„Přísahal bych, že surovina není z Blatnice, ale domovská (Novosedly). Ale budiž, tvařme se, že je z Blatnice.
Střední barva, dobrá viskozita.
Víno potřebuje hodně dýchat a rovněž správnou teplotu, lépe se otevírá spíše při vyšší.
Ve víně jsou patrné: trocha sur lie a sud.
V projevu: lípa, med, mineralita, sud.
Nazrává. Aromatika trošku rozházená, chuť středně plná, dochuť průměrně dlouhá.
Velmi dobrý Rr z vynikajícího ročníku.“
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží.číst více
Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít.číst více
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů.číst více
Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce.číst více
Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.číst více
Vinařství MiQueen je nový projekt vinaře Michala Rovenského, který tuzemský trh notně rozvířil. Jeho premiérový ročník 2023 je již ověnčen spoustou medailí ze soutěží. Za úspěchy bezpochyby vděčí i místu původu vín – všechny hrozny na jejich výrobu se urodily na známé mikulovské trati Za cihelnou.číst více
Hliníková kapsle, Diam korek. Rubínově červená barva se světlejším okrajem, pěkná viskozita. Vůně je jemná, středně intenzivní, ovocné tóny lesního ovoce, malin, jahod a rybízu, doplněné o tóny a podtóny koření a dřevěného sudu. Lehká svěží chuť, červené peckoviny, lesní plody, kořenitost, lesní podrost, šťavnatá spíše kratší dochuť. Celkem slušná a povedená kupáž, Prim zde hraje charakteristika rulandy, příjemná ovocná linka, lehkost a skvělá pitelnost.
Tmavá barva, fialový meniskus, dobrá viskozita, ve vůni zralé ostružiny, dřevo, v chuti jemnější kyseliny, ostružiny opravdu zralé, nasládlé, dřevo a třísloviny, ty zůstávají v dlouhém doznívání, velmi povedená frankovka, která má potenciál ještě dozrát.
Moje první Fratava, extrémně dobrá zkušenost. Lepší než všechna Svatovavřinecká co jsem kdy měla, oproti Frankovkám zajímavá a neotřelá. Výrazná ovocnatost v aroma, v chuti správně natrpklá.
Sytě zlatavá barva. Hutná odrůdová vůně žlutého kandovaného ovoce, přezrálých hrušek, vanilky a medu. Chuť plná, krémová, těžší, ale s dobrou kyselinou. Je však za zenitem, jde postupně dolů a dominují zemitě sklepové tóny.
Chceme vám poskytovat ty nejlepší služby, proto na našich stránkách používáme cookies. Cookies nám pomáhají k tomu, abyste měli skvělý zážitek z webu. Používáním tohoto webu s tímto používáním souhlasíte.
Jsou nezbytné pro samotné používání (nelze vypnout).