeností s tímto vínem. Tentokrát jej předčil i nultý vzorek od stejného vinařství.

Chardonnay 2016 Domaine Eisgrub

Chardonnay (Terroir) 2016 pozdní sběr, Domaine Eisgrub

Pro lednické vinařství Mojmíra Baroně šlo o premiéru v našich testech. Šardonka pocházela ze dvou druhů dubových sudů – 40 % vypáleného 500litrového a 60 % nepáleného 600litrového. Minimální obsah síry je u této řady vín samozřejmostí a navíc potěší, že její množství se uvádí na etiketě.

Nástup vůně byl velmi příjemný – nalákal grilovaný ananas, máslové sušenky a také vanilka či karamelový tón. V chuti porotci ocenili zejména velmi příjemně zapracované dřevo dodávající vínu šarm, ale nechyběla mu ani šťavnatost a výraznější slanost.

Všeobecně velmi přijatelné a dobře udělané víno. Individuálně zvítězilo sice jen u jednoho porotce, na jeho kvalitách se ale prakticky všichni shodli a s průměrem 89 bodů tak nakonec v našem testu zvítězilo. Do určité míry to mohlo být i kouzlem okamžiku, protože postupem večera mírně na kondici ztrácelo. Známkou jsme se téměř shodli s Unií enologů, která jej v projektu Suchá vína online ohodnotila 88,8 body.

Chardonnay 2016 Trpělka & Oulehla

Chardonnay zrálo na kvasinkách 2016 pozdní sběr, Trpělka & Oulehla

Původně jeden ze spolufavoritů, doslova jsme jej milovali po loňské podoblastní soutěži Znojemska. Víno trávilo šest měsíců na kvasnicích a také v akátovém sudu, což se velmi pozitivně projevilo na jeho struktuře. V mnoha dřívějších hodnoceních laiků i profesionálů atakovalo devadesátibodovou hranici.

Nyní jako by šlo o zcela jiné víno. Už vůni zařadili někteří porotci až do kategorie vad, přičemž oxidativní tón by se zde nezdráhali nazvat oxidázou. Chuť přece jen byla na trochu lepší úrovni, zejména díky příjemně strukturovanému tělu s jemnou tříslovinou, vše ale mělo opět oxidativní nádech jablíček s hořčinkou v dochuti.

V hodnocení nebylo moc co řešit, průměr pochopitelně skončil pod 80 body. Někteří degustátoři se vyjadřovali, že víno bylo spíše na vyřazení ze soutěže. Nejednalo se bohužel o záležitost jedné lahve, jelikož podobnou zkušenost jsem s ním měl i při návštěvě znojemské enotéky v únoru. Tam jsem to ale přisoudil tomu, že víno bylo dlouho otevřené a zoxidovalo v „trubkách" automatu By the glass. Evidentně ale špatným směrem jde i vývoj vína v lahvích. Loňských 90 bodů v Národní soutěži vín, 88 v Průvodci 2019–2020 či 85,6 na Králi vín je tak pro nás zapomenuto.

Chardonnay 2016 Zámecké vinařství Bzenec

Chardonnay (Terroir Moravia) 2016 pozdní sběr, Zámecké vinařství Bzenec

První ze slováckých Chardonnay pocházelo z věhlasné trati Klínky. Ta je asi vůbec nejúspěšnější tratí v historii, co se týče zastoupení v Salonu vín. V roce 2013 se právě šardonka z této trati stala absolutním šampionem Salonu. My jsme do degustace zařadili o pět let mladší vzorek.

Ve vůni hodnotitele zaujala zřetelná mineralita, stopy medu a sušeného ovoce, působila už lehce nazrálým dojmem. To se potvrdilo i v chuti, která byla harmonická, příjemně šťavnatá s delší dochutí, ve které se výrazně prosazovala slanost.

Velmi pěkný vzorek, u kterého porotci konstatovali na ročník už znatelnější nazrálost a už mu neprorokovali dlouhou budoucnost. Aktuálně je ale toto víno ještě velmi pěkné, dostalo se téměř na 86 bodů, pro jednoho hodnotitele dokonce zvítězilo. Jinak byl ale rozptyl bodů minimální. Víno má za sebou úspěšná podoblastní kola Národní soutěže vín, loni za 87, předloni dokonce 89 bodů. Ani jeden rok se ale až do Salonu vín neprobojovalo. 89 bodů dostalo i loni na Prague Wine Trophy.

Chardonnay 2016 Kadrnka

Chardonnay (Barrel) 2016 výběr z hroznů, Jindřich Kadrnka

Víno nás zaujalo už více než před rokem a vůbec jsme netušili, v jaké může být aktuálně kondici. 12měsíční ležení na kalech v dubovém sudu ale pro něj mohlo být dobrou průpravou do dlouhého života.

Zprvu čichové vjemy ovládly tóny dřeva, ty ale brzo ustoupily. Poté porotci vnímali zejména byliny (mateřídouška), květový med či peckové ovoce. V chuti velmi dobře pitelné s převahou tónů dřeva, někteří poukazovali na výraznější kyselinku i alkohol.

Jeden hodnotitel byl body výrazně vysoko, zbytek se shodl na známce kolem 85 bodů. Od tohoto vína jsme asi čekali více, ale jeho výsledek určitě není špatný. Loni třetímu nejlepšímu Chardonnay z Mikulovska (87 bodů v Národní soutěži vín) už trochu dochází dech a mě ani příliš nepřesvědčilo, že by mohlo ještě případnou archivací další získat.

Chardonnay 2017 Vinum Moravicum

Chardonnay 2017 pozdní sběr, Vinum Moravicum

Druhý zástupce ze Slovácka pochází z bzeneckého vinařství Vinum Moravicum. Běžná veřejnost si jej trochu plete s řadou vín Zámeckého vinařství Bzenec Herbarium Moravicum. Latinský název a původ v Bzenci jsou ale to jediné, co mají tyto dvě značky společné.

Vůně byla velmi výrazná, převážně po banánu a žlutém melounu, později se objevila i vanilka z dubového sudu. Chuť podle degustátorů vůni následovala, přidaly se slané a krémové tóny, někteří jmenovali karamel a pražené oříšky.

Pro některé porotce se v chuti trochu bily dva rozdílné styly – výrazně reduktivní základ vína a poté zrání na menších vypálených sudech. Vcelku ale velmi pitelné víno, které udělá radost spoustě konzumentů. Známky byly v malém rozptylu a ta celková nachlup stejná s předchozím vzorkem. Doplníme zde ještě zisk 87,33 bodů v NS vín 2018, kde mezi šardonkami obsadilo třetí místo za šardonkou od Zámeckého vinařství, kterou jsme chutnali před Kadrnkou.

Chardonnay 2016 Novotný Bílek

Chardonnay 2016 zemské víno, Novotný Bílek

Další premiéra v našem testu pro mladé vinařství Novotný Bílek z Čejkovic. V sortimentu má šardonky dokonce tři, nás ale nejvíce zaujal tento ročník 2016 z řady s béžovou etiketou. Trávila 14 měsíců ve slavonském dubu bez síry a lahvována byla bez filtrace, což bylo viditelné od prvního okamžiku.

Body za čistotu tedy nezískala, ale upřímně, kdo dnes pije víno podle této položky ve stobodové tabulce...? Zato vůně byla okouzlující a velmi „frešová". Převažovaly citrusy, někteří porotci jmenovali i čerstvý hrozen nebo šťavnaté jablíčko. Harmonicky působil dotek dřeva připomínající čerstvé dřevo, balzu a jemné koření. V chuti nijak nezklamalo. Příjemný čerstvý šťavnatý mošt s citrusovými slupkami a lehkou oříškovostí se mísil s kořenitým dřevem a jeho tříslovinami v dochuti.

Velmi živé a mladé víno degustaci celkem rozsvítilo. Degustátoři konstatovali, že působí velmi mladickým dojmem a určitě by tipovali mladší ročník. Jednou se hodnocení přehouplo přes devadesátku, pro dva šlo o nejlepší víno večera. Nakonec s průměrem 88 bodů skončilo „až" na třetím místě. Já osobně budu chtít sledovat, jak se toto víno ještě bude dál vyvíjet.

Chardonnay 2015 Brdečko

Chardonnay sur-lie barrique 2015 zemské víno, Ondřej Brdečko

Počin tohoto mladého kobylského vinaře čekal delší dobu v archivu, než se mohl utkat s konkurencí ve slepé degustaci. 12 měsíců ležení v barikovém sudu z něj udělalo dlouhověké víno, ale pro některé mohlo být toho sudu až příliš. Proto jsme jej nechali až do závěru degustace.

Delší dobu od otevření byla už vůně lehce oxidativní, ale hodnotitelé rozeznávali i hrozinky, z ovoce také sušené banány či fíky, ale také karamel a dřevo. V chuti byla patrná nazrálost a výraznější projevy sudu. Neuvěřitelně dlouhá byla dochuť s patrným hřejivým alkoholem, který ale nebyl nijak hořký.

Krásné velké víno, na kterém se porotcům líbilo zachování odrůdovosti i přes výrazný dotek sudu. Padaly vysoké známky, ale nakonec jen těsně nedosáhlo na stupně vítězů a průměr zůstal o dvě desetiny pod 88 body. I tak je kvalita Chardonnay od takového malého vinaře velmi překvapivá a zároveň potěšující.

Chardonnay 2012 Valihrach

Chardonnay barrique 2012 zemské víno, Josef Valihrach

Když se řekne moravské Chardonnay, hodně vínomilců si vybaví právě úspěchy Josefa Valihracha na mezinárodní soutěži této odrůdy. Vítězství zatím vydobyl jenom se sladkou variantou, ale tato suchá bariková dvanáctka (dva roky v barikových sudech) tam dostala „alespoň" zlatou medaili.

V souladu s označením vína ve vůni celkem dominovaly projevy sudu, tentokrát kromě dřeva a vanilky také zajímavým tónem kávy. Mírně se projevovala nazrálost. Naopak v chuti degustátoři oceňovali stále přítomnou šťavnatost. Příjemná citrusová linka se táhla až do dlouhého jemně zakouřeného závěru.

Uznání si toto víno zasloužilo nejen za dlouhověkost, ale také originální aromatický profil, který ovšem nemusí vyhovovat širšímu publiku. Body se pohybovaly hodně vysoko a průměr jen mírně zaostal za předchozím vzorkem přesně na půli cesty mezi 87 a 88 body.

Chardonnay 2015 Trávníček & Kořínek

Chardonnay (APRI) 2015 zemské víno, Trávníček & Kořínek

Vinařství Trávníček & Kořínek (nově Thaya) sice už má v prodeji ročník 2017, ale jeho APRI potřebuje hodně času k úplné harmonii. Patnáctka tak byla jasnou volbou. Navíc byla v posledním Průvodci nejlepších vín ČR 2019–2020 vyhlášena za nejlepší Chardonnay v republice.

Vůně navnadila enormní mineralitou, se kterou se pojily tóny másla a uzeného. V chuti je doplnila i šťavnatá ovocnost, ale velmi dlouhý závěr už dle porotců patřil opět výrazné slanosti. Ač starší ročník, nebyly znát žádné náznaky únavy či nazrálosti.

Názory na toto víno nebyly úplně jednoznačné, protože se svým charakterem výrazně vymykalo a ne všichni degustátoři byli fanoušky tohoto stylu. Přesto výrazně převažovaly vysoké známky, celkem třikrát se přiblížily devadesátibodové hranici. Pro dva hodnotitele šlo o nejlepší víno večera, nakonec ale průměr jen překonal 88 bodů a víno skončilo jako druhé v pořadí. Ve zmíněné publikaci to dotáhlo až na 93 bodů, u nás tedy za tímto výsledkem dost zaostalo. Pro fanoušky tohoto stylu určitě doporučení a také povzdech, že v době, kdy je ve vrcholné kondici, už je prakticky na trhu nesehnatelné.

Když se to s Chardonnay myslí vážně

Názory na tuzemské Chardonnay se často radikálně mění. Od vlny neuvěřitelné popularity, kdy vinaři nemohli sehnat sazenice, protože jej všichni vysazovali „jako o dušu" až po odliv zákazníků, kteří tvrdili, že u nás se dobré víno této odrůdy prakticky nedá potkat.

Můžeme dát částečně za pravdu hlasům, že je zbytečné se u nás na Chardonnay nějak zvláště zaměřovat, když existuje všude po světě. Když si ale vinař dá na vínu opravdu záležet, může být i tuzemská šardonka označena za špičkové víno a udělat radost milovníkům této odrůdy.

Komentáře (9 komentářů)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    9. 6. 2020 22:59
  • Altroj
    Altroj
    9. 6. 2020 7:49
  • Altroj
    Altroj
    9. 6. 2020 7:36
  • -Vicky-
    -Vicky-
    8. 6. 2020 12:52
  • -Vicky-
    -Vicky-
    8. 6. 2020 12:46
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    8. 6. 2020 9:43
  • Tycka
    Tycka
    8. 6. 2020 8:08
    Fanoušek na Herohero

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 103114

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře