Degustace vína: Nevhodné prostředí vám degustaci pokazí
Degustace vína je v dnešní době často skloňovaným termínem. Dobrá zpráva je, že degustovat může opravdu každý. Než s ní však vůbec začne, je dobré si říci, jaké by k degustaci měly být vytvořeny podmínky, aby prožitek z ní byl co nejlepší.
Pití versus degustace
Často si otevřeme lahev ve společnosti přátel jen tak ke konverzaci. To ale bývá spíše pitím vína než degustací. Co vůbec znamená slovo degustace? Vezměme si na pomoc slovník cizích slov, kde stojí, že jde o „posuzování kvality potravin prostřednictvím subjektivních smyslových vjemů". Buďto porovnáváme více vín mezi sebou, nebo se snažíme jen dané víno prostudovat a analyzovat, popřípadě i popsat.
Veškeré ostatní podněty musí jít stranou, v hlavní roli je zde právě víno. Ale aby nedošlo k mýlce, nejde jen o specifickou disciplínu pro skupinu lidí, kteří jsou v tomto oboru školení. Odborníci mají při degustaci za cíl vína objektivně ohodnotit například do soutěže či posoudit jejich potenciál k nákupu do gastro zařízení nebo do soukromých archivů. Degustovat ale může i vinný laik. Ochutnáváme víno sami pro sebe, posuzujeme, jaký na nás udělalo dojem. Důležité je, jakou je schopen člověk věnovat vínu pozornost a zda jeho smyslové vjemy něco nebude rušit...
Kdy a kde degustovat
Největší citlivost smyslů bývá při prázdném žaludku, zpravidla mezi 11. a 13. hodinou. Neznamená to ale, že bychom měli degustovat víno jen v této době. Hlavně bychom se měli snažit degustaci vína co nejvíce vzdálit od předtím konzumovaných výraznějších jídel a pití. Degustace těsně po návštěvě thajské restaurace asi nezastihne vaše chuťové buňky zcela připravené, totéž platí pro pití kávy či oddávání se cigaretě.
Navzdory obecné představě není sklípek místem příliš vhodným pro degustaci. Ano, víno zde chutná zdaleka nejlépe, ale rozhodně nepůjde o objektivní hodnocení. Určitě se vám už stalo, že víno, kterým jste byli ve sklípku u vinaře nadšeni a pořídili jej třeba celý karton, vás pak doma zklamalo. Není to jen kouzlem okamžiku, ale tím, že čich se přizpůsobí danému prostředí a případné vady ve víně, které mohou připomínat pach sklepa, nepostřehne. Obecně řečeno prostředí, ve kterém budeme víno degustovat, by mělo být prosté výraznějších vůní. To zahrnuje i používání voňavek. Vím, že zvláště pro dámy je řízená degustace společenskou příležitostí, ale vstup s výraznou voňavkou by měl být na takovéto akce zapovězen. Opravdu dokáže zcela ovládnout vaše smysly, které se pak nemohou na víno soustředit.
Co degustovat
Zdánlivě banální otázka. Samozřejmě víno, ale jaké? Pokud mezi sebou porovnáváme více vín, měla by mít tato vína přece jen něco společného. Ať už jde o výrobce, původ, odrůdu či ročník. Při akcích, jako jsou otevřené sklepy či různé vinné slavnosti, je už takové porovnání obtížně proveditelné, navíc zde působí série rušivých vlivů (pachy, hluk). Ty nás přinutí nejen k absolutně subjektivnímu, ale také pouze momentálnímu zhodnocení daného vína.
První dojem z vína je velmi důležitý a předchozí vzorek jej může dost ovlivnit. Důležité je tedy pořadí vzorků. Na řízené degustaci je ideální, když pořadí vín určí člověk, který jejich projev zná. Na neřízené degustace je vhodné se předem trochu připravit, zjistit si co nejvíce o degustovaných vínech a následně si zvolit co nejvhodnější pořadí. Od sušších nearomatických přes sušší aromatická až ke sladším vínům. Pokud nemáme k dispozici dostatek informací, je lépe po každém výraznějším vzorku zvolit neutralizační sousto v podobě obyčejného bílého pečiva či pramenité vody.
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Soutěže & Výstavy vínPlzeň
-
14. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
14. 11. 2025
16. 11. 2025OstatníSkalka





