Za degustací vín do Degustačního sklepu Mikulov
Koncept „salonu vín" se nám rozšiřuje o další provoz. Od října letošního roku mohou vínomilci ochutnávat zajímavá vína i v Mikulově ve sklepení hotelu Tanzberg. Se zdejší nabídkou budou spokojeni zejména milovníci Ryzlinků vlašských. Nedlouho po otevření jsme sem zavítali i my.
Sklep tak trochu v utajení
To, že existuje Degustační sklep Mikulov, je zatím i mezi zapálenými vínomilci docela tajemstvím. Degustační místo totiž otevřelo teprve 6. října 2018. Pokud nejdete do hotelu Tanzberg „na jisto", kolemjdoucí na jeho existenci zatím žádná reklama neupozorní. Poutač visí až uvnitř hotelu. Samotná návštěva už je pak ale jednoduchá: stačí zajít na recepci, kde vám vstup do sklepa zařídí.
V závislosti na délce návštěvy zaplatíte 299 Kč (45 minut) nebo 399 Kč (90 minut). Po tu dobu můžete volně ochutnávat zde vystavená vína. Ve sklepě je malá kuchyňka se dřezem na odlévání, kde si také můžete posloužit pitnou vodou. Vhod přijde i malá ošatka neutralizačního pečiva. Předpokládáme, že se vyrábí přímo v místní hotelové restauraci.
Dvě místnosti plné vín
Sklepní prostor se dělí na dvě útulné místnosti s rozmístěnými vzorky a stolečky na odložení skleničky a psaní poznámek. Každý vzorek zde má svou kóji. U otevřené lahve stojí informační tabule se základními údaji, v poličce pod ní pak jsou umístěny lahve k prodeji.
Trochu nás zarazil neprofesionální způsob otevření lahví, u dvou dokonce nebyla kromě plochy špuntu odstraněna žádná část kapsle. Skoro to vypadalo, jako by si někteří zákazníci otevírali lahve sami, protože nějak nevěříme, že by podobnou práci prováděli zaměstnanci hotelu či dokonce restaurace.
Kdykoliv bez pauzy
Velkou výhodou „mikulovského salonu" je jeho nepřetržitý provoz. Neměla by existovat žádná „sezona" a „mimosezona" ani pauza na obměnu vzorků. Po celý rok by měla fungovat stálá otevírací doba.
Má to i svou malou nevýhodu: pokud neprobíhá časově určené obměňovaní vín v expozici, těžko se asi častější návštěvníci budou orientovat v tom, co je zrovna možné ochutnat. Jednotlivé vzorky se totiž mají měnit průběžně. Uvidíme, jak provozovatelé zvládnou informovanost o aktuální nabídce. I teď, pár dní po otevření, jsme našli dvě vína jiného ročníku, než byl deklarován na webu či informačních tabulích.
Těžištěm vlašáky
Co se týče zastoupení vín, byla vybírána podle místa původu tak, aby reprezentovala především blízké okolí Mikulova. Najdete zde ale i Sonberk ze vzdálenějšího koutu mikulovské podoblasti, který je dle zřizovatele pana Miroslava Šuty jeho „srdeční záležitostí a nemohl zde chybět". Klíčovou odrůdou je Ryzlink vlašský, který tu má mezi 63 víny hned 18 zástupců.
Na aktuální první verzi složení expozice se výrazně podílelo sdružení vinařů Dunajovské kopce, od nichž pochází drtivá většina vystavených vzorků. Do budoucna by zařazování vín mělo podléhat dohledu nezávislých odborníků, o 10 % vzorků chce nechat pan Šuta rozhodovat stálé hosty hotelu, kteří do něj budou vybírat svá oblíbená vína.
Neotřelá vína
My bychom aktuálně svoje favority také hledali především mezi vlašáky. A nejsou tady jen ty „provařené", které potkáte v každé vinotéce. I z produkce známých vinařů typu Filipa Mlýnka či Jindřicha Kadrnky jsou zastoupena taková, která se běžně na trhu příliš neobjevují. Je trochu škoda, že seřazení vzorků v rámci jedné odrůdy je spíše nahodilé, alespoň jsme nevysledovali žádný systém ve zbytku cukru či projevu vína. Jejich kvalita také hodně kolísá, takže mezi dvěma špičkovými víny můžete najít i slabší exponát.
Přivítali bychom větší pestrost a klidně i širší nabídku červených vín, i když chápeme, že ve zdejší oblasti je to problematická disciplína. Nicméně asi teprve provoz ukáže, jak moc jsou návštěvníci na červená vína zvědaví. Aktuálně z šesti vzorků patří čtyři Tanzbergu a nutno uznat, že to jsou hodně zajímavé kousky.
Salon do každé podoblasti?
Už v článku o Pálavské galerii vín jsme konstatovali, že nás tento způsob degustace vín hodně baví, a v tomto směru jsme za další soukromý počin tohoto druhu velmi rádi. Samozřejmě, že o jeho životaschopnosti rozhodnou zejména návštěvníci a také kvalita vystavených vín. Ale jestli mají nějaká místa potenciál „natáhnout" na takovou atrakci dostatek turistů, Mikulov mezi ně určitě patří.
My budeme doufat, že se podobné podnikatelské aktivity nebudou omezovat jen na mikulovskou podoblast, ale někdy v budoucnu budeme moci ochutnat podobným způsobem i zajímavá vína ze Slovácka, Velkopavlovicka či Znojemska.
Komentáře (7 komentářů)
-
"Degustace ve sklepě jsou do odvolání zrušeny. Děkujeme za pochopení."
Tak nic :( -
-Vicky-10. 6. 2019 1:12V půlce května proběhla v Mikulově kompletní obměna expozice. Vína bohužel na místě ještě nemají své oficiální "informační tabule", jsou ale dočasně alespoň opatřena informačními papíry :-) Mírně ubylo vlašáků, více je naopak vín s vyšším cukrem (odděleně v pořadí), ale naštěstí i rýňáků. Vystavovatelé jsou plus mínus stejní, všimnul jsem si jen novinky v podobě vín od valtického Obelisku. Snad se v brzké době dočkáme i seznamu vzorků na oficiálním webu...
-
-Vicky-8. 4. 2019 18:44V Mikulově proběhly změny, takže je potřeba informace trochu aktualizovat:
- Expozice se přejmenovala (zřejmě z důvodů ochranné známky), oficiálně je to teď Degustační sklep Mikulov. Upravím i v článku.
- Na budově už je celkem dobře viditelná cedule, uvnitř hotelu je i velký plakát, který na expozici upozorňuje
- Aniž by to reflektovaly oficiální stránky, průběžně dochází k výrazným změnám ve vystavovaných vínech. Někdy jen ročníku, zmizelo ale například kompletně vinařství Filipa Mlýnka, kterého nahradilo Nové vinařství
- Asi i vzhledem k "mimosezoně" se nám zdálo několik vín mimo kondici. Ne vysloveně vadné, ale protože jsme některé chutnali relativně nedávno (zhruba před měsícem), degradaci jsme zaznamenali (v rozsahu 7-10 bodů). Připsali jsme ji dlouhému času, po který zůstala v expozici otevřená. Otázkou je, zda takto neutrpěla i vína, která tak dobře neznáme... -
Lea8. 11. 2018 22:32Po prvotních zmatcích kdy obsluha na recepci zjistila, že nemá klíče od salónu, protože kolega s nimi odešel domů, byly do půl hodiny sehnány klíče náhradní, probíhalo vše naprosto perfektně, ochotný personál, uvedení do sklepního prostoru, sklenka , karafa s vodou a skleničkou, džbán na odlívání, bloček s propiskou na zápisky a miska s pečivem bylo samozřejmostí.
Samotné prostory salonu ve sklepení hotelu Tanzberg mají příjemnou atmosféru, skoro všechna vína byla otevřená /pouze u jednoho vína jsme se setkali s neodborně otrhaným vrškem a bohužel v závěru degustace jsme si nechali otevřít ještě láhev a barman? víno otevřel právě tak /
Dopředu jsme si udělali přípravu, která vína a v jakém pořadí ochutnat, díky katalogu na stránkách. Některá hodně překvapila, jak pozitivně tak i negativně, jsou tu rozhodně hezké a zajímavé kousky.
Velký poutač na vinný salón mají již i na boční stěně hotelu.
Drobné chybky jsme našli i u popisu vín/ jiný ročník na lahví než na info tabuli/ a zcela špatně byl popis u láhve Rieslingu 2015 VOC od Sonberku, který ,,zdobí "přívlastek moravské zemské víno a nesedí i ostatní popis. Obsluhu jsme upozornili, tak snad brzy napraví.
-
-Vicky-29. 10. 2018 10:51
Pahouš: Díky informace k novému projektu v Mikulově. Určitě zavítám. Vlašáky to je moje.
Osobně se domnívám, že podobné menší salony by měly vznikat v každé podoblasti. Protože nominace do Salonu vín ve Valticích se právě rodí v podoblastních kolech. No a spostu zajímavých vín se do Salonu vín nedostane. Následně by bylo hezké srovnání velký Salon vín vs podoblastní Salon vín (hlavně nazrávání vína na láhvi). Protože některá vína v Salonu vín již mají problém (aktuální zkušenost z 26.10.2018).
Vztáhnout to k podoblastním soutěžím není špatný nápad, ale také to má svá rizika. Jednak i tam je počet zúčastněných vinařství menší než je potenciál té které podoblasti a také těžko předpokládat, že by se soukromý subjekt domluvil zrovna s těmi vinaři, kteří daný rok v podoblastní soutěži uspějí. Dobrý prostor je ale zde například pro spolky (VOC či několik obcí dohromady), aby svá vína podobným způsobem prezentovali. Na druhou stranu nejsem naivní, abych si myslel, že to je "zlatý důl". Je nutné výrazné promo a místo s dostatečným turistickým ruchem. Plus vína kromě výstavy využít i v dalším provozu (v případě Mikulova v hotelu/restauraci, v případě Pavlova ve vinném baru). -
Pahouš29. 10. 2018 7:57Díky informace k novému projektu v Mikulově. Určitě zavítám. Vlašáky to je moje.
Osobně se domnívám, že podobné menší salony by měly vznikat v každé podoblasti. Protože nominace do Salonu vín ve Valticích se právě rodí v podoblastních kolech. No a spostu zajímavých vín se do Salonu vín nedostane. Následně by bylo hezké srovnání velký Salon vín vs podoblastní Salon vín (hlavně nazrávání vína na láhvi). Protože některá vína v Salonu vín již mají problém (aktuální zkušenost z 26.10.2018). -
Martin Č28. 10. 2018 21:42Vida,děkuji za upozornění,až pojedu za strejdou do Mikulova,vím kam zajít... ;-)
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Vinařská turistika
Kalendář vinařských akcí
-
24. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov
-
28. 10. 2026Degustace a ochutnávkyMikulov









