Za degustací vín na Farmu Pálava vinařství Vican v Mikulově
Do areálu Farmy Pálava jsme se chystali velmi dlouhou dobu. Naštěstí na návštěvu je spousta příležitostí, protože otevřeno je tu téměř celoročně. Nabízí nejen degustaci místních vín, ale i spoustu dalších lákadel pro různé skupiny návštěvníků, takže se tady nudit nebudete.
Nové a dravé
O Rodinném vinařství Vican rozhodně nemůžeme tvrdit, že by bylo neznámé. A to přes to, že první ročník vín zpracovávalo celkem nedávno – v roce 2015. Nicméně už samotný nástup na trh proběhl s patřičným „humbukem". Ať už co se týče výrazných úspěchů zejména na zahraničních soutěžích, tak co se týče rychlého rozšíření po vinotékách a restauracích v tuzemsku.
Marketing ve vinařství rozhodně neupozaďují, spíše naopak. Prezentaci vín potkáte na akcích po celé republice, navíc se majitel Tomáš Vican často objevuje v mainstreamových médiích. V době naší návštěvy se v okolí farmy pohyboval štáb připravovaného filmu Bobule 3, který Tomáš produkuje.
Tradiční odrůdy a netradiční postupy
Sympatické určitě je, že ač jde o nově založené vinařství, v jeho nabídce najdete prakticky jen klasické odrůdy, a nekonají se tedy žádné přívaly moderních hybridů typu Hibernal či Solaris. Naopak se vrací k odrůdám nejtradičnějším, například celkem záhy po založení vinařství vysázelo nové keře Sylvánského zeleného. Jedinou větší raritou v nabídce je tak Muškát žlutý. Největší důraz se pak klade na Ryzlink rýnský a vlašský, které vznikají každoročně v několika variantách.
Co se však týče výrobních postupů, manažer vinařství Daniel Záblacký se experimentů vůbec nebojí. Vinařství se stalo jedním ze zakládajících členů „Kvevri klubu" sdružujícího výrobce vín touto starobylou metodou. V současné době je objemem keramiky vůbec největším u nás. Letos představilo také první kvevri sekt a už od počátku má v nabídce fortifikované víno francouzského stylu pineau.
Symbióza vína a sýrů
Že víno a sýry k sobě jdou výborně dohromady, je už léty prověřený fakt. U Vicanů vzali toto spojení vlastně doslova. U rybníka Mušlov a své největší viniční tratě vybudovali Farmu Pálava. Ta je nyní královstvím především Tomášovy dcery Terezy, která zde spolu s pomocnicemi vyrábí domácí kravské a kozí sýry.
Zatímco ostatní vinařství tedy musejí spoléhat na spolupráci s jinými firmami, tady vám párování vymyslí v rámci rodinného podniku... Také stánek Farmy Pálava najdete na vinařských akcích, často se s nimi setkáváme například na různých otevřených sklepech.
Profil vinařství Vican na MojeLahve.cz
Na kole nebo dlouhým pochodem
Jestliže většinou dáváme tipy na vinařskou turistiku nedaleko zastávek hromadné dopravy, na Farmu Pálava se budete muset trochu projít. Tedy ne nutně. Ve všední dny jezdí na 1,5 kilometru vzdálenou zastávku autobus, ale následná procházka po asfaltové silnici mezi auty není zrovna příjemným zážitkem.
Na kole krátkou zajížďku asi řešit nebudete, protože objekt leží nedaleko nejdůležitějších tras spojujících Mikulov s Valticemi a Lednicí.
Pěšky je nejlépe jít sklepní kolonií na ulici Zlámalova v Mikulově a dále mezi vinohrady až k mušlovským rybníkům. Případně z druhé strany po modré turistické značce ze Sedlece a odbočit z ní na rozcestí u rybníků. Přímo k farmě vás tady navedou nepřehlédnutelné ukazatele.
Ochutnávka zejména na farmě
Na dvoře Farmy Pálava najdete pod přístřešky stoly a lavice či „pohovky" k odpočinku. Pro účely ochutnávání je po většinu roku nejdůležitější právě budova farmy, kde si v prodejně můžete zakoupit jak celé lahve, tak i jenom vzorky vín. V době naší návštěvy tu bylo na ochutnání k dispozici dvanáct vín. Ceny jsou stanoveny za deci, ale s obsluhou se dá domluvit i poloviční množství, pokud toho chcete ochutnat více.
Naproti farmě stojí budova tzv. Vinařského dvora. Ta je ovšem v provozu pouze v turistické sezoně na prodloužené víkendy čtvrtek–neděle, a to ještě spíše nepravidelně podle množství návštěvníků. Tady bývá nabídka vín mírně odlišná od té na farmě.
Mimochodem třetí budovou v areálu je samotná výroba. Doslova voní novotou, poslední instalace tu stále ještě probíhají. Ročník 2019 bude prvním, který se zde bude zpracovávat. Zázemí pro výrobu vín totiž bylo dosud situováno výlučně v obci Bulhary.
Spousta podnětů
Jak jsme zmínili v úvodu, pokud Farmu Pálava navštívíte, víno určitě nebude tím jediným, čemu se zde můžete věnovat. Samozřejmostí je široká nabídka sýrů, které tady vznikají. Od čerstvých až po zrající, čisté či s různými příchutěmi. Nealko, káva a další pochutiny jsou také v nabídce. Zejména děti pak potěší možnost interakce s různými zvířátky. Výběh tady mají oslík s lamou, často zde pobíhají místní přítulní psíci.
Poloha (GPS): 48°47'56.761"N, 16°41'6.709"E
Otevírací doba: o prázdninách denně, jindy mimo pondělí, aktuální otevírací doby a akce sledujte na Facebooku
Cena vín: 197–330 Kč
Cena vzorku: 29–39 Kč / 0,1 l
Platba kartou: ano
Komentáře (6 komentářů)
-
Zabl20. 8. 2019 17:47Čau, podle mě je to tak:
Dan- má na starost chod a rozvoj
Michal Homola- sklep a provoz Farmy
Vojta Kresnicer- sklep
Lenka- degustace
Tomáš Vican- vize
Ve sklepě je vše otázkou dialogu D+V+M+T
Žádné One man show, to je na nic.
Díky Viktore za super Mojelahve.cz
Klobouk dolů!
Dan Záblacký -
Vican rodinné vinařství20. 8. 2019 16:28
altroj: Podle mě je hlavním sklepákem u Vicana Daniel Zablacký., který je rozhodně starší než 24 let.
Má i vlastní vinařství:
Malé vinařství z Velkých Němčic
Ono je to u nás všecko týmová práce. Dan je manager, který vše zastřešuje a dost řeší vinice, ale ve sklepě vládnou opravdu spíš Michal s jeho pravou rukou Vojtou. No a pak to někdo ještě musí odprezentovat a to dělám já - Lenka.
Zdravíme naše příznivce a těšíme se na dalších akcích!
-
-Vicky-19. 8. 2019 11:25No to asi dokáží posoudit jenom zúčastnění, většinou se v těchto případech říká, že je to "týmová práce" :-) Ale ano, zatímco Dan Záblacký je tváří viditelnou, ve sklepě je ještě Michal Homola, kterého si vyhlédli a zaměstnali ve vinařství už od založení, kdy ještě byl na střední škole...
-
Vycházím z informace od jejich sommeliérky Lenky Maloňové, kterou prezentovala před půl rokem ve Viničním altánu v Praze....možná je všechno už jinak...
-
Altroj18. 8. 2019 15:49
Tycka: Zatímco marketingové záležitosti p. Vicana (myslím hlavně Bobule) jsou pro mě spíše odrazující záležitostí, tak víno hodnotím vzhledem k délce trvání vinařství a informaci, že sklepmistrem je teprve 24-letý vinař, velice pozitivně.
Podle mě je hlavním sklepákem u Vicana Daniel Zablacký., který je rozhodně starší než 24 let.
Má i vlastní vinařství:
Malé vinařství z Velkých Němčic
-
Zatímco marketingové záležitosti p. Vicana (myslím hlavně Bobule) jsou pro mě spíše odrazující záležitostí, tak víno hodnotím vzhledem k délce trvání vinařství a informaci, že sklepmistrem je teprve 24-letý vinař, velice pozitivně.
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Vinařská turistika
Kalendář vinařských akcí
-
14. 11. 2025Soutěže & Výstavy vínPlzeň
-
14. 11. 2025
16. 11. 2025Degustace a ochutnávkyZaječí -
14. 11. 2025
16. 11. 2025OstatníSkalka









