Rosé nebo červené? Zkuste bořetická vinařství Hempl a Josef Licek!

Když se člověk rozhoduje, odkud ochutnat víno z modrých hroznů, nabízí se několik spolehlivých lokalit. Už i díky jménu by nás měly napadnout Modré hory. Nedávno jsme ochutnávali vína z Bořetic od Vinařství Hempl a také Josefa Licka, která svou vysokou úroveň potvrdila.

V nabídce Vinařství Hempl najdete i bílá vína, klíčová jsou ale zejména červená.

Zrovna bořetické Vinařství Hempl by mohlo zůstat mimo radar vínomilců, což by byla škoda. Nejde přitom o úplně malý provoz, zpracuje na 30 000 litrů vína, z čehož o něco více než polovina putuje do lahví. Všechny hrozny pochází ze 4,5 hektarů vinohradů, které vinařství obhospodařuje. V sortimentu jsou i vína bílá, u nich se daří především aromatickým odrůdám. I vzhledem k lokalitě jsou ale klíčová zejména ta červená a růžová.

Ve Vinařství Hempl vyrábí vína z vlastních hroznů.

Dominika rosé pojmenovaná po dceři hlavní postavy vinařství Janu Hemplovi je perfektní ukázkou přístupného růžového vína ze Svatovavřineckého a pyšní se zařazením do VOC Modré hory. Vůně zralých jahod, vařených třešní spolu s jemně kořenitou slupkou červeného jablíčka. V chuti působí překvapivě nasládle jako želé z jahod a rybízu. Zároveň tu nechybí kyselinka, která osvěžuje o něco kratší dochuť. Nesmírně dobře pitelné roséčko, kterého nebudete mít dost…

Všechna červená vína prochází dřevem, což platí i pro Dornfelder. Ten často patří u některých vinařství spíše k základním hladkým červeným vínům z nerezu bez tříslovin. Ne tak u Hemplů. Na nose ještě rozeznáme příjemně odrůdové borůvky spolu s jemnou pivoňkou, v chuti ale překvapí pevnější tříslovina a příjemně čokoládový závěr odkazující na zrání ve dřevěných sudech. Posloužily k tomu starší barikové sudy (páté plnění).

I André je ve Vinařství Hempl úplným opakem zažitých stereotypů. Víno zařazené do VOC Kraví hora, což je jediné VOC obsahující jednu trať a odrůdu, je totiž pro změnu přístupné a harmonické. Peckové ovoce jak ve vůni, tak i v chuti doprovází sice mladistvá tříslovina, není ale navzdory odrůdě nijak tvrdá či nezralá. Naopak napomáhá pocitu plnosti a komplexnosti. Samotné nás ale překvapilo, že ještě relativně mladé víno dokáže oslovit i ty, kteří červená vína příliš nepijí (náš kolega jest toho živým důkazem). Klíčová je tady redukce sklizně, které u André věnuje vinařství ještě větší péči než u ostatních modrých odrůd. V ročníku 2022 se podařilo udělat ze 700 keřů pouhých 600 litrů vína. Zakulatit se ho povedlo i díky 600litrovému dubovému sudu. Ten v rámci VOC nemůže být nijak moc patrný a zde se jej povedlo do vína zakomponovat dokonale.

Milovníky výraznějšího dřeva pak potěší Zweigeltrebe barrique. Výrazná vůně nabízí višně v čokoládě s likérem a sladkým kořením. Chuť překvapí bujarou šťavnatostí a výraznou strukturou dřeva, obojí až do dlouhého závěru. Přes starší ročník zanechává díky výrazné tříslovině i kyselině velmi mladistvý dojem a skoro ponouká k nějaké archivaci…

Josef Licek patří mezi „mladé bořetické pušky“. Není zdejším rodákem, pochází z Trutnova a sklep si tu pronajal až v době svých studií na lednické vinařské fakultě. S Lednicí je spojený dosud, hlavní pracovní úvazek má totiž ve známém lednickém vinařství Domaine Eisgrub.

V bořetickém sklepě zpracovává ročně zhruba 5000 lahví výlučně suchých vín z hroznů v drtivé většině z Bořetic, zčásti také z Lednice. Jeho filozofií je příprava vína s minimalizací zásahů. Nevyužívá žádné ušlechtilé kvasinky, enzymy, taniny či podobné preparáty. I množství siřičitanů jen v nezbytně malé míře, většina vín tak má do 60 mg veškeré síry. Nebáli bychom se směr jeho vinařství označit za naturální.

Josef Licek připravuje vína s minimalizací zásahů.

Neobvyklý, ale pro náš článek zásadní, je fakt, že 70 % produkce tvoří vína červená. Rosé tu najdete jen jedno, Zweigeltrebe je velmi přístupným vínem, a i když je naprosto suché, je pocitově nasládlé a i líbivé. Náročnější vínomilci si zase všimnou jemně kouřového závěru s příjemnou slaností. Zweigeltrebe v červené variantě je sice oficiálně „základním“ červeným, ale velmi překvapí svou plností a komplexností. Roční zrání v použitém barikovém sudu jej krásně zakulatilo a prodloužilo jeho šťavnatou ovocitou dochuť.

Frankovka je výborně odrůdová, tak akorát jemně kořenitá a zemitá, ale prim hraje zprvu lesní, posléze tmavé peckové ovoce a najdeme také dotek čokolády. Vrcholem produkce je André. Velmi složitá odrůda, která potřebuje čas a tedy i ročník 2021 působí stále velmi mladě. Na víno ze čtyřicetiletých keřů se nijak nespěchá – dva roky trávilo v mixu většího staršího a malého nového sudu. Směs ovoce a vanilky doprovází v chuti výraznější tříslovina až italského typu – nikoliv zelená, ale tvrdší značící potenciální dlouhověkost tohoto vína.

Nejen tato vína, ale samozřejmě také ta bílá, která v sortimentu obou vinařství nechybí, najdete na e-shopech Vinařství Hemplvinařství Josefa Licka na Lahvotéce, případně se s nimi můžete seznámit na akcích bořetických vinařů přímo v místě jejich vzniku.

Komentáře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 258

Tip na víno ke koupi u vinaře