Test vín odrůdy Ryzlink rýnský: Nový vítěz, ale podruhé z Pavlova
Je to až s podivem, ale v našem každoročním testu Ryzlinků rýnských se zatím žádnému vinařství nepodařilo zvítězit více než jednou. Na první příčce tak figuruje zase jiné jméno, tentokrát je to zásluhou vína ročníku 2019 jméno vinaře Georgia Iliase z Pavlova. Druhé místo patří překvapivě Vinným sklepům Lechovice a třetí si rozdělili Milan Sůkal (Kukvička 2021) a Filiberk (Lumperky 2020).
Rekordní počty mladších vín
I když si stále zachováváme pravidlo, že u vlašáků a rýňáků máme rok „zpoždění" a do testu zařazujeme jako nejmladší možná vína ta nejméně rok stará (letos tedy 2022), jejich počet byl letos rekordní. Z nejmladšího ročíku pocházelo hned šest vín. Čtyři pak byla ze staršího ročníku 2021 a po dvou se dostalo i na 2020 a 2019. Na rozdíl od let minulých zůstala i u této odrůdy dodržena hranice zbytkových cukrů do deseti gramů, nejsladší víno mělo 8,3 gramů, ortodoxně suchých vín do čtyř gramů bylo zařazeno celkem pět.
Co se původu suroviny týče, panovalo celkem rovnoměrné rozložení. Čtyři zástupce mělo Mikulovsko a Velkopavlovicko, o jednoho méně podoblast slovácká. Ze Znojemska pocházela dvě vína (shodou okolností obě ročníku 2022) a soupisku doplňovala lahev z Čech, konkrétně z mělnické podoblasti. Na rozdíl od testu Ryzlinků vlašských jsem v tomto případě zvolil opačnou taktiku a vzhledem k roční periodicitě se rozhodl představit co nejpestřejší směs producentů. Z loňského roku tak možnost opakované účasti dostal jen vítěz (vinařství Filiberk se dvěma víny), zbytek soupisky byl kompletně obměněn.
Intuitivní řazení a servis bez příprav
I tentokrát se bohužel počet porotců těsně před akcí o něco zmenšil. K hodnocení se jich v brněnské Vinotéce U Tří knížat sešlo devět, přičemž hned šestice z nich pracuje přímo v oborech kolem vinařství. Pořadí vzorků jsem určil před začátkem čistě intuitivně, samotná vína se otevírala až v průběhu degustace těsně před servisem. Žádné další informace včetně ročníku nebyly porotcům k dispozici. V průběhu tří minut si mohli o vínech udělat vlastní názor, následně byl prostor pro diskusi. Výsledné bodové hodnocení vzniklo průměrem ze součtu hodnocení po škrtnutí nejvyšší a nejnižší udělené známky. Uvedený popis je shrnutím zapsaných poznámek degustátorů. Místy je doplněn o můj osobní komentář a informace o dosažených výsledcích v některých profesionálních soutěžích či publikacích.
Seznam vzorků dle pořadí při degustaci
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Stanislav Popela
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Libor Veverka
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Ivana Nápravová / Víno Náprava
Ryzlink rýnský 2022 VOC Znojmo, Vinné sklepy Lechovice • 2. místo degustace, zlatá medaile
Ryzlink rýnský 2020 pozdní sběr, Štěpán Doležal
Ryzlink rýnský 2021 pozdní sběr, Robert Tichý / Filiberk
Ryzlink rýnský Lumperky 2020 pozdní sběr, Robert Tichý / Filiberk • 3. místo degustace, zlatá medaile
Ryzlink rýnský 2021 zemské víno, Michal Kacetl
Ryzlink rýnský akát 2022 výběr z hroznů, Antonín Blažek
Ryzlink rýnský akát Reserve 2022 pozdní sběr, Michael Kubík
Riesling 2021 VOC Mikulovsko, Sonberk
Ryzlink rýnský Kukvička 2021 výběr z hroznů, Milan Sůkal • 3. místo degustace, zlatá medaile
Ryzlink rýnský 2019 výběr z hroznů, Školní statek Mělník
Ryzlink rýnský II 2019 pozdní sběr, Georgios Ilias • vítěz degustace, velká zlatá medaile
Jako kalibrační jsem zvolil víno ročníku 2022 z Rodinného vinařství Spěvák. Jeho rýňáky bývají velmi úspěšné za mlada, ale v souladu s filozofií vinařství nejsou určená na delší archivaci a zpravidla hned při příchodu následujícího ročníku (aktuálně už od jara v prodeji 2023) je dobré za něj předchozí vyměnit. Příjemně ovocité, svěží, jemně minerální víno ještě stále poslouží k nevážné i dlouhodobější konzumaci, kratší dochuť a nepříliš zajímavé či vrstevnaté tělo mu ale už žádné vysoké body nepřináší. Rozptyl známek byl minimální (83 - 85), o což samozřejmě při kalibraci jde především, průměr skončil na 84,4 bodech.
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Stanislav Popela
Rýňáky tohoto vinařství dokáží zaujmout hlavně za mlada. I když mě při ochutnávce na jaře více oslovila mladá 2023 (která ale nemohla být zařazena), rozhodl jsem se zahájit degustaci starší 2022, která získala pěkné body i na nedávné soutěži.
Vůně působila zprvu uzavřeným dojmem, vedle nasládlého nektaru, medu a ovocných tónů (peckoviny, citrusy, zelené jablko) porotci jmenovali také jód, nazrálost, šutrovost a také gumu. Chuť na mnohé nepůsobila harmonicky, byla spíše lehčí, jednodušší a ne moc zajímavá.
Právě tady vznikly největší bodové rozdíly a ani po škrtnutí mezních hodnot se nůžky mezi nejnižším a nejvyšším hodnocením příliš nedovřely. Výsledek skončil dokonce pod 84 body. Je pravdou, že je to dokonce výše než loňské hodnocení Národní soutěže vín (82,33), ale absolutně se vymyká nedávnému Grand Prix Vinex, kde sahalo po devadesátce (89). I když na nose ještě může získat zajímavé nazrálé tóny, myslím, že tělo se už nijak neobohatí a spíše bych tedy volil rychlé vypití případných zásob.
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Libor Veverka
První ryzlink, který má přiznanou fermentaci i zrání v akátovém sudu (8 měsíců v objemu 1500 litrů) mě zaujal už loni v létě ve vinařství. To na jeho etiketě ještě bylo označení polosuchého vína, později se vinařství rozhodlo jej dle jeho projevu označit jako suché. Podle analytik (jenom lehce nad 4 gramy) jsem ho zařadil už takto brzo v degustaci.
Výrazná až parfémová vůně představila bílé květy, sladké peckové, jádrové a také až exotické ovoce. V chuti byl patrný vyšší zbytkový cukr, který lehce vyčníval nad jinak harmonický celek. Víno působilo plným a elegantním dojmem.
Známky se také pohybovaly znatelně výše, průměr doputoval až nad 86 bodů. Ještě výše jej ohodnotil Průvodce Nejlepší vína ČR 2023-2024 (dále jen Průvodce), dokonce 90 body. Najde si široký okruh obdivovatelů, zejména těch, kteří netouží po příliš suchých či kyselých rýňácích a mají raději zakulacený projev.
Ryzlink rýnský 2022 pozdní sběr, Ivana Nápravová / Víno Náprava
I když Nápravovi mají ve svém portfoliu i vážnější Ryzlink rýnský obohacený dřevěnými sudy, hned při dvou příležitostech na podzim a v zimě jsem se utvrdil v tom, že tento „základní" bude pro test aktuálně lepší volbou.
Vážnější vůně už i s lehce nazrálými tóny medové plástve či vosku se postupně otevírala do citrusového ovoce, přitom stále s patrným minerálem. Šťavnatá minerální chuť nepostrádala plnost, v delším závěru se objevovaly náznaky petroleje.
Velké překvapení na začátek degustace, ve známkách už se objevily i dvě devadesátky. Při velké vyrovnanosti vín to sice stačilo „jen" na 88,3 bodů a místo těsně za stupni vítězů. V jiné veřejné soutěži jsem jej zatím nepotkal. Sice od loňska už o něco nazrál (pamatuji si jej jako čistě meruňkovo-citrusový), ale neztrácí na svěžesti a tělo mu také nechybí. Zatím se zdá, že nazrálejší tóny mu budou spíše slušet.
Ryzlink rýnský 2022 VOC Znojmo, Vinné sklepy Lechovice
Hned vzápětí následovalo další víno ze Znojemska a stejného ročníku. Rýňáky z Lechovic se dva roky po sobě propracovaly až do Salonu vín, zvolil jsem aktuálnější ročník, který v něm najdete letos, aby se popasoval s konkurencí i v našem testu.
Ve výrazné sladké vůni podle hodnotitelů převažovalo ovoce – meruňky až kompotované či sušené, bílé broskve, kdoule, bílý rybíz, citrusy ale také med či květy stromů (lípa, jasmín). Harmonická, plná a přitom šťavnatá chuť nabídla opravdu delší intenzivní dochuť.
Celkově toto víno může na někoho působit až příliš líbivým či „navoněným" dojmem, zazněl názor, že jde o perfektně připravené soutěžní víno. To se odrazilo i na známkách. Průměr se posunul téměř k 89 bodům a rozhodl o druhém místě a zlaté medaili. Jak bylo zmíněno, probojovalo se do Salonu vín, ale z loňské podoblasti jen s 86,33 body. To Král vín udělil velkou zlatou za 90,6 bodů. Vzhledem k tomu, že předchozímu ročníku se dle mého názoru nepodařilo tak vysokou formu do dnešních dnů udržet, ani tomuto vínu bych dlouhý potenciál k archivaci nepředpovídal a spíše jej zkonzumoval v rámci letošního roku.
Ryzlink rýnský 2020 pozdní sběr, Štěpán Doležal
Štěpán Doležal produkuje rýňáky na skvělé úrovni prakticky každoročně, i když se v nich otiskují specifika jednotlivých ročníků. I proto, že nakonec v degustaci nebyl jediným zástupcem, vybral jsem dvacítku, aby se srovnala s konkurencí jinak papírově silnějších ročníků.
Na nose může toto víno mást, evokuje totiž velmi sladké víno. Degustátoři jmenovali hrozinky, kandované citrusy, meruňkovou marmeládu, vosk a botrytické tóny, což se sice promítalo i do chutě, ta ale překvapila výrazně suchým vyzněním s ráznější kyselinkou.
Čas vínu rozhodně prospěl, mírná nazrálost se snoubila s ovocností a kyselinka už nad celek nečněla. V konkurenci obstálo a zasloužilo si vcelku vysoké hodnocení nad 88 body, tedy mírně výše, než dosáhlo loni na Grand Prix Vinex (rovných 88). Nedokážu říci, jak dlouho se na vrcholu udrží, ale v této kondici je pro milovníky suchých vín rozhodně atraktivním kouskem.
Ryzlink rýnský 2021 pozdní sběr, Robert Tichý / Filiberk
Překvapivý loňský vítěz Robert Tichý dostal možnost obhájit vítězství rovnou pomocí dvou vín, která jsem zařadil hned po sobě. Ročník 2021 jsme pro tento účel dostali od vinaře, má výrazně vyšší štíhlou lahev a uzávěr nejvyšší kvality (Diam 10), je tedy podle všeho určen k delší archivaci.
Zatím ale působil dosti uzavřeně se zemitě minerálními tóny, přidávala se kořenitost, žluté ovoce, meruňky a také zelená stopa ovoce (jablko) a bylinek. Nasládlá minerálně kořenitá chuť měla dobrou strukturu a oplývala delší dochutí, zatím ale nepůsobila nijak výrazným a zajímavým dojmem, spíše místy ještě i trochu nespojitě s mírně oddělenou kyselinkou.
I proto se nakonec nedočkalo lepších známek než 86 bodů. Osobně myslím, že je škoda jej konzumovat teď, kdy ještě nevydá to nejlepší a je dobré spíše na něj tak na pět let zapomenout. A jsem velmi zvědavý, co ukáže po letech v archivu.
Ryzlink rýnský Lumperky 2020 pozdní sběr, Robert Tichý / Filiberk
Následoval o rok starší vzorek, který ještě byl ve vinotéce k dostání. Kromě jiného ročníku byl také v jiné lahvi se šroubovým uzávěrem, což se ukázalo jako zásadní rozdíl.
Nikoho by asi ani nenapadlo, že jinak jde o stejná vína. Toto bylo ve vývoji už podstatně dál s nazrálými petrolejovými tóny, přitom stále s akcentem ovocnosti citrusů, marmelád, medu a vosku, lipového dřeva. Lehčí tělo oplývá pěknou kyselinkou, v závěru pak příjemně překvapí patrná slanost.
Jak zaznělo od mnoha porotců, jedná se o učebnicový rýňák, který připravilo o vyšší posty jen o něco lehčí tělo, dané pravděpodobně ročníkem. I tak to ale stačilo na dělené třetí místo v degustaci se ziskem zlaté medaile. Víno je aktuálně ve skvělé kondici a obdivovatelům této odrůdy přinese určitě spoustu radosti. Zároveň je potřeba pochválit práci Roberta Tichého, protože se mu teprve jako třetímu vinařství v historii (předtím Sonberk a Spielberg) podařilo prosadit svůj ryzlink na stupně vítězů dva roky po sobě.
Ryzlink rýnský 2021 zemské víno, Michal Kacetl
Rýňák ze známé mikulovské trati Valtická byl zamlada až příliš přísný, přesto s velkým potenciálem. Poslední lahev jsem našel v sortimentu vinotéky a rád jej s očekáváním zařadil do testu.
Už vůně prozrazovala velmi svěží styl. Převažovaly citrusy (citron, limeta, bílý grep), nasládlé peckoviny, ale patrná byla i mineralita a náznaky petroleje, které se možná další archivací zvýrazní. Poměrně plné tělo zakulacené zbytkovým cukrem stále oplývá opravdu vysokou kyselinkou, která ale už pomalu do celku zapadá.
V hodnocení nastaly dost výrazné rozdíly. Jedni považovali projev stále za nedostatečně harmonický a i nezajímavý. Druhá skupina zase byla spokojená s až německou přímočarostí a říznost jim nevadila. Celkové hodnocení se zastavilo těsně pod 88 body. Mně osobně se projev tohoto vína líbí, ale přesto by mě ještě zajímalo, jak bude dále nazrávat.
Ryzlink rýnský akát 2022 výběr z hroznů, Antonín Blažek
U Antonína Blažka se mi velmi líbil Ryzlink rýnský ročníku 2021, který jsem ochutnával v rámci otevřených sklepů v Poddvorově. Mladší ročník po dokvašení i s kaly zrál v akátových sudech o velikosti 500 l a byl bez síry dále promícháván na kalech po dobu 5 měsíců. Vinař nám jej do testu poskytnul s tím, že jde o víno s potenciálem.
Vůně akátového medu, květů, špendlíků a dalšího žlutého ovoce a peckovin celkem hodnotitelům navnadila smysly. Tělo ale ještě působilo nespojitě, vystupovala jak kyselinka, tak také patrný vyšší alkohol.
Ve výsledku se jen lehce dostalo nad 85 bodů, nicméně šlo o zástupce vůbec nejmladšího ročníku v degustaci. I proto bych mu ještě nechal čas, aby se dalo lépe dohromady a dost možná za pár měsíců pozitivně překvapí.
Ryzlink rýnský akát Reserve 2022 pozdní sběr, Michael Kubík
Velmi podobné víno co se týče ročníku, vinifikace i příběhu, jak se dostalo do degustace. Rýňáky Michaela Kubíka sleduji dlouhodobě (ať už v základní řadě nebo této vyšší) a ročník 2018, který byl před pár lety součástí Salonu vín, mě nadchnul. Požádal jsem jej proto o účast. Šanci dostal nový ročník, který kvasil a zrál 12 měsíců v akátovém sudu.
Mladistvě působící minerální vůně s rynglemi, meruňkami a žlutým ovocem je doplněna bílými květy. Nasládlá, celkem líbivá, přitom bohatá chuť nepostrádá strukturu a oživuje ji ještě trochu neotesaná kyselinka, která jí dodává mladistvé vyznění.
Ani tady se sice známky nijak výrazně vysoko nedostaly, ale panovala na nich výjimečná shoda, stejně jako na konstatování, že víno je ještě příliš mladé a v budoucnu bude ještě zajímavější. V tomto případě je tedy 86,4 bodů spíše příslibem do budoucna.
Riesling 2021 VOC Mikulovsko, Sonberk
Ikonický tvůrce Ryzlinků rýnských se už delší dobu v našich testech neobjevil, oslovil jsem jej proto s prosbou o dodání VOC ročníku 2021, které už pomalu mizí z nabídky (v současnosti již je v nabídce i mladší ročník). Byl jsem velmi vděčný, že vinařství souhlasilo. Z dosavadních tří účastí rýňáků vždy skončilo na stupních vítězů, jednalo se tedy o rozšíření okruhu těch největších favoritů.
V trochu uzavřenější vůni už je patrná nazrálost, lipový květ a dřevo spolu s výraznou citrusovou linkou a peckovým ovocem. Jemně se objevuje vanilka. V chuti překvapuje lehčím tělem, ve kterém je poznat vyšší cukr i kyselinka, v závěru pak i grepová hořčinka.
Odhalení totožnosti bylo pro většinu porotců šokem, nicméně druhá otevřená lahev prozradila, že nižší známky nebyly zásluhou jedné horší lahve. Pouhých 85 bodů je zklamáním, nicméně se zdá, že víno už nemá potenciál pro delší ležení, nebo se nachází zrovna v té horší fázi svého vývoje. Ani v minulosti ale nemělo jednoznačné úspěchy, na Národní soutěži vín 2023 dostalo jen 84,33 bodů, ve Festwine 86 bodů. To Průvodce 2023-2024 přece jenom vytáhnul 92 bodů.
Ryzlink rýnský Kukvička 2021 výběr z hroznů, Milan Sůkal
Už před pár lety (2021) u nás měl Milan Sůkal velký úspěch se svým ryzlinkem, tehdy ročníkem 2017 z trati Na Stráni. Tentokrát jsem pořídil Kukvičku z evidentně vysoce vyzrálých hroznů, která už atakovala horní hranici obsahu cukru pro suchá vína.
To se promítlo už do vůně, která byla výrazně sladká po sušených meruňkách, broskvích, citrusech až tropickém ovoci (ananasu) s náznaky botrytidy. Chuť tomu odpovídala, byla plná, nasládlá s výbornou kyselinkou a zřetelnou mineralitou v delší dochuti.
Opět už se objevily i devadesátibodové známky, prakticky všem se projev líbil, diskuze snad vznikly jen nad vyšším obsahem cukru či alkoholu. Výrazné překročení 88 bodů pak mělo za následek dělené třetí místo v degustaci a zlatou medaili. Myslím, že víno bude všeobecně přijatelné pro velký okruh konzumentů a pochutnají si na něm i ti, kteří běžně rýňáky nemusejí. Skvělá kyselinka by navíc mohla přispět k jeho delší životnosti v archivu. Ještě doplním hodnocení staršího Průvodce 2022-2023, kde víno získalo 92 bodů, prakticky shodný s našim testem byl výsledek ze soutěže Vinař roku 2022 (88,67 bodů).
Ryzlink rýnský 2019 výběr z hroznů, Školní statek Mělník
Velmi jsem se snažil o zařazení vína z Čech, až jsem našel tento už starší kousek z Mělníka. Není úplně tradičním rýňákem Školního statku, vysoce vyzrálá surovina do přívlastku výběru z hroznů tu vzniká jen velmi výjimečně. Tentokrát navíc prokvašená do sucha až do dvou gramů cukru.
Velmi zaujala už nazrálá vůně. Kromě obvyklých ovocných poloh (spíše marmelád a sušeného ovoce) se objevovala kůra citrusů, mineralita, med, vosk. Objevilo se dost přirovnání ke sladkému pečivu například biskupskému chlebíčku. V chuti byl sice patrný vysoký obsah alkoholu, víno díky němu působilo mnohem sladším dojmem, podpořil plnost, ale nechyběla ani šťavnatá kyselinka.
Spíše netradiční zástupce Čech se líbil, překonal 88bodovou hranici, a zařadil se tak mezi velmi úspěšné vzorky. Loni v Národní soutěži dostal ještě téměř o bod více. Vína ze Školního statku jsou sice dlouhověká, ale v tomto případě bych už asi spíše výrazné zlepšení neočekával a spíše se potěšil tím, v jaké kondici je víno v současné době.
Ryzlink rýnský II 2019 pozdní sběr, Georgios Ilias
Úplný závěr degustace měl patřit vínu, které jsem už velmi dlouho neměl a když jsem ho před testem ochutnal, byl jsem zcela okouzlen a bez váhání se rozhodl jej zařadit na konec startovního pole.
Úchvatná vůně s už patrnou nazrálostí připomínala spíše zahraniční kusy, několikrát zaznělo přirovnání k Německu. Dle hodnotitelů se v ní objevoval i střelný prach a kouřovost či také nafukovací gumové zvířátko. Postupně ale dominovala nasládlá ovocnost žlutých marmelád, citrusů, jemná kořenitost a výrazná mineralita, která se propisovala i do bohaté a dlouhé ovocité chuti s výborně vyváženou kyselinkou.
Zaznělo, že je to víno v nejlepší kondici ze všech, tedy ani příliš mladé, ale ani staré, což je vzhledem k ročníku obdivuhodné. Objevily se známky vysoce přesahující 90 bodů a průměr se zastavil přesně na této metě. Zcela jasně tak ukázal na vítěze degustace a držitele velké zlaté medaile. V Průvodci 2023-2024 bylo dokonce jmenováno za třetí nejlepší ryzlink celé republiky se ziskem 93 bodů. Za mlada rozhodně tak atraktivní nebylo, zrání v lahvi mu ale nesmírně pomohlo. Pokud jej máte v archivu, můžete si gratulovat.
Pestrý svět ryzlinků opanoval Pavlov již podruhé
I když se letos nekonala taková bodová smršť jako minulý rok, dojmy z degustace byly velmi pozitivní. Ukázalo se totiž, že pěkné kusy lze najít i mezi méně známými producenty a ti mohou mnohdy překvapit. Totéž platí i o obecně papírově slabších ročnících, přičemž ty dobré nutně neznamenají úspěch.
První místo si sice Georgios Ilias vybojoval mezi Ryzlinky rýnskými poprvé, ale není to první pavlovské víno této odrůdy, kterému se to podařilo. V roce 2020 už zvítězilo vinařství Nepraš & Co., dokázali jsme tedy, že Pavlov bezpochyby patří k nejvýznamnějším lokalitám pro tuto odrůdu.
Ohlas porotce
Josef Leisser, vinař (Donatus wine) a obchodník s vínem (justWINE):
Jako začínajícího vínomilce mě svými výraznými minerálními a u starších ročníků nazrálými tóny Ryzlink rýnský až odpuzoval. Ovšem čím jsem i já prodegustovanější, propitější a sám mám vinici, tak již chápu, proč je právem jednou z nejvíce ceněných odrůd. Díky mému pracovnímu záběru je porovnávání tuzemských vín s výtečnými německými a rakouskými vzorky mým denním chlebem (nebo skleničkou).
Degustaci jsem si přišel opravdu užít. Bavil mě pevný rámec degustace – nastavený čas, který nebyl ani dlouhý ke zbytečným diskuzím, ale ani krátký k tomu, aby se víno nedostatečně projevilo. Osazenstvo bylo milé, soustředěné, vědomé si své nelehké role. Ovšem základním kritériem pro to všechno byly výborně vybrané a seřazené vzorky, kdy musím nad výběrem, ale především uměním vinařů, smeknout.
Nejlepším vínem byl dle mého hodnocení vzorek z vinařství Ilias. Ideální kombinace ovocnosti, šťavnaté svěžesti, kouřové minerality, vyrovnaného cukru s kyselinou a počínající lahvové zralosti. Víno, které má extrémně dlouhou perzistenci a úplně se těšíte, jak bude vypadat za další okamžik, když se ho napijete, případně desetiletí, kdy si ho otevřete. Přesně takový potenciál má.
Užitečné odkazy
Encyklopedie – odrůda Ryzlink rýnský
Test Ryzlink rýnský 2023 – vítěz Ryzlink rýnský Lumperky 2019 pozdní sběr, Filiberk
Test Ryzlink rýnský 2022 – vítěz Ryzlink rýnský Staré 2015 výběr z hroznů, Mikrosvín
Test Ryzlink rýnský 2021 – vítěz Ryzlink rýnský 2017 VOC Bzenec, Chateau Bzenec
Test Ryzlink rýnský 2020 – vítěz Riesling „7" 2017 výběr z hroznů, Nepraš & Co.
Test Ryzlink rýnský 2019 – vítěz Ryzlink rýnský Gourmet 2014 pozdní sběr, Spielberg CZ
Test Ryzlink rýnský 2018 – vítěz Riesling 2013 pozdní sběr, Sonberk
Shrnutí redakčních testů 2023 a plán pro rok 2024
Komentáře (11 komentářů)
-
Ecridor10. 7. 2024 9:41Decanter 2024:
Sonberk 2021 92 bodů
Sonberk 2022 92 bodů
Sonberk 2021 Noble Rot 86 bodů
Asi nějaké podpultovky 🙂 Vím, že nic nevím. -
Co se Sonberku týče, tak si myslím, že jejich RR jsou právě až moc rozpoznatelné ve vůni i chuti a s přibývajícím časem zrání se to jen potvrzuje. Myslím si, že jsem těch jejich vín “RR Velký Sonberk” pil dost i ze starších ročníků, abych se pod toto mohl podepsat. Zde zmíněná 2021 Voc je zvláštní, šla rychle dolů. Může to být jistá “mezifáze“ vína nebo obecně styl, který je v posledních letech nastolen. Dělat vína na rychlá vypití. Sami vinaři tento “trend” potvrzují, což už ale obecně platí několik let.
-
Ecridor10. 7. 2024 8:46
-Vicky-:
No právě když si vezmu, jak dlouho vydržela od Sonberku v kondici třeba VOC 15 či 17, tak je s podivem, že by papírově solidní ročník 21 šel dolů tak brzo a celkem náhle.
Na orientaci Hastrman se zeptám, ale v rozhovoru zmiňoval, že mu ta trať dává velmi bohaté kyseliny. Plus samozřejmě u rýňáků je snaha ji neodbourávat, aby se přirozená kyselost projevila.
Sonberk 2021 je toho času unavené víno s neadekvátně silnou stopou (mikro)oxidace, 2017 po 3-4 letech byla petrolejová břitva na meruňkovém podnose. Částečně tomu u 2021 přispívá i nesmyslně vysoký cukr. Tak nevím. Asi to bude spíše nezvládnutá technologie, stane se. Není to špatné víno, ale velké zklamání to bezpochyby je.
Beneš RR 2021 (stejná trať, ano, dává pěknou kyselinu každý rok, ale ne 9,5) měl stejnou cukernatost a nižší kyselinu. Přitom je to klasický nerez. Doležalův sud kyselinu měl trochu srazit (ať už to chtěl nebo ne), tak si jen říkám, jak vysoká původně byla a jak při botrytidě měl stejnou cukernatost a vyšší kyselinu. -
-Vicky-10. 7. 2024 3:33
Ecridor:
Mě Sonberk 2021 nepotěšil 360x. A velmi pochybuji, že to je dáno špatnou chvílí ochutnání, podle mě lepší už byl. Za ty peníze bída. Na rozdíl od kolegy V.S. si nemyslím, že by Sonber 21 a 22 neměli nic společného, v současné konidici se to tak může zdát, jinak (až na ten nesmyslný zb. cukr 21) toho mají společného až přílš (od ročníku 2021 jsem čekal víc).
Iliasova vína znám z degustací. Není co vytknout, ale nebaví mě. Sůkal dělá vynikající RR, jen je občas trochu moc sudu (na můj vkus). Doležala jsem neviděl ani z rychlíku. Mám technický dotaz... Konkurence ze stejné trati a stejného ročníku měla vyšší nebo stejnou cukernatost a nižší kyselinu, dejme tomu, že jeho kyselina (a že jí je) je dáma botrytidou... proč pak nemá vyšší cukernatost? A proč po zrání v sudu kyselina zůstala na 9,5? Nemá vinici na severní straně kopce? :) Těším se na ochutnání, bude-li příležitost.
No právě když si vezmu, jak dlouho vydržela od Sonberku v kondici třeba VOC 15 či 17, tak je s podivem, že by papírově solidní ročník 21 šel dolů tak brzo a celkem náhle.
Na orientaci Hastrman se zeptám, ale v rozhovoru zmiňoval, že mu ta trať dává velmi bohaté kyseliny. Plus samozřejmě u rýňáků je snaha ji neodbourávat, aby se přirozená kyselost projevila. -
-Vicky-10. 7. 2024 3:18
Sudonius: "Zaznělo, že je to víno v nejlepší kondici ze všech, tedy ani příliš mladé, ale ani staré, což je vzhledem k ročníku obdivuhodné." - to je pravda, u velkého RR je plná lahvová zralost po pěti letech dosti předčasná...
Měl bych dva související dotazy:
1. jaká je asi pravděpodobnost, že v sedmi kolech soutěže o nejlepší ryzlink ani jednou nevyhraje víno z ČVO a za tu dobu je jen dvakrát na bedně?
2. proč je tam jen jediné víno z ČVO?
Ty otázky spolu velmi úzce souvisejí. RR je v Čechách 6,4 % celkových ploch v ČR, kdybychom tedy k tomu přistupovali čistě poměrově, měly by mít 0,896 zástupců v degustaci :-) Ale vždy se snažím jednoho zařadit a pokud mě paměť neklame, všichni významní producenti RR již byli zařazeni/vyzkoušeni/osloveni.
A abych předešel otázce - žádné kvóty zastoupení vín z Čech do budoucna nechystáme ;-)
-
-Vicky-10. 7. 2024 3:13
Václav Skalický: Z velmi zajímavého srovnání bych okomentoval dvě věci. Tou první je někdy až nepochopitelně velká rozdílnost stejných vín různých ročníků. Samozřejmě počasí ovlivnit nejde a na víně se projeví, ale pokud si kupuji německý ryzlink, který mě zaujme, tak ho můžu spolehlivě objednávat rok co rok. Rozdíly jsou, ale stále je to to víno, které mě zaujalo. Když jsem nedávno chutnal ryzlink VOC ze Sonberku (ročníky 21 a 22), tak jsem dost obtížně hledal, co mají vlastně společného. U jiných vinařů to bývá ještě větší divočina...
A pak bych zmínil akát. Vzhledem k tomu, že mě zatím žádné víno školené v akátovém sudu neoslovilo (a v testu také zrovna nezazářila) by mě zajímalo, co vinaře ke koketování a akátem vede. Cena? Pokus o jakési národní dřevo? Fakt nevím....
To jsou velmi zajímavé postřehy. Co se týče ročníků, připsal bych to u většiny vinařů zejména jakémusi "hledání se". Přece jen to nedělají čtyřicet let, ale jenom zlomek. Na druhou stranu zrovna zmíněný Sonberk by měl již nějaký rukopis mít (a já myslím, že třeba v případě vín VOC jej má) jakž takž stabilní (s přihlédnutím k odlišné charakteristice ročníků).
Jestli je akát výhodou či nikoliv bychom mohli posoudit jen v případě, že bychom měli stejné víno z nerezu a z akátu. I když se totiž neobjeví na prvních příčkách, neznamená to, že těm vínům akát nedodal něco pozitivního a že bez něj by nebyla mnohem níže. V každém případě se traduje, že právě RR je pro akát prakticky nejvhodnější odrůda, takže pokud chce akát vinař vyzkoušet, tak je to nejčastěji právě s RR. -
Ecridor9. 7. 2024 20:36
-Vicky-:
V tomto případě mě ani tak moc netěší, že ke shodě došlo.
Jinak co vy a ryzlinky od Iliase, Sůkala nebo Doležala? Zejména ten posledně jmenovaný by vám možná mohl dobře sedět. Určitě byste neměl problém ani s ultrasuchou verzí
, kterou jsem se zatím neodhodlal dát ani do testu :-)
Mě Sonberk 2021 nepotěšil 360x. A velmi pochybuji, že to je dáno špatnou chvílí ochutnání, podle mě lepší už byl. Za ty peníze bída. Na rozdíl od kolegy V.S. si nemyslím, že by Sonberk 21 a 22 neměly nic společného, v současné kondici se to tak může zdát, ale jinak (až na ten nesmyslný zb. cukr 21) toho mají společného až příliš (od ročníku 2021 jsem čekal víc).
Iliasova vína znám z degustací. Není co vytknout, ale nebaví mě. Sůkal dělá vynikající RR, jen je občas trochu moc sudu (na můj vkus). Doležala jsem neviděl ani z rychlíku. Mám technický dotaz... Konkurence ze stejné trati a stejného ročníku měla vyšší nebo stejnou cukernatost a nižší kyselinu, dejme tomu, že jeho kyselina (a že jí je) je dána botrytidou... proč pak nemá vyšší cukernatost? A proč po zrání v sudu kyselina zůstala na 9,5? Nemá vinici na severní straně kopce? :) Těším se na ochutnání, bude-li příležitost. -
Sudonius9. 7. 2024 17:40"Zaznělo, že je to víno v nejlepší kondici ze všech, tedy ani příliš mladé, ale ani staré, což je vzhledem k ročníku obdivuhodné." - to je pravda, u velkého RR je plná lahvová zralost po pěti letech dosti předčasná...
Měl bych dva související dotazy:
1. jaká je asi pravděpodobnost, že v sedmi kolech soutěže o nejlepší ryzlink ani jednou nevyhraje víno z ČVO a za tu dobu je jen dvakrát na bedně?
2. proč je tam jen jediné víno z ČVO? -
Václav Skalický9. 7. 2024 13:58Z velmi zajímavého srovnání bych okomentoval dvě věci. Tou první je někdy až nepochopitelně velká rozdílnost stejných vín různých ročníků. Samozřejmě počasí ovlivnit nejde a na víně se projeví, ale pokud si kupuji německý ryzlink, který mě zaujme, tak ho můžu spolehlivě objednávat rok co rok. Rozdíly jsou, ale stále je to to víno, které mě zaujalo. Když jsem nedávno chutnal ryzlink VOC ze Sonberku (ročníky 21 a 22), tak jsem dost obtížně hledal, co mají vlastně společného. U jiných vinařů to bývá ještě větší divočina...
A pak bych zmínil akát. Vzhledem k tomu, že mě zatím žádné víno školené v akátovém sudu neoslovilo (a v testu také zrovna nezazářila) by mě zajímalo, co vinaře ke koketování a akátem vede. Cena? Pokus o jakési národní dřevo? Fakt nevím.... -
-Vicky-9. 7. 2024 2:58
Ecridor: Z duše souhlasím s hodnocením Sonberku 2021. Očekávání byla velká, realita průměrná.
V tomto případě mě ani tak moc netěší, že ke shodě došlo.
Jinak co vy a ryzlinky od Iliase, Sůkala nebo Doležala? Zejména ten posledně jmenovaný by vám možná mohl dobře sedět. Určitě byste neměl problém ani s ultrasuchou verzí Ryzlink rýnský 2021, pozdní sběr, Vinařství Doležal , kterou jsem se zatím neodhodlal dát ani do testu :-)
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Recenze a testy vín
Kalendář vinařských akcí
-
28. 11. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 11. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
27. 12. 2026Degustace a ochutnávkyBořetice




















