-
Podzimní otevřené sklepy Moravská Nová Ves 2025
Vínoblog , 14. 11. 2025Na samostatnou akci otevřených sklepů v Moravské Nové Vsi jsem se se vrátil po pěti letech, poprvé v novém formátu volné degustace. Ta sem sedí rozhodně lépe než žetony, vínomilci tak mohou experimentovat a ochutnávat i neznámé vinaře. -
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Typické odrůdy ze Znojemska v netradičním hávu
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží. -
Královský košt Brno 2025: Mezi víny najdete spoustu zajímavostí
Reportáže , 8. 11. 2025Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít. -
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Skvělá bílá vína ročníku 2022
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů. -
Festival otevřených sklepů Bzenecko 2025: Spousta zajímavých bílých, červená trpěla chladem
Reportáže , 1. 11. 2025Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce. -
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Ročník 2024 napříč Moravou
Recenze a testy vín , 29. 10. 2025Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.



