Za degustací vín do Degustačního sklepu Mikulov

Koncept „salonu vín" se nám rozšiřuje o další provoz. Od října letošního roku mohou vínomilci ochutnávat zajímavá vína i v Mikulově ve sklepení hotelu Tanzberg. Se zdejší nabídkou budou spokojeni zejména milovníci Ryzlinků vlašských. Nedlouho po otevření jsme sem zavítali i my.

Přehledně vystavené vzorky v jedné z místností Mikulovského vinného salonu

Sklep tak trochu v utajení

To, že existuje Degustační sklep Mikulov, je zatím i mezi zapálenými vínomilci docela tajemstvím. Degustační místo totiž otevřelo teprve 6. října 2018. Pokud nejdete do hotelu Tanzberg „na jisto", kolemjdoucí na jeho existenci zatím žádná reklama neupozorní. Poutač visí až uvnitř hotelu. Samotná návštěva už je pak ale jednoduchá: stačí zajít na recepci, kde vám vstup do sklepa zařídí.

V závislosti na délce návštěvy zaplatíte 299 Kč (45 minut) nebo 399 Kč (90 minut). Po tu dobu můžete volně ochutnávat zde vystavená vína. Ve sklepě je malá kuchyňka se dřezem na odlévání, kde si také můžete posloužit pitnou vodou. Vhod přijde i malá ošatka neutralizačního pečiva. Předpokládáme, že se vyrábí přímo v místní hotelové restauraci.

Od budovy hotelu je pěkný výhled na Kozí hrádek, informace o vinném salonu zatím chybí

Dvě místnosti plné vín

Sklepní prostor se dělí na dvě útulné místnosti s rozmístěnými vzorky a stolečky na odložení skleničky a psaní poznámek. Každý vzorek zde má svou kóji. U otevřené lahve stojí informační tabule se základními údaji, v poličce pod ní pak jsou umístěny lahve k prodeji.

Trochu nás zarazil neprofesionální způsob otevření lahví, u dvou dokonce nebyla kromě plochy špuntu odstraněna žádná část kapsle. Skoro to vypadalo, jako by si někteří zákazníci otevírali lahve sami, protože nějak nevěříme, že by podobnou práci prováděli zaměstnanci hotelu či dokonce restaurace.

I takto otevřené lahve jsme našli. Doufáme, že to byla práce neposlušných návštěvníků a ne obsluhy

Kdykoliv bez pauzy

Velkou výhodou „mikulovského salonu" je jeho nepřetržitý provoz. Neměla by existovat žádná „sezona" a „mimosezona" ani pauza na obměnu vzorků. Po celý rok by měla fungovat stálá otevírací doba.

Má to i svou malou nevýhodu: pokud neprobíhá časově určené obměňovaní vín v expozici, těžko se asi častější návštěvníci budou orientovat v tom, co je zrovna možné ochutnat. Jednotlivé vzorky se totiž mají měnit průběžně. Uvidíme, jak provozovatelé zvládnou informovanost o aktuální nabídce. I teď, pár dní po otevření, jsme našli dvě vína jiného ročníku, než byl deklarován na webu či informačních tabulích.

Detailní informace o každém vzorku jsou vystaveny u jednotlivých lahví a také na webu

Těžištěm vlašáky

Co se týče zastoupení vín, byla vybírána podle místa původu tak, aby reprezentovala především blízké okolí Mikulova. Najdete zde ale i Sonberk ze vzdálenějšího koutu mikulovské podoblasti, který je dle zřizovatele pana Miroslava Šuty jeho „srdeční záležitostí a nemohl zde chybět". Klíčovou odrůdou je Ryzlink vlašský, který tu má mezi 63 víny hned 18 zástupců.

Na aktuální první verzi složení expozice se výrazně podílelo sdružení vinařů Dunajovské kopce, od nichž pochází drtivá většina vystavených vzorků. Do budoucna by zařazování vín mělo podléhat dohledu nezávislých odborníků, o 10 % vzorků chce nechat pan Šuta rozhodovat stálé hosty hotelu, kteří do něj budou vybírat svá oblíbená vína.

V druhé místnosti je kumulace vín ještě větší, nechybí ani pár červených

Neotřelá vína

My bychom aktuálně svoje favority také hledali především mezi vlašáky. A nejsou tady jen ty „provařené", které potkáte v každé vinotéce. I z produkce známých vinařů typu Filipa Mlýnka či Jindřicha Kadrnky jsou zastoupena taková, která se běžně na trhu příliš neobjevují. Je trochu škoda, že seřazení vzorků v rámci jedné odrůdy je spíše nahodilé, alespoň jsme nevysledovali žádný systém ve zbytku cukru či projevu vína. Jejich kvalita také hodně kolísá, takže mezi dvěma špičkovými víny můžete najít i slabší exponát.

Přivítali bychom větší pestrost a klidně i širší nabídku červených vín, i když chápeme, že ve zdejší oblasti je to problematická disciplína. Nicméně asi teprve provoz ukáže, jak moc jsou návštěvníci na červená vína zvědaví. Aktuálně z šesti vzorků patří čtyři Tanzbergu a nutno uznat, že to jsou hodně zajímavé kousky.

Salon do každé podoblasti?

Už v článku o Pálavské galerii vín jsme konstatovali, že nás tento způsob degustace vín hodně baví, a v tomto směru jsme za další soukromý počin tohoto druhu velmi rádi. Samozřejmě, že o jeho životaschopnosti rozhodnou zejména návštěvníci a také kvalita vystavených vín. Ale jestli mají nějaká místa potenciál „natáhnout" na takovou atrakci dostatek turistů, Mikulov mezi ně určitě patří.

My budeme doufat, že se podobné podnikatelské aktivity nebudou omezovat jen na mikulovskou podoblast, ale někdy v budoucnu budeme moci ochutnat podobným způsobem i zajímavá vína ze Slovácka, Velkopavlovicka či Znojemska.

Oficiální stránky Degustačního sklepa Mikulov

Komentáře (7 komentářů)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    10. 6. 2019 1:12
  • -Vicky-
    -Vicky-
    8. 4. 2019 18:44
  • Lea
    Lea
    8. 11. 2018 22:32
  • -Vicky-
    -Vicky-
    29. 10. 2018 10:51
  • Pahouš
    Pahouš
    29. 10. 2018 7:57
  • Martin Č
    Martin Č
    28. 10. 2018 21:42

Tip na víno ke koupi u vinaře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 258

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 88 /100
    24. 11. 2024
  • 84 /100
    Zobrazit rozložení bodů 'stobodovky'
    9. 7. 2025
  • 86 /100
    26. 1. 2025