Všechny tři odrůdy by se daly zařadit mezi vcelku typické pro znojemskou podoblast. Jejich interpretace v dnes představovaných vínech ale už tak typická není. Někde se na tom projevil ročník, jinde zase způsob zpracování. Pozornost si ale rozhodně zaslouží.číst více
Je tomu pár měsíců, kdy končila série Královských koštů minulého ročníku Krále vín a už je tu ročník nový. Tentokrát jsme stihli už jednu z jeho prvních zastávek v Brně, a můžeme vám tak přispět doporučením na některá vína. Je to totiž akce, kterou by si vínomilci určitě neměli nechat ujít.číst více
Opět si vezmeme na paškál jeden ročník vín, tentokrát ze tří různých odrůd a podoblastí. V minulosti bývaly sudé ročníky pravidelně problematičtější a je pravdou, že mezi specifickými ročníky 2021 a 2023 mohla dvaadvacítka trochu zapadnout, ale vývoj naznačil, že není vůbec špatná. Ostatně v hodnoceních minulého týden se tato vína pohybovala okolo 90 bodů.číst více
Přestože byl podzimní díl Festivalu otevřených sklepů termínově nevídaně brzký, počasí nenastavilo zrovna nejpříjemnější tvář a odhalilo úskalí někdy nevhodně zvolených prostor pro prezentaci vín. Dostatečné možnosti občerstvení v každé ze zapojených obcí, stejně jako vinná lákadla, se nicméně důležitým dílem podepsaly na celkově pozitivním vyznění akce.číst více
Charakteristikou ročníku 2024 napříč moravskými podoblastmi je enormní rychlost dozrávání hroznů. Tím, že spousta odrůd uzrála „najednou", zejména pro menší vinaře vyvstal problém s včasným sběrem. Častěji se tak objevují vína s vyšším zbytkovým cukrem či alkoholem (podle toho, zda se vinař rozhodl přezrálé hrozny co nejvíce prokvasit nebo cukr ponechat ve víně), vinaři museli u některých vín také sáhnout k dokyselení.číst více
Vinařství MiQueen je nový projekt vinaře Michala Rovenského, který tuzemský trh notně rozvířil. Jeho premiérový ročník 2023 je již ověnčen spoustou medailí ze soutěží. Za úspěchy bezpochyby vděčí i místu původu vín – všechny hrozny na jejich výrobu se urodily na známé mikulovské trati Za cihelnou.číst více
Po otevření nese víno výrazné stopy přesíření. Hodně ovlivňuje jak aromatiku tak i chuť. První den téměr neodvětrá a je svíravě až nepitelné. Další dny se víno začne srovnávat, avšak je takové hodně neučesané. Tu z něj vystupuje hodně výrazně pálivost alkoholu, jindy zase nepříjemná hořkost a žluklost skořápkových plodů, výrazně vyčuhující kyselina, tedy až kyselá natrpklost. Vše si docela sedne až pátý den. Fajn struktura, střední plnost a střední délka i doznívání. Pocitově i vzhledem k vyššímu alkoholu působí celkem sladkým dojem, chvílemi skoro až maličko ulepeným. Ovocitost takřka neznatelná, koření, tedy pepř, mandle a výrazný otisk podloží. Naslepo bych nehádal jednoodrůdový a čistý veltlín, spíš nejaké cuvée, ve kterém bych možná hledal i příměs např. Chardonnay, což ale může pocitově ovlivňovat to specifické podloží Železné, možná i trochu chlorofilového Sauvignonu. I po tom, co se víno srovná, působí na mě takovým pozlátkovým dojmem, bez hlubšího espritu. Rozhodně ne, že by bylo něčím dech beroucím. Prostě se nedostaví ten "kick", nebo aha moment a pocit blaženosti: "To je víno z vyhlášené Železné!". Je mi to vlastně líto, že to s víny z tohoto vinařství občas tahle mívám. A že aureola nebo takřka "hype" kolem vín značky Volařík mě nezasahuje a je to takový subjektivní stesk, že pro mne osobně se ve vínech úplně nenaplňuje potenciál vyjímečných viničních lokalit.
Obrovsky přezrálý materiál. Su mile překvapený, že primáry stále držijů a nestihly úplně vyfunět už v hroznech. Pozůstatkem Rýňáku sů broskve a meruňky posunuté do jejich marmeládové, rozvarové a jinak tranformované tváře. Nos je dál rozvinutý o terroirní žarošický štych a mineralitu. Při nižší teplotě je hodně znatelných 9,5 g/l kyseliny a pomalu, jak se mně flaška ohřívá, tož sa to zapracovává, ale ukazuje sa zasej alkohol v chuti. Není to nic co by vyloženě zavazalo, ale stojí to za zmínku, protože je to v synergii s mineralitů. V chuti volty a kyseliny spolkly skoro veškerý zbytkový cukr. Aromatika chutě kopíruje nos plus ukazuje z přezrálej spadlej, meruňky pecku a meruňkový kompot. Je to přeobrovské, šťavnaté, velké víno. Dochuť je nekonečná a brutálně minerální. Slovácky minerální. Kulatější. Jemnější. Mně bližší...
Neměl jsem v plánu tady hodnotit, ale toto víno si to zaslůží a ikdyž na první dojem može připadat overwhelming a body ze salonu vín těžijů zejména z "wow efektu", tak i přes analytický brutalizmus má v sobě svoju pitelnost. Vzorek, který si budu dlůho pamatovat.
Pěkně kulatý, ovocný sekt. Včilkaj stojí 370 Kč a za ty peníze je to solidní. Jemňunké perlení, krémovost a lehká kořenitost. Zbytek je velice akurátní. Vleze se.....
Na webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním všech cookies. Svůj souhlas můžete snadno upravit kliknutím na tlačítko „Nastavení“.
Chceme vám poskytovat ty nejlepší služby, proto na našich stránkách používáme cookies. Cookies nám pomáhají k tomu, abyste měli skvělý zážitek z webu. Používáním tohoto webu s tímto používáním souhlasíte.
Jsou nezbytné pro samotné používání (nelze vypnout).