Zemské víno: Od obyčejných vín až ke špičkám v republice
Kategorie zemských vín je v tuzemsku velmi široká. Pro většinu konzumentů jsou to jen jednoduchá vína pro běžnou spotřebu, kterým kvůli absenci přívlastku nevěnují příliš pozornosti. Přitom mnohá z velmi drahých a luxusních vín spadají právě do této kategorie.
Garantovaný původ, ale možnost doslazování
Je dobré si nejprve objasnit, co vlastně musí zemské víno ze zákona splňovat a kde jsou naopak pravidla ve srovnání s přívlastkovými víny volnější. Stejně jako přívlastková vína lze zemská vína vyrábět pouze z hroznů vypěstovaných v České republice. Podle příslušnosti k oblasti se pak dělí na moravská zemská vína a česká zemská vína, což je uvedeno na etiketě.
Velký rozdíl je u požadavku na vyzrálost hroznů. Nejnižší stupeň přívlastkového vína – kabinet – začíná na cukernatosti 19 °NM, víno jakostní bez přívlastku pak 15 °NM. Na zemské víno mohou být použity hrozny s nižší cukernatostí, a to od 14 °NM.
Na rozdíl od přívlastkových vín mohou být doslazována (stejně jako u vína jakostní bez přívlastku). Navzdory některým představám konzumentů to však neznamená, že vinař přisypává cukr do výsledného vína, aby bylo sladší. Jde o obohacení moštu před jeho prokvašením. To otevírá cestu ke vzniku alkoholičtějšího, plnějšího vína. Pokud nemáte hodně vycvičené smysly, většinou žádný zásah pro zvýšení cukernatosti ve výsledném víně nepoznáte.
Zemská neznamená nevyzrálá
Ačkoliv by se z předešlých informací mohlo zdát, že vinaři používají označení „zemské víno" pouze pro vína vyrobená z nevyzrálých hroznů, není tomu tak. Opravdu velká část vín splňuje kritéria pro vína přívlastková, ale vinaři se rozhodnou je nezatřiďovat. Jak jsme nastínili v článku o přívlastkových vínech, je zatřiďování byrokratická zátěž. Vinaři, který vyrábí jen menší počty lahví vína, se tak mnohdy nevyplatí zatřiďovat jak kvůli časové náročnosti, tak i kvůli výdajům, které každé úřední ověření provází.
Svou úlohu samozřejmě může hrát i filozofie vinařství, které se obecně nemusí se systémem dělení vín čistě podle cukernatosti hroznů při sběru ztotožňovat. Čím dál více producentů vychovává své zákazníky k tomu, že subjektivní hodnocení kvality vína je rozhodně důležitější než cukernatost hroznů při sběru. Ta má i objektivně na kvalitu vína jen malý vliv a rozhodně by neměla být určujícím ukazatelem pro preferenci toho kterého produktu.
Úskalí pro vinaře
Ačkoliv pravidla pro zemská vína jsou výrazně benevolentní, je to tak trochu „něco za něco". Vinaři by totiž na etiketě neměli oficiálně uvádět některé údaje. Původ hroznů je pro vínomilce dost zásadní informací, na zemském víně však může být oficiálně uvedena pouze obec, nikoliv přesná trať. Jde to samozřejmě částečně „obejít" uvedením tratě v běžném textu na zadní straně etikety.
Podobně potravinářská inspekce avizovala, že k uvedení cukernatosti hroznů při sběru je nutné mít tuto hodnotu schválenou od důvěrníka, tedy splnit první část zatřiďovacího procesu pro přívlastková vína. Naštěstí v době rozmachu digitálních technologií k nám mohou podrobné informace o vínech plynout i jinými kanály, a nejsme tak závislí na údajích z etiket.
Naturální se většinou rovná zemské
Nejvíce zemských vín určitě potkáte v segmentu vín naturálních a autentických a to nejen kvůli filozofii vinařů. Ačkoliv jde o velmi významný trend, jsou tato vína vlastně stále v jakémsi legislativním vakuu. Protože se často pohybují mimo doslovný výklad současných norem, jejich zatřídění do přívlastku je z velké části prakticky nemožné.
Z předchozích informací také vyplývá, proč často právě ta nejdražší a v zahraničí nejoceňovanější vína jsou „pouze" víny zemskými. Vznikne-li například limitovaná edice vína, vinař nemá potřebu menší šarži zatřídit, přesto cena lahve může být velmi vysoká. Často se vína vyprodají privátní klientele a obchodním partnerům ještě před oficiálním uvedením na trh nebo těsně po něm a přívlastek by v tom nehrál žádnou roli. Zemská vína nejen že mohou být vysoce kvalitní, ale často se jedná o nejlepší vína vzhledem k poměru ceny a kvality.
Články o jednotlivých typech vín:
Text a obrázky v tomto článku byly aktualizovány 3. 11. 2020. Doplnili jsme informace o motivaci vinařů a podrobnosti k problematice údajů na etiketách zemských vín.
Komentáře (18 komentářů)
-
Thaliano4. 11. 2020 19:53
Tycka: Já měl na mysli hodnocení zemských (a jiných) vín na soutěžích, nikoliv zatřiďování....a mimochodem, zatřiďování by se nemělo týkat vín zemských...
musí se jim ale poslat tuším 2x jeden litr, aby mohli uznat vůbec zemské víno a tím pádem je tam zmíněno i číslo šarže -
-Vicky-4. 11. 2020 18:48
Tycka: Já měl na mysli hodnocení zemských (a jiných) vín na soutěžích, nikoliv zatřiďování....a mimochodem, zatřiďování by se nemělo týkat vín zemských...
Tak to já zmiňoval komisi zatřiďovací a případnou diskusi, proč by naturální vína při zatřídění neuspěla. Soutěže jsou samozřejmě úplně jiná kategorie, tam zemská/naturální vína žádný na první pohled zjevný hendikep nemají. -
Já měl na mysli hodnocení zemských (a jiných) vín na soutěžích, nikoliv zatřiďování....a mimochodem, zatřiďování by se nemělo týkat vín zemských...
-
-Vicky-4. 11. 2020 17:50
Tycka: Já měl za to, že při hodnocení lidé v komisích neví o jaký přívlastek se jedná, že se hodnotí odrůda podle zbytkového cukru...
Pokud se bavíme o zatřídění, tak to je pochopitelně to nejdůležitější, co vědět musí. Komise dostane žádost o zatřídění do určitého přívlastku a rozhoduje, zda víno tomuto zatřídění odpovídá. -
Já měl za to, že při hodnocení lidé v komisích neví o jaký přívlastek se jedná, že se hodnotí odrůda podle zbytkového cukru...
-
Thaliano4. 11. 2020 17:02mezi zemskými víny je mnoho tzv.alternativních stylů a komise jede podle svého scénáře-že to prostě musí chutnat tak a tak-navíc v zemské kategorii je více než jinde prováděno spontánní kvašení, takže nemusí být tolik ovocné jak je v komisi požadováno a také nemluvě o tom jak se do komise posílají grátis lahve s víny, aby je tam ohodnotili-to se pak mají...
-
baacinka16. 5. 2018 20:10Další článek, který mi trochu zvýšil "kvalifikovanost". Narazila jsem na mnoho velmi dobrých zemských vín (často jsou také tato vína levnější) a ptala se sama sebe, jak je možné, že svou kvalitou prostě mnohá jiná vína převyšují, když by měla být horší...
-
baacinka16. 5. 2018 20:08
-Vicky-: Otázkou je, jestli konzumenty více neplete to, že se tady používá více druhů značení vín. Kdybych pil víno jen "rekreačně", tak rozhodně chci jeden přehledný systém, podle kterého bych vybíral víno. Ne abych musel studovat strany předpisů jen abych věděl, co si pod tím kterým označením mám představit. A troufnu si tvrdit, že o kvalitě vína nevypovídá žádný ze systémů značení :-)
Souhlasím, mám ale pocit, že toto je slabina všech předpisů, které určují, jak má daná potravina či produkt vypadat, mají uživateli/konzumentovi ulehčit orientaci a zajistit kvalitu, ale ve finále se producenti stávají experty na jejich obcházení a jsou tak složité, že uživatel se v nich stejně nevyzná. (Odebírám časopis dtest a mám pocit, že tato situace panuje u všeho od balzámu na rty po šunkový salám). Leč, jinak a lépe bych to nevymyslela, tak co :-)
-
Prýgl8. 6. 2016 4:14Ano,
objevovat nečekané skvosty v zemských vínech je nádherné dobrodružství roubené propitými neskvosty. -
Kuklik21. 12. 2014 11:47Když tak koukám na názory níže, vcelku se shodneme. Malí vinaři mohou mít motivaci ve zbytečné byrokracii (která stojí peníze), která se jim na malé šarže nevyplatí (stejně prodají svá vína těm, kdo je dobře znají - přímo ze sklepa), ale také za tím může být snaha něco skrýt. Může v tom být i nesouhlas se systémem a snaha prosadit se po svém. U velkých vinařů bych za tím čekal spíše víno nižší kvality nebo nějaký problém, ale i tam může jít jen o snahu vyhradit si pro přívlastková vína to lepší a standardní vína vyhradit pro zemská - a diverzifikovat tak pro marketing.
A na 120 % podepisuji názor, že cukernatost hroznů při sběru je jen jedním z parametrů - vodítkem při výběru neznámého vína - které ale nemusí nic znamenat pro konečnou chuť a vůni vína. Zkazit se dá cokoliv a někdy zasáhne i vyšší moc...
Ale jak píše Shoe, objevit se mezi zemskými dá i malý poklad (a pak je často za slušné peníze). Jen bych takto hledal spíše u menších vinařů a to pátrání může být objevné, ale také někdy pěkně krušné.
No však to znáte...
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
28. 11. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 11. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
27. 12. 2026Degustace a ochutnávkyBořetice






