Test vín odrůdy Cabernet Sauvignon: Kvalitu dělají vyzrálé hrozny a čas nejen na sudu

K prvnímu testu čistě červených vín jsme vybrali odrůdu Cabernet Sauvignon. I proto, že se občas tvrdí, že v našich končinách se z nich „pořádné červené" vyrobit nedá. Při degustaci jsme si ale dokázali, že pokud se sejde dobrý ročník a umění vinaře, dokáží i tuzemské kabernety potěšit. Jejich kvalita byla opravdu vysoká a vítěz nijak šokující – od Leoše Horáka z Vrbice.

Vína z testu Cabernetů Sauvignon

Pestrá cenová hladina, původ už méně

Až na jeden slovenský kabernet ročníku 2011 jsme všechny lahve pořizovali v průběhu několika měsíců před degustací. Odrážejí tak aktuální tržní nabídku. Snažili jsme se volit vína ve velmi rozdílných cenových relacích od vysloveně „supermarketových" až po ta nejdražší. Z velké míry jsme při tom vycházeli z vlastních předchozích zkušeností s konkrétními víny, a pokud jsme vína neznali, dali jsme na známost značky.

Konečná skladba vinařství tak nakonec byla celkem úctyhodná. Do hvězdné sestavy nám chyběly snad jen vzorky Miloše Michlovského, Jožky Valihracha a Vinum Moravicum, jinak si troufám tvrdit, že jsme obsáhli zdaleka to nejlepší z tuzemské produkce.

Nicméně zastoupení jednotlivých podoblastí rovnoměrné rozhodně nebylo. I mnozí vinaři sídlící v jiné podoblasti mají hrozny kabernetu z podoblasti Mikulovské (např. Leoš Horák nebo Štěpán Maňák), ta byla tedy nakonec v drtivé převaze. Bez svého „vyslance" naopak zůstalo Znojemsko, kde se obecně s kabernety setkáte jen velmi zřídka.

Velká a slepá porota

Hodnotitelů bylo tentokrát hned dvanáct, což představovalo opravdu široký záběr subjektivních chutí. Byli zde povětšinou zastoupeni zkušenější vínomilci, i když jsme opět u některých narazili na obtížnost uchopení stobodové stupnice. Hodnotilo se ve zjednodušené stupnici podle docenta Michlovského a z celkového součtu bodů se po škrtnutí nejvyššího a nejnižšího hodnocení spočítal průměr.

Všech jedenáct testovaných vín prošlo dekantací zhruba hodinu před začátkem degustace, v jejím průběhu také neustále „dýchalo" v otevřených lahvích. Porotcům byly vzorky servírovány v náhodném pořadí naslepo, měli k dispozici pouze jejich seznam.

Slovní popis vín je shrnutím názorů degustátorů, bodové hodnocení je místy doplněno i o můj osobní komentář a o dosažené výsledky jednotlivých vín na některých profesionálních soutěžích.

Seznam vzorků dle pořadí při degustaci

Cabernet Sauvignon 2015 Víno Mikulov

Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr, Víno Mikulov

První vzorek i při slepé degustaci nastavuje laťku a degustátoři museli uznat, že tady byla hodně vysoko. Až později zjistili, že jde prakticky o nejlevnější vzorek degustace, což mu slouží ke cti. Už méně chvályhodné je použití plastové zátky...

Vůně byla hodně výrazná a líbivá s dominancí bobulového ovoce, marmelád. Klasická kabernetová ostružina, někteří porotci zaznamenali jemně nezralý odstín (semínko), jiní naopak šli až do borůvky a černého rybízu. Chuť byla hodnocena jako velmi příjemná a vyvážená s patrnou, ale sladší dobře zakomponovanou tříslovinou, dominovaly ovocné tóny. Střední tělo a delší dochuť, celkově trochu sladce působící.

Obecně velmi dobře přijaté víno, pitelné, které nikoho neurazí a některé i nadchne. Pro jednoho porotce zůstalo nejlepším vínem večera a kromě jedné devadesátky se jí u dvou dalších celkem přiblížilo. Stačilo to v průměru na něco přes 84 bodů, což je pro víno, které lze sehnat v cenové relaci 140–180 Kč slušný výsledek.

Tato šarže se loni o prázdninách účastnila podoblastního kola Národní soutěže vín, kde obdržela 82,67 bodů. Osobně mohu doporučit vyšší teplotu podávání a dekantaci, která mu jednoznačně prospěla. Ostatně i loni v listopadu na mě působilo mnohem řidším dojmem než nyní v pravděpodobně optimálních podmínkách.

 Cabernet Sauvignon 2013 Springer

Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr, Vinařství Springer

Bez předchozí zkušenosti jsme do degustace pořídili tento kabernet hlavně kvůli věhlasu tohoto bořetického vinařství, jehož hlavní osobou je Pavel Springer (neplést s bratrem Jaroslavem Springerem z vinařství Stapleton-Springer). Většinou od něj chválíme odrůdy Pinot Noir či Frankovka, ale Cabernet Sauvignon se nám dostal do sklenky úplně poprvé.

Hodnotitele zarazila velmi uzavřená vůně, dekantace zjevně zatím nebyla dostatečná. Z lehce animálních tónů vystupovalo surové dřevo, zemitost, bylinky a kořenitost, až čajový extrakt s jen minimálním ovocným akcentem v podobě rybízu. Přesto by se nedala označit za komplexní, spíše naopak jednoduchou. Vymícháním se to nevyřešilo, vůně postupně mizela zcela. V chuti jednoznačně dominovaly hrubé třísloviny, které byly hodnoceny až jako svíravé a podporovaly dojem vyšší kyselinky, kvůli čemuž byl celkový dojem spíše neharmonický.

Po slibném prvním vzorku se toto víno degustátorům do noty netrefilo. Jeden sice udělil devadesátku, sedm jej ale označilo za nejslabší v celé degustaci. Bodový průměr to jen potvrdil, zastavil se mírně nad 81 body.

Toto víno jsem nenašel v žádné soutěži či publikaci, abychom bodový výsledek porovnali. Jeho pořizovací cena kolem 300 Kč ale evidentně většinovému publiku radost neudělá. Nicméně působilo dosti mladistvým až rozházeným dojmem, takže je možné, že nejlepší léta má ještě před sebou a jeho projev se bude ještě harmonizovat.

 Cabernet Sauvignon 2013 Leoš Horák

Cabernet Sauvignon 2013 výběr z hroznů, Leoš Horák

Vrbický Leoš Horák už má za sebou řadu významných ocenění. Přízni odborné a laické veřejnosti se těší i jeho červená vína, která ovšem bývají za mlada poněkud drsnějšího charakteru. I proto jsme zvolili starší ročník. Hrozny pocházejí z Mikulova z tratě Turold.

Toto víno se svým stylem poněkud vymykalo. Označili jsme jej za „francouzský". Barva byla zatím zdaleka nejvyšší, ve vůni dominovaly barikové sudy s kávou, hořkou čokoládou a kouřovitostí trochu zastírající hodně vyzrálé ovoce až marmeládu. Postupně sládla do klasické vanilky. Chuť hutná s výraznější tříslovinou již zráním zakulacenou. Příjemná jemná kyselinka a velmi dlouhá dochuť.

Působilo efektně jako velké víno, které ještě rozhodně není za zenitem, naopak ve vrcholné formě. Nemusí ale sedět každému, ovocnosti je tady spíše méně a více se prosazuje zrání na sudu. Není to ale taková velká „obludka", jako bývá za mlada (srovnávám s ročníkem 2015).

U čtyř porotců v hodnocení zvítězil, možná ne náhodou byli všichni čtyři muži. Obdržel celkem pět „devadesátek", což jej katapultovalo na první místo degustace s celkovým průměrem u 89 bodů. Cenová relace kolem 300 Kč je v tomto případě oprávněná. V oficiálních soutěžích se objevovalo jen v minulých letech, konkrétně v Králi vín 2015 obdrželo 87,80 bodů, v publikaci Průvodce nejlepšími víny 2016–2017 na tom bylo podobně: 87 bodů.

 Cabernet Sauvignon 2015 Patria Kobylí

Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr, Patria Kobylí

Druhý zástupce „supermarketovek" měl těžkou pozici po pozdějším vítězi degustace. Patria stabilně produkuje dobrá červená vína, která ale nemívají dlouhou životnost. Většinou dokáží zaujmout na letní nominační soutěži do Salonu vín, odkud si pravidelně odvážejí medaile.

Vůně byla zprvu nadějná, hodně ovocná připomínající první vzorek ostružinou a borůvkou, posléze trochu degradovala a kromě vanilky jeden porotce zaznamenal i cizí jakoby plastový tón a trochu těkavý alkohol. V chuti dominovala ovocnost, tříslovina byla možná až příliš uhlazená.

Na hodnocení tohoto vína se porotci příliš neshodli. Obdrželo dokonce dvě devadesátky, pro jednoho bylo nejlepším vínem degustace, zároveň pro dva nejhorším. Na straně jeho pozitiv stála spíše ženská strana poroty, té mužské přišlo příliš jemné a výrazově „laciné" a až moc uměle líbivé. Celková známka téměř u 84 bodů ale pro něj není úplně špatná.

Méně přísní než naše porota na něj byli na loňských Valtických vinných trzích, odkud si odvezlo 86,33 bodů, a prakticky stejně jej ohodnotili i na nominační soutěži v Hustopečích. Já už bych mu už příliš světlou budoucnost neprorokoval a v rámci dané cenové relace bych aktuálně sáhl spíše po Vínu Mikulov.

 Cabernet Sauvignon 2015 Libor Veverka

Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů, Libor Veverka

Libor Veverka z Čejkovic je svými červenými víny proslulý. Jeho kabernet jsme ochutnali díky soutěži TOP77 a rozhodli se jej do naší degustace zařadit. Sami jsme byli zvědaví, jak uspěje ve více než těžké konkurenci.

V jemnější vůni se prosadilo ovoce, zvláště lyofilizovaný černý rybíz a marmelády, působila nevtíravým a sladším dojmem. Podobná byla i chuť, velmi příjemně ovocná a vyvážená se znatelnou, ale příjemnou zakomponovanou tříslovinou. Porotci ale uváděli méně komplexní chuť a hlavně krátkost dochuti.

Pro jednoho z nich se dokonce stalo toto víno nejslabším článkem večera spolu s kabernetem Springera. Známky byly ale vzácně vyrovnané, u nikoho vyloženě nepropadl, ale nezasloužil si ani jednu „devadesátku". Nakonec tak bral přes 84 bodů a o pár desetin dokonce podlehl Vínu Mikulov.

S tímto vínem chybu neuděláte, je vysloveně všeobecně přijatelné. Jen je potřeba se dívat na cenovou relaci – viděl jsem ho prodávat i za ceny ke čtyřem stovkám, které nejsou adekvátní. Pokud jej ale seženete kolem 250 Kč, stojí za prozkoumání. Porota tady dle mého názoru byla zbytečně přísná.

 Cabernet Sauvignon 2015 Maláník-Osička

Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů, Maláník-Osička

Víno, které bychom těžko zařadili jen tak bez předchozí ochutnávky do této srovnávací degustace. Velmi se nám ale při návštěvě vinařství líbilo, a tak jsme jej chtěli srovnat s nejlepšími kabernety republiky.

Poprvé večer zaznamenává porota barvu s fialovým nádechem. Vůně je taky hodně znatelná, degustátoři jmenují jak klasické kabernetové ovoce ostružinu a borůvku, tak i višně a dokonce růže. Více porotců zaznamenalo závan alkoholu či zrání v sudech. V chuti to bylo především o ovocnosti, sladším dojmu s hebkou tříslovinou a mléčnou čokoládou.

Dojmy byly mírně rozporuplné, některé porotce odradilo a měli z něj dojem navoněného a prvoplánového vína. Ač nevím, na co zrovna dotyčný myslel, komentář „víno na jednu noc" je výrokem, který stojí za citaci. Ve výsledku ale toto víno uspělo více než dobře. U jednoho porotce zvítězilo, celkem čtyřikrát to bylo za devadesát bodů. Pod těmi moc nezaostalo ani celkově a obsadilo třetí místo.

Není to žádné „ořezávátko", což dokázal i na slovácké podoblasti, kde byl nejlepším kabernetem se ziskem 86,33 bodů. Od loňského léta se myslím ještě zlepšil, prospěla mu také dekantace a vyšší teplota, při té nižší může sklouznout do jednodušších višní a mléčnosti. Pokud máte rádi aromaticky výrazné kabernety, bude to pro vás dobrá volba, zvláště v cenové relaci kolem 250 korun. Zatím bych jej sice neoznačil nálepkou „komplexní", ale třeba do ní dospěje. Je to ještě mladík.

 Cabernet Sauvignon 2015 Pavel Krška

Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr, Pavel Krška

Hrozny pocházejí z mikulovské tratě Turold jako u Leoše Horáka, tady ale jde o jiný ročník a vyzrálost pouze pozdního sběru. Víno leželo v sudech o 11 měsíců méně, šlo navíc o použité bariky.

Navzdory horšímu osvětlení místnosti museli porotci konstatovat dosti nízkou barvu. Spíše „pinotová" byla i vůně s ožehlým dřevem a vyšším alkoholem. Ovocnost reprezentovala brusinka. Chuť ohraničila trochu drsnější ne zcela harmonická tříslovina s kyselinkou. Tady už se ovocnost prosazovala více, nicméně chybělo tělo, víno působilo vyprázdněným a neuspořádaným dojmem. Zazněl i odsudek „rybízák v sudu". Přitom právě pravděpodobně zásluhou sudu byla dochuť hodnocena jako delší a byla největším pozitivem tohoto vína.

Toto víno zkrátka porotce nijak neoslovilo. Neměli dojem, že by přinášelo výrazné potěšení, ačkoliv bylo bez problémů pitelné. Dva degustátoři jej označili jako nejslabší a nakonec skončilo na předposledním místě se známkou 82 bodů.

Jeho zatím nejvýraznějším výsledkem byla medaile z podoblastní nominační soutěže z roku 2016, kde dosáhlo na 86 bodů. Ochutnat jej můžete v Pavlově v Galerii nejlepších vín Pálavy, kam se loni probojovalo. Těžko říci, zda může zráním ještě získat na kvalitě, avšak je pravdou, že jeho projev je ještě celkem mladistvý. Na druhou stranu na těle, jehož útlost byla největším problémem, mu asi nepřidá.

 Cabernet Sauvignon 2015 Juraj Zápražný

Cabernet Sauvignon 2015 výber z hrozna, Juraj Zápražný (Slovensko)

Jednoho ze dvou zástupců vín našich východních sousedů jsme vybrali v letošním slovenském salonu vín, kde nás okouzlil. Hrozny pocházejí z nejjižnější slovenské oblasti v okolí Strekova nedaleko Maďarských hranic.

Už barva byla výraznější a spíše neprůhledná. Na to navazovala hodně výrazná vůně s dominantní ovocnou složkou ostružin, černého rybízu a borůvky, která působila jemně nezralým dojmem, a v komentářích se objevily i makovice či papričky. Chuť byla správně vybalancovaná, i když jí nechyběla pěkná tříslovina. Díky ovocnosti červeného rybízu působila velmi svěžím dojmem, měla navíc slušnou délku.

Víno bylo všeobecně výborně přijato. Pro tři hodnotitele se stalo nejlepším vínem večera, pět mu udělilo „devadesátku". Nakonec se na ni průměrem nedostalo a zasloužilo si druhé místo. Mimochodem jsme schválně mimo soutěž zařadili i jeden vzorek kabernetu ze severní Itálie a právě ten od Juraje Zápražného byl nejčastěji (40 % hlasů) tipován na italský.

Jak jsem již zmiňoval, víno je letos zařazeno do slovenského Salonu vín, kam se probojovalo i díky výrazným výsledkům ze soutěží Víno Hlohovec a Víno Tirnavia, v obou z nich získalo 88 bodů. Jedná se o výborně pitelné víno, kterým myslím nikoho neurazíte. Zatím nemá tolik šarmu jako vítěz od Leoše Horáka a osobně jsem velmi zvědav, jestli se v archivu někam ještě posune.

 Cabernet Sauvignon 2015 Štěpán Maňák

Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů, Štěpán Maňák

Jestliže se o nějakém z kabernetů na trhu dá říci, že je opravdu velmi úspěšný, je to ten od Štěpána Maňáka. Proto jsme ho nemohli v naší degustaci opomenout a i bez předchozího ochutnání jsme jej bez obav pořídili ke srovnání.

V barvě už porotci ve vyšších známkách zůstali prakticky do konce degustace. Vůně byla mnohoslibná a těžká s výrazným dotekem sudu a ovocností po zavařeninách z černých třešní či jeřabin. Komplexností zapůsobilo i v chuti, i když i zde se hodně prosazovalo ležení v sudu prostřednictvím hořké čokolády. Zajímavá byla delší dochuť s náznaky slanosti.

Názorově byla porota hodně rozdělena, tentokrát se to nedá generalizovat pohlavím. Pro dva hodnotitele šlo o nejlepší víno večera a získalo tři „devadesátky". V průměru to ale na stupně vítězů nestačilo a výsledek mírně pod 87 body je mírně za očekáváním.

Ve vysokých hodnotách bodů se totiž pohybuje v soutěžích po celý loňský rok. Zmiňme jen některé – Festwine 90,33 bodů, Král vín 89,40 bodů, Grand Prix Vinex 87 bodů. Nejnověji se víno dostalo do letošního Salonu vín ve Valticích. Díky výraznějšímu projevu sudu a mírně vyšší kyselince mu můžeme prorokovat skvělou budoucnost, je myslím teprve před svým vrcholem. Udělá radost příznivcům mohutnějších komplexních vín. S tím souvisí i cena, je to s přehledem nejdražší víno degustace.

 Cabernet Sauvignon 2011 Janoušek Polák

Cabernet Sauvignon 2011 bobuľový výber, Janoušek & Polák (Slovensko)

Jediné víno ze soukromého archivu, shodou okolností ze stejné oblasti jako první slovenský zástupce. Vinařství už pod tímto jménem nenajdete, oba pánové nyní fungují odděleně a neobešlo se to bez sporů. Nás ale zajímalo především víno a to, jak si poradilo s nemalým časem v archivu.

Už ve vůni naznačovalo vyšší obsah alkoholu, jinak převládalo lesní ovoce až mnohdy marmeládové i spolu se zvláštním minerálním tónem vlhkého kamene a čokoládovým projevem sudu. V chuti se potvrzovala vyšší hladina alkoholu, porotci jej vnímali jako méně harmonické i kvůli pro některé výrazným tříslovinám. Hořká čokoláda byla příjemným zpestřením ne zcela dlouhé dochutě.

Jednomu degustátorovi přišlo jako nejslabší víno z celé degustace a obecně nijak nezazářilo. Výsledek pod 83 body je zklamáním, zvláště v porovnání s dobami největší slávy tohoto vína. V roce 2013 například získalo 92 bodů na soutěži Vino Tirnavia, na pardubickém Vinoforu tentýž rok bralo 87,75 bodů.

Na naší degustaci určitě mírně utrpělo pořadím. Mělo sice možnost více se nadýchnout, zároveň už nemělo úplně ideální teplotu, což se projevilo v intenzivnějším vnímání vyššího obsahu alkoholu. V těle jsem ale nezaznamenal výrazné „řídnutí" a víno se stále může opřít o třísloviny, alkohol i kyselinku. Mít ještě nějakou lahev v archivu, s klidným svědomím bych ji tam ještě nechal.

 Cabernet Sauvignon 2012 Víno Botur

Cabernet Sauvignon 2012 výběr z hroznů, Víno Botur

Výrazný „nabušenec" z loňského Salonu vín, kde působil až francouzským stylem. Člověk by řekl, že to bude jedno z nejlépe identifikovatelných vín, ale ukázalo se, že jeho přítomnost na konci degustace, kdy si už všichni „vystřílí" tipy na předchozích vínech, dělá z hádání až nepřekonatelný rébus.

Přes vysokou barvu kvůli vůni všichni tipovali mladší ročníky. Byla zprvu dost uzavřená a lehce zelená, porotci jmenovali nepraženou kávu, papriku. Postupně ale ve sklenici „vykvetla" a vyzrála do kávy, černého rybízu. Ohledně harmonie se degustátoři neshodli, někteří ji hodnotili jako dobrou a víno na ně působilo spíše sladším dojmem, jiní si všímali výraznějších tříslovin či kyselinky. Překvapivě dochuť byla naopak většinově zhodnocena jako kratší.

I u tohoto vzorku se našel jeden porotce, který jej označil za nejslabší. Odneslo si i jednu „devadesátku", jinak však patřilo k průměru. Celková známka 83 bodů je i vzhledem k cenové relaci nad 300 Kč zklamáním. Nicméně na podoblastní soutěži v roce 2016 sice získalo 87,33 bodů, ale loňský Král vín už byl s 85 body našemu hodnocení blíže.

Naše nadšení z tohoto vína ze Salonu vín tedy nevydrželo a na základě poslední zkušenosti bych si jej nepořídil. Pokud ale už ho někdo ve sklepě má, klidně může s jeho otevřením ještě počkat. Jak jsem zmínil, všichni mu tipovali „méně let", a rokem navíc nic nezkazíte.

Morava není Argentina, ale jde to i u nás

Samozřejmě nemůžeme čekat, že budou na Moravě mohutné kořenité kabernety s grafitem, tabákem, pepřem či vysoce přezrálými tóny ovoce, jako je tomu v jižnějších zemích nového světa. Argentinu ani Chile u nás prostě ze zdejších hroznů neuděláme. Pokud je ale člověk zvyklý na jemnější a ovocnější moravskou produkci, mohou jej některá tuzemská vína výrazně překvapit. V dobrém ročníku a pod rukama šikovného vinaře může i u nás vzniknout z této odrůdy opravdu krásné až výjimečné víno.

Komentáře (1 komentář)

  • Zildjian
    Zildjian
    22. 2. 2021 10:42
    Fanoušek na Herohero

Poslední hodnocení

Hodnocení 103099 z 103101

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře