Ryzlink vlašský OAK 2022, výběr z hroznů (suché), Vinařství Kněží hora
Hodnocení vínomilce TomCh
„Víno slámové barvy. Citrusovo-herbální aromatika, ve které mi malinko něco nesedí, jako by tam bylo něco vyumělkovaného. V chuti se ten pocit neztratí, projevuje se takovou zvláštní nasládlostí vzadu na patře a mírnou hořkostí. Ale když se člověk moc nesoustředí, přejde to a pije se v pohodě. Dlouhá, hřejivá dochuť.“
Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží.číst více
Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít.číst více
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů.číst více
Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce.číst více
Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.číst více
Vinařství MiQueen je nový projekt vinaře Michala Rovenského, který tuzemský trh notně rozvířil. Jeho premiérový ročník 2023 je již ověnčen spoustou medailí ze soutěží. Za úspěchy bezpochyby vděčí i místu původu vín – všechny hrozny na jejich výrobu se urodily na známé mikulovské trati Za cihelnou.číst více
Hliníková kapsle, Diam korek. Rubínově červená barva se světlejším okrajem, pěkná viskozita. Vůně je jemná, středně intenzivní, ovocné tóny lesního ovoce, malin, jahod a rybízu, doplněné o tóny a podtóny koření a dřevěného sudu. Lehká svěží chuť, červené peckoviny, lesní plody, kořenitost, lesní podrost, šťavnatá spíše kratší dochuť. Celkem slušná a povedená kupáž, Prim zde hraje charakteristika rulandy, příjemná ovocná linka, lehkost a skvělá pitelnost.
Obrovsky přezrálý materiál. Su mile překvapený, že primáry stále držijů a nestihly úplně vyfunět už v hroznech. Pozůstatkem Rýňáku sů broskve a meruňky posunuté do jejich marmeládové, rozvarové a jinak tranformované tváře. Nos je dál rozvinutý o terroirní žarošický štych a mineralitu. Při nižší teplotě je hodně znatelných 9,5 g/l kyseliny a pomalu, jak se mně flaška ohřívá, tož sa to zapracovává, ale ukazuje sa zasej alkohol v chuti. Není to nic co by vyloženě zavazalo, ale stojí to za zmínku, protože je to v synergii s mineralitů. V chuti volty a kyseliny spolkly skoro veškerý zbytkový cukr. Aromatika chutě kopíruje nos plus ukazuje z přezrálej spadlej, meruňky pecku a meruňkový kompot. Je to přeobrovské, šťavnaté, velké víno. Dochuť je nekonečná a brutálně minerální. Slovácky minerální. Kulatější. Jemnější. Mně bližší...
Neměl jsem v plánu tady hodnotit, ale toto víno si to zaslůží a ikdyž na první dojem može připadat overwhelming a body ze salonu vín těžijů zejména z "wow efektu", tak i přes analytický brutalizmus má v sobě svoju pitelnost. Vzorek, který si budu dlůho pamatovat.
Víno zlaté barvy se světlejšími okraji. Do nosu mě praštil punč (po chvilce až tatranský čaj), intenzivní, navinulá vůně, kořenitost, bonbóny. V chuti se přidávají mandarinky a pečený čaj. Dlouhá dochuť.
Na webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním všech cookies. Svůj souhlas můžete snadno upravit kliknutím na tlačítko „Nastavení“.
Chceme vám poskytovat ty nejlepší služby, proto na našich stránkách používáme cookies. Cookies nám pomáhají k tomu, abyste měli skvělý zážitek z webu. Používáním tohoto webu s tímto používáním souhlasíte.
Jsou nezbytné pro samotné používání (nelze vypnout).