Ochutnáváme vinařství: Víno Rozbořil osloví především aromatickými odrůdami
Malé rodinné vinařství Víno Rozbořil nemá ambice produkovat velká vína, snaží se ale oslovovat co nejširší publikum víny přístupnými, často s lehkým zbytkovým cukrem. Že se mu v tomto segment daří, o tom svědčí nejen přibývající ocenění, ale především neustálé navyšování produkce, která je na konci roku pravidelně vyprodána.
Unikátní je už jeho lokalita. Vinařství sídlí na Slovácku v obci Kostice nedaleko Břeclavi, což je, co se týče vinařské turistiky, okraj podoblasti a moc se tu nerozvíjí. Také vinařství tady mají častěji podobu spíše jen domácí výroby pro rodinu a známé. Takto před generacemi začínalo i vinařství Rozbořilů a i nyní, kdy je jeho nejdůležitější osobou Miloš Rozbořil, není vinařstvím profesionálním. I když vinařinu studoval, je hlavní profesí Miloše Rozbořila meteorologie.
Vinařství šetrně hospodaří na půl hektaru vlastních vinohradů, zhruba z dalšího čtvrt hektaru ještě dokupuje surovinu od známých v rámci stejné obce. Celková produkce dosahuje zhruba 5 000 litrů, z čehož tvoří přibližně 80 % vína bílá. Po ručním sběru se hrozny hned lisují, kvašení pak probíhá v nerezových tancích s řízenou teplotou a pomocí selektovaných kvasinek. Tento přístup ve vinařství nepraktikují dlouho, takže se ještě s některými trochu musí experimentovat a teprve poznávat, jaké jsou pro určité odrůdy nejvhodnější.
Z nejsušších vín nejúspěšnější Donauriesling
Degustaci je asi nejlepší začít suchým Veltlínským zeleným. Dobře pitelné lehčí neutrální víno s jemnou ovocně-medovou vůní a kratší dochutí může být dobrým společníkem i za teplého počasí. A podobnému účelu poslouží také ortodoxně suché roséčko z odrůdy Zweigeltrebe s přitažlivou vyšší barvou a příjemnou vůní, která se od prvotního závanu jahod se smetanou postupně spíše překlápí v příjemný třešňový kompot a slupku červeného jablíčka.
Odrůdu Donauriesling má sice vinařství v nabídce jen krátce, vína z něj už ale dosáhla na výborná hodnocení v soutěžích. Letošní zlatá z Grand Prix Vinex je historickým úspěchem. Nejde přitom o úplně typického zástupce odrůdy, která často bývá ovocnější verzí Ryzlinku rýnského. Toto spíše výraznou květinovou kořenitostí připomíná Ryzlink červený. Pocit kořenitosti zdůrazňuje i vyšší obsah alkoholu, který zároveň „oslazuje“ jinak naprosto suché víno.
Aromatické odrůdy sušší i sladší
Sauvignon je sice uveden jako polosuché víno, vzhledem k rovnoměrnému zastoupení cukrů a kyselin ale splňuje předpis i pro vína suchá. Výrazně sladká je ale jeho vůně, která se po přezrálém angreštu ustálí na broskvi až kompotované s jemným herbálním podkresem. Přítulná chuť nabízí ovoce až exotické včetně kiwi a limetky a místy připomíná bonpari.
O něco sladší je Solaris, už přes devět gramů cukru pocitem sladkosti ještě doplňuje vyšší alkohol. Výrazná vůně nektarinek a kompotované mandarinky se plynule přenáší i do ovocité chuti s o něco delším dozníváním.
Hibernal ocení především milovníci extrémně aromatické polohy této odrůdy a vyššího cukru. Víno potřebuje hodně vzduchu, aby se v něm probudily i ušlechtilejší tóny černého rybízu. Zatímco porotě Grand Prix Vinex a také našim známým to svědčilo, my bychom raději sáhli po uvedených sušších vínech. A když už se vám líbí více cukru, zdaleka nejprodávanějším vínem vinařství je podle pana Rozbořila sladká Pálava. Ta už má sice přes padesát gramů, ale zároveň i neobvykle vysokou kyselinku.
Širší výběr v Lahvotéce
Pokud jste nestihli vína vinařství Rozbořil ochutnat při květnových otevřených sklepech, můžete využít e-shopu vinařství na Lahvotéce, kde najdete i další vína, než která jsme vytipovali do článku. A nezapomeňte se prostřednictvím hodnocení o své dojmy z ochutnaných vín podělit i s ostatními vínomilci.
Komentáře
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Představujeme
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Festivaly & Otevřené sklepyPlzeň
-
15. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
15. 11. 2025Degustace a ochutnávkyBrno







