-
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Typické odrůdy ze Znojemska v netradičním hávu
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží. -
Královský košt Brno 2025: Mezi víny najdete spoustu zajímavostí
Reportáže , 8. 11. 2025Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít. -
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Skvělá bílá vína ročníku 2022
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů. -
Festival otevřených sklepů Bzenecko 2025: Spousta zajímavých bílých, červená trpěla chladem
Reportáže , 1. 11. 2025Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce. -
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Ročník 2024 napříč Moravou
Recenze a testy vín , 29. 10. 2025Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení. -
Vinařství MiQueen nově v Lahvotéce: Vína ze špičkové mikulovské tratě
Vinařství MiQueen je nový projekt vinaře Michala Rovenského, který tuzemský trh notně rozvířil. Jeho premiérový ročník 2023 je již ověnčen spoustou medailí ze soutěží. Za úspěchy bezpochyby vděčí i místu původu vín – všechny hrozny na jejich výrobu se urodily na známé mikulovské trati Za cihelnou.




Po tomhle víně jsem pokukoval od jeho prvního úspěchu na NSV, přes cestu do Salonu. Takže když jsem ho náhodou potkal na dovolené, šáhnul jsem po něm. A nelituju. Předně nutno říct, že je to malinko náročnější víno a potřebuje pracovat, vydýchat se.
Barva je slámově zelinkavá, až do žlutá. Vůně je opulentní, do sadového ovoce, vlastně až pinotová. Celkové vyznění je někde mezi Sauvignonem a pinotem. Chuť je otevřená ale sršatá - s krásnou strukturovanou peprnou kyselinkou a výraznou šutrovou minerální texturou - tahle kombinace krásně tancuje v celých ústech s uměřenou kořenitou nasládlostí hruškového kompotu s hřejivým kořením. Velice dobře pitelné, komplexní a sakra extraktivní víno. Uměřená odrůdová aromatika, která se promítá spíše do chuťového vjemu bylinek, bylinkového bonbonku, který se line celým pitím a dlouho a krásně doznívá.