-
Ochutnáváme Vinařství Doležal: Stoupající hvězda z Hrušek
V minulosti jsme vinařství Štěpána Doležala v rámci otevřených sklepů odbývali jen krátkým zastavením. V posledních letech ale kvalita jeho vín enormně stoupá a Vinařství Doležal se stalo jedním z nejzajímavějších nejen v rámci slováckých Hrušek. A že to není jen náš subjektivní názor, o tom svědčí i množství ocenění z prestižních soutěží, které povážlivě roste. -
Změny v plánovaných vinařských akcích v týdnu 20. až 26. dubna 2020
Zatím stále to vypadá tak, že si můžeme doma maximálně pořádat festivaly otevřených lahví a venkovních akcí se ani tentokrát nedočkáme. Jak zareagovali pořadatelé některých plánovaných akcí, shrneme v tradičním článku. -
Pozdní sběr, nebo VOC aneb Kam směřuje označování vín v ČR
Asi jste zaznamenali, že mezi tuzemskými vinaři stále sílí debata o možných budoucích podobách systému označování vín. Má se zůstat u přívlastků, jako jsou pozdní sběr či kabinet, anebo více říká systém VOC, který klade důraz na původ vína? Než se vůbec dostaneme k detailům typu jaké vinice budou označeny za ty nejlepší v republice a kdo to určí, je potřeba si vyjasnit, co by vlastně mělo označování vín sdělovat.




Po tomhle víně jsem pokukoval od jeho prvního úspěchu na NSV, přes cestu do Salonu. Takže když jsem ho náhodou potkal na dovolené, šáhnul jsem po něm. A nelituju. Předně nutno říct, že je to malinko náročnější víno a potřebuje pracovat, vydýchat se.
Barva je slámově zelinkavá, až do žlutá. Vůně je opulentní, do sadového ovoce, vlastně až pinotová. Celkové vyznění je někde mezi Sauvignonem a pinotem. Chuť je otevřená ale sršatá - s krásnou strukturovanou peprnou kyselinkou a výraznou šutrovou minerální texturou - tahle kombinace krásně tancuje v celých ústech s uměřenou kořenitou nasládlostí hruškového kompotu s hřejivým kořením. Velice dobře pitelné, komplexní a sakra extraktivní víno. Uměřená odrůdová aromatika, která se promítá spíše do chuťového vjemu bylinek, bylinkového bonbonku, který se line celým pitím a dlouho a krásně doznívá.