Vinařství U Křížku nově v Lahvotéce: Dva odlišné směry vín v jednom vinařství
I ve Velkých Bílovicích je stále prostor pro nová vinařství. V roce 2018 se rozhodl Jan Skoupil vrátit k tomuto oboru, který má jeho rodina hluboko v kořenech. Ve svém vinařství aktuálně produkuje kolem pěti tisíc lahví ročně. Půlku tohoto množství připravuje bezzásahově z vlastních hroznů, druhá polovina vzniká moderním řízeným kvašením.
Jak sám tvrdí, vinaření jej vždy bavilo, tedy alespoň ta část ve sklepě, do vinohradu se v dětství úplně nehrnul. Na desítky let jej ale opustil a věnoval se profesi obchodníka. Až kolem padesátky začal cítit jisté vyhoření a potřebu změny.
Při návratu k vinaření ve Velkých Bílovicích stavěl na vínech z vlastních hroznů. 800 hlav na přilehlém pozemku ke sklepu zpracovával podle své chuti a „postaru" – bez zásahů, spontánně kvašené, nefiltrované a jen s malým množstvím oxidu siřičitého před lahvováním.
Protože ale zjistil, že publikum po něm žádá i modernější typ vín, rozhodl se mu vyjít vstříc. Stejné množství vín tak vyrábí i řízeným kvašením z hroznů nakupovaných od přátel. Tato vína jsou aromatičtější, často s vyšším zbytkovým cukrem, ale také kyselinkou.
Vlajkovou lodí vinařství je Cuvée Freshtag zahrnující více odrůd z původního vinohradu. Vedle klasické müllerky v něm najdeme třeba i raritní Modrý Janek nebo Frašták. Vzhledem k extrémně nízkému obsahu kyselin může udělat radost především jedincům s citlivějším žaludkem, těm, kteří jsou na moravské kyselinky zvyklí, tu naopak budou scházet.
Nejprodávanějšími víny jsou „voňavky" Pálava a Hibernal. Pálava pro ty, kteří vyhledávají vína co nejsladší. Hibernal má vyváženější cukry a kyseliny, ale přesto vyznívá spíše nasládle. Jeho odrůdová aromatika je sice výrazná, ale nijak „otravná" a převážně ovocitá. Zajímavé je také suché víno z u nás méně obvyklé odrůdy Děvín s příjemnou jemnou kořenitostí. Tady jsou cukry s kyselinkou v opravdové harmonii.
V e-shopu vinařství na Lahvotéce rovnou poznáte, jakými postupy bylo víno vyrobeno díky piktogramům u každého z nich. Můžete si tedy vybrat preferovaný styl, zda se rozhodnete vyzkoušet bezzásahová nefiltrovaná vína nebo ta konvenční, jež prošla řízeným kvašením, již necháme na vás.
Komentáře
Poslední hodnocení
Tip na víno ke koupi u vinaře
Další články z rubriky Novinky z Lahvotéky
Kalendář vinařských akcí
-
24. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov





